Haberler

Canlı Böcek ve Kurt Üretip Satıyor

Hüseyin Kanber - Antalyalı iş adamı Selami Gökgöl, çekirge üretiminden sonra hamam böceği, cırcır böceği, un kurdu üretmek için çalışmalara başladı.

Hüseyin Kanber - Antalyalı iş adamı Selami Gökgöl, çekirge üretiminden sonra hamam böceği, cırcır böceği, un kurdu üretmek için çalışmalara başladı.

Antalya'da kurduğu çekirge üretim tesisleriyle Avrupa başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine canlı çekirge ihraç eden iş adamı Selami Gökgöl, talepler gelmesi üzerine hamam böceği, cırcır böceği, un kurdu ve morio kurdu üretmek için deneme çalışmalarına başladı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Gökgöl, çekirge haricinde taleplerin gelmesi üzerine çeşitli cinslerde böcek üretimi için araştırmalara başladıklarını söyledi. Araştırmaları sonucunda morio kurdu, un kurdu, cırcır böceği ve Arjantin hamam böceği türlerinde deneme üretimine geçmeye karar verdiklerini anlatan Gökgöl, çeşitli kaynaklardan yararlanarak bu böceklerin üretimiyle ilgili bilgiler aldıklarını belirtti. Deneme çalışmalarına başladıklarını da ifade eden Gökgöl, morio kurdunun bir böcek olduğunu ancak bu böceğin kurt şeklinde olması nedeniyle bu isimle bilindiğini anlattı. Gökgöl, böceklerin üreme evreleriyle ilgili titiz bir çalışma yaptığını vurguladı.

Böceklerin aşama aşama tüplerde tutularak büyüme zamanı ve büyüme oranlarının hesaplandığını da kaydeden Gökgöl, çeşitli sürüngen hayvanların beslenmesi için bu böcek türlerine yoğun talep olduğunu belirtti. Balıkçıların ve balık hobisi olanların da bu böceklere ilgi gösterdiklerini belirten Gökgöl,

"Özellikle canlı ve besili olan böceklere Avrupalılardan çok talep var. Ancak bu taleplere göre üretimiz yok" dedi. Gökgöl, Hayvanat bahçelerinin de bu böcekler için potansiyel müşterileri olduğunu kaydetti.

-Balıkçılık ve hayvan yemi-

Arjantin cinsi hamam böceği üretimi için araştırmalar yaptıklarını da belirten Gökgöl, "Genellikle insanlar hamam böceğinden korkar. Hatta hiç sevmezler ve hemen öldürürler ancak bizim üretimini yaptığımız cins hem çok besili, hem de çok yavaş bir hayvan. Portakal kabuğu en çok sevdiği yiyecek. Bu nedenle bu hamam böceğinin üretimi daha kolay. Bu böceğin de deneme üretimini yapıyoruz. Şu anda sonuçlar olumlu. Ancak, bir süre daha deneme üretimlerine devam ederek seri üretim için karar vereceğiz. Bu hamam böceği mutfaklarda gördüğümüz hayvanlardan farklı olarak sterilize ortamda yetişiyor. Balık ve tavuk eti ile de beslenebiliyorlar" diye konuştu. Gökgöl, hamam böceğinin korkulan hayvanlar olmaması gerektiğini ifade etti.

Çekirge üretimiyle ilgili de bilgiler veren Gökgöl, şu anda çiftlikte üretilen çekirge sayısının 1 milyon 200 bin adete ulaştığını belirtti. Çekirgenin kedi, köpek, küçük, büyük kafes kuşları, kümes hayvanları, tavuk, keklik, hindi, ördek, kaz türlerini ile sürüngenlerden timsah, yılan, kertenkele, ejder, bukalemun, iguana, kaplumbağa türlerini, iki yaşamlılardan kurbağalar, semenderler, eklem bacaklılardan tarantula, akrep türlerini ve bunlara benzer canlıların beslendiğini anımsatan Gökgöl, Avrupa'da kış döneminin yaşanması nedeniyle evlerde üretilen çekirgenin taleplere yetmediğini bu nedenle çiftliklerde üretilen canlı çekirgelere taleplerin gelmeye başladığını belirtti.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title