Haberler

Çanakkale Gazilerinin Torunları O Günleri Anlattı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde yaşayan 57 yıllık evli akademisyen çift, Çanakkale Savaşı'nda gazi olan ve aynı cephede savaştıklarını dünür olduktan sonra öğrenen babalarının anılarını paylaştı.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde yaşayan 57 yıllık evli akademisyen çift, Çanakkale Savaşı'nda gazi olan ve aynı cephede savaştıklarını dünür olduktan sonra öğrenen babalarının anılarını paylaştı.

"Ankara Üniversitesi Çınarı" unvanına sahip 83 yaşındaki Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden sınıf arkadaşı aynı yaştaki Dr. Mualla Çinioğlu ile 57 yıl önce evlendi.

O dönemde, Çanakkale Savaşı anılarını aile sohbetlerinde paylaşan Ayyıldız'ın babası Hasan Ayyıldız ile dünürü Ahmet Faik Çinioğlu, Seddülbahir'de birlikte savaştıklarını öğrendi.

Babası Hasan çavuşun 1914'de askere çağrıldığını ve doğrudan Çanakkale harbine katıldığını anlatan Ayyıldız, babasının 25 Nisan 1915'de Seddülbahir'e İngilizlerin taarruzuna karşı savaştığını aktardı.

Ayyıldız, babasının Seddülbahir'de büyük bir can pazarı yaşandığı, patlayan bombalar ve insanların kefensiz olarak toprağın altında kalmalarına şahit olduğunu kendisine anlattığını söyledi.

Babasının 1970 yılında Ankara'dan özel otomobili ile Marmaris'e gelişinde ellerinin direksiyon sallamaktan şişmesi üzerine kendisine, "Ey oğul. 1918 yılında Mudanya'dan Marmaris'e 20 günde geldim. Ayağımızdaki postallarımız eskidi. Kaputlarımızdan parça kesip ayağımıza bağlayarak geldik. Vatansever halkımızın misafirperverliği ile onların verdikleri yiyeceklerle geldik" dediğini aktardı.

Ayyıldız, bu anısını öğrencilerine ve katıldığı toplantılarda anlattığını, bugün şanlı bayrağın altında yaşamalarını büyüklerinin ödediği bedeller sayesinde olduğunu belirtti.

- "Babamı topraktan çıkartmışlar""

Dr. Mualla Ayyıldız ise evlilik döneminde babasının, eşinin babası ile tanıştığını ve aynı cephede savaştıklarını anlattıkları anılar sayesinde öğrendiklerini ifade etti.

Babasının öğretmenlik okulunu bitirdikten sonra Çanakkale'de savaşmaya gittiğini, 1. ve 2. İnönü Savaşlarına katılarak, İzmir'de Yunanlıları denize döken orduda görev yaptığını ifade ederek, "Seddülbahir'de mevziye düşen bombayı babam alıp geri atıyor ve attığı yerde bomba patlıyor. Başka bir günde babamın yanına düşen bomba sonucu sağındaki ve solundaki askerler ölüyor. Babam, canlı canlı toprağa gömülüyor. Kafasına kadar toprağın içinde kalan babamı arkadaşları çıkartıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Ayyıldız Seddülbahir Çanakkale Marmaris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title