Haberler

Cam İşçilerinin Grevi Devam Ediyor

Şişecam'da örgütlü Kristal İş Sendikası'nın toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlattığı grev, dördüncü gününde de devam etti.

Şişecam'da örgütlü Kristal İş Sendikası'nın toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlattığı grev, dördüncü gününde de devam etti. Mersin'de Anadolu, Paşabahçe ve Trakya Cam Sanayi A.Ş.'de çalışan bin 350 işçi, İstiklal Caddesi'ni trafiğe kapatarak yürüyüş yaptı.

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Kristal İş Sendikası Mersin Şubesi önünde bir araya gelen işçiler, buradan Özgür Çocuk Parkı'na kadar sloganlar atarak yürüdü. Burada işçilere destek amacıyla toplanan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu üyeleriyle bir araya gelen işçiler, basın açıklaması yaptı. İşçilere Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Akdeniz Belediye Eş Başkanları Fazıl Türk ile Yüksel Mutlu, CHP Mersin İl Başkanı Faruk Mehmet Akar ve Baro Başkanı Av. Alpay Antmen de destek verdi.

İşçiler adına açıklama yapan Kristal İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Ergev, grevi sonuna kadar sürdüreceklerini ifade ederek, "Mersin kamuoyu bilmelidir ki cam işçisi ekmeğinin derdindedir. Cam işçisi iş sağlığı güvenliği tedbirlerinin yerine getirilmesinin derdindedir. Cam işçisi daha insanca yaşamak için hak ettiğini alma derdindedir. 60 derece ortam sıcaklığında alnının terini cama katan, cam işçisine reva görülen çalışma şartları, cam işçisine reva görülen ücret kabul edilmesi mümkün olmayan, kabul edilmesi işçi tarafından mümkün görülmeyen şartlardır. Kamuoyunda nasıl bir algı var bilmiyorum ama bizim o ortamda çalışan arkadaşlarımız bugün 900 TL'ye, bin TL'ye, bin 200 TL'ye çalışmaktadır. 60 derecede ömrünü, gençliğini, sağlığını veren bu cam işçisine reva görülür mü? Bu cam işçisine layık görülür mü? Bugün bize destek veren emek dostlarına, belediye başkanlarına teşekkür ediyorum. Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz" dedi.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya ise grev süresince işçilerin yanında olacaklarını belirterek, "Şişecam yetkililerinin toplu pazarlık masasındaki katı, uzlaşma arayışından uzak tutumu, grevi kaçınılmaz kılmıştır. Şişecam'ın toplu pazarlık ve grev kapsamındaki 10 fabrikasındaki işçilerin ortalama aylık ücretleri bin 300 TL'dir. Bugün bu para yoksulluk sınırının çok altındadır. Yaklaşık 60 derece sıcaklık karşısında çalışan cam işçisinin insanca yaşam için gerekli olan ücret talebi işverence reddedilmiştir. Bir yandan çalışma koşullarındaki olumsuzluklar ve çalışanlar arasındaki ücret uçurumu, öbür taraftan işverenin çalışanların emeğini ucuza mal etme girişimi, işçilere greve gitmekten başka seçenek bırakmamıştır. Mersin halkı da grevde olan cam işçisine sahip çıkmalı onların bu haklı mücadelesine destek vermelidir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından işçiler, sloganlar atarak yeniden Kristal İş Sendikası Mersin Şubesi önüne kadar yürüdü. Burada İstiklal Marşı okuyan işçiler, daha sonra olaysız bir şekilde sendika binasına çıktı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstiklal Caddesi Trakya Cam Paşabahçe Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title