Haberler

Büyükdere'de Kanser Tehlikesi

Balıkesir'in Havran İlçesine Bağlı Büyükdere Beldesi Halkı, Küçükdere Köyündeki Taş Ocağından Üzerlerine Sürekli Kum Yağdığını ve Bu Sebeple Kanser Hastalığına Yakalandıklarını Söyleyerek Duruma Tepki Gösterdi.

Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı Büyükdere beldesi halkı, Küçükdere köyündeki taş ocağından üzerlerine sürekli kum yağdığını ve bu sebeple kanser hastalığına yakalandıklarını söyleyerek duruma tepki gösterdi.

Ziyaretleri sırasında Büyükdere beldesine gelerek halkla bir araya gelen MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, vatandaşların dertlerini dinledi. Beldelerindeki vatandaşların kanser tehlikesi ile karşı karşıya geldiklerini ileri sürerek zor durumda olduklarını söyleyen vatandaşlar, milletvekili Bulut'tan yardım istedi. Beldelerindeki mevcut 3 camide müezzin bile bulunmadığını belirten vatandaşlar, Büyükdereli bir kişinin işlettiği bir taş ocağından beldenin üzerine sürekli kum ağdığını söyleyerek,

"Beldemizin üzerimize sürekli kum yağıyor. İster istemez bu kumları yutuyoruz. Tarlalarımızdaki mahsulümüze bile bulaşan bu kumlar akciğer kanserine neden oluyor. Şu anda köyümüzde kanser teşhisi konulmuş 25 civarı vatandaşımız var. Kanser hastalığından ölenler oluyor. Hastalığın ortaya çıkmaması için beldemizdeki sağlık ocağındaki eski doktorlar çarpıtıcı raporlar ile kanserin üstünü kapatmaya çalışıyordu. En sonunda mevcut doktorumuz da gitti. Düzmece belgelerle buradaki durumun normal olduğu

belirtiliyor. Gelin görün kü her şey ortada. Burada nefes almak bile zor. Üzerimize kum yağıyor. Bu ocağın kapatılması için bir çok yere müracaatlarımız oldu fakat hiç kimsenin bir yaptırımda bulunduğunu görmedik" dedi.

61 yaşındaki, nefes darlığı yaşayan ve kanser hastası olduğunu belirten belde sakini Selim Budak ise, 10 yıldır Büyükdere beldesi ile Küçükdere köyünde ölenlerin hepsinin kendi hastalığından hayatını kaybettiklerini ileri sürerek, "Siz zannetmeyin ki, sadece Güney Doğu'da PKK var, bir PKK'da burada var. Vicdanen gerçekleri söylesinler. Buna merhamet edecek bir adam lazım. Bizim sağlığımızla oynamaya hiç kimsenin hakkı yok. bizim başımıza gelenler geldi, ama bizden sonrakilere aynısı olmasın. O Necdet

Uysal bana bütün servetini verse ben buradan kalkıp ta yayan evime gidemem. Yürüyemez hale geldi. Buraya gelen Vali bey ve Havran Kaymakamı konuyla ilgili ağızlarını açıp ta bir açıklamada bulunmadı. Nedense korkuyorlar. Buradaki doktor tesis için olumsuzdur raporu verdi ve hemen ardından sağlık ocağı kurşunlandı. Şeker gibi bir doktorumuz vardı. Şikayet dilekçeleri verdik fakat dilekçeleri kaleme bile almıyorlar. Biz bunu kabul edemeyiz diyorlar. Ben evde oksijen tüpü ile hayatta duruyorum" dedi.

"ÜZERİMİZE GECE GÜNDÜZ TOZ YAĞIYOR"

Belde sakinlerinin kanserlidir raporu almasının ardından raporların kaybedildiğini iddia eden 55 yaşındaki Turhan Özavcı ise, beldede yeni doğan bebeklerin bile muayene edilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu beldede kanser hastalığı yok diyemezler. Gece gündüz üzerimize toz yağıyor. Her tarafı sarmış durumda. Bende olup olmadığını bilemem. Doktor raporları kayıp oluyor. Burasının kapatılmasını istiyoruz. Kapatılması için de her türlü eylemi yapmaya hazırız" diye konuştu.

Kendisine aktarılan sorunlar karşısında şaşkına dönen milletvekili Ahmet Duran Bulut ise, konuyla yakından ilgileneceğini ve vakit geçirmeksizin ilgililerle temasa geçeceğini söyledi. Yetkililerin duyarsız kaldıkları söylemlerine inanmak istemediğinin altını çizen milletvekili Bulut, "22 Temmuz seçimlerinin ardından vatandaşlara teşekkür mahiyetli sürdürdüğüm geziler çerçevesinde Büyükdere'deyim. İşletmelerin havayı kirleterek vatandaşların sağlıklarını bozduğu yönünde şikayetler aldım. Gece gündüz

çalışan bir taş ocağı var ve buradaki vatandaşların üzerine toz inmekte ve toz solumaktalar. Bu konuda gereken çalışmayı başlatacağım. Ramazan ayı yaklaşıyor ve buradaki camilerde bir tane bile müezzin yok. Ayvalık Alibey Adası'nda kilisenin tamirine ödenek ayıranların Büyükdere'deki camilere müezzin tahsis etmesi konusunda girişim yapacağım. Bunun yanı sıra zeytin kanununa muhalefet ederek ağaçları katleden Koza isimli bir şirketin Amerikalı bir şirketli iş birliği halinde buradaki altın madenini

çıkardığını ve buradaki zenginliğini Amerika'ya taşıdığını, bu işletmeden bazı kişilerin nemalandığını ve o yüzden kişilerin ses çıkartmadığını maalesef tespit ettim. Ama hepsinden önemlisi insan sağlığıdır. Burada insanlarımızın sağlığıyla oynayan bu taş ocağı konusunda yetkilileri göreve davet ediyorum. Sayın Valiyi, Havran Kaymakamını, Çevre Müdürünü, Sağlık Müdürünü göreve davet ediyorum. İnsanlarla oturup halkın dertlerini dinlesinler" diye konuştu.

Belde meydanında gerçekleşen toplantı esnasında durumun rehavetini ispat etmek isteyen belde halkı, masaların örtülerini kaldırarak tozları gösterdi ve, tozlar nedeniyle beyaz renge bürünen çam ağaçlarına dikkat çekti. Vatandaşlar, gerekli önlemler alınmaması halinde eylemler düzenleyeceklerini di vurguladı.

(SŞ-EY-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title