Haberler

Bush'un Havlucusuna Büyük Ödül

ABD Başkanı Bush ve İspanya Kralı Juan Carlos'un da Aralarında Bulunduğu Özel Müşterilere Havlu Koleksiyonu Hazırlayan Bursa'da Kurulu Forza Teksil, 'En İyi Yeni Ürün Tasarım Ödülü' Aldı.

ABD Başkanı George W. Bush ve İspanya Kralı Juan Carlos'un da aralarında bulunduğu özel müşterilere havlu koleksiyonu hazırlayan Bursa'da kurulu Forza Teksil, ABD'nin en ünlü fuarlarından “The New York Home Textil” fuarında, “En iyi yeni ürün tasarım ödülü” aldı.

Ralph Lauren, Georgio Armani, Gianfranco Ferre gibi dünyanın en  prestijli markalarına üretim yapan, müşterileri arasında, Bill Gates ve  Steven Spielberg gibi ünlü isimlerin de bulunduğu firma, ABD'nin ünlü ev  tekstili markası “Natori” ile yaptığı anlaşma ile dünyanın en zengin 6  ülkesindeki özel müşterilere havlu gönderecek.

 

KARA TEZGAHLA BÜYÜDÜ

 

"Forza&Casa Collection” markasının yaratıcısı Forza Tekstil'in sahibi Selim Aykıran, Londra'da tekstil ve moda eğitimi aldığını, ABD'de ve özellikle 18 yıl kaldığı İtalya'da tasarımcı olarak çalıştığını anımsatırken, gezmek için geldiği  İstanbul'da, Mısır Çarşısında gördüğü Bursa havlularının kendisi için dönüm noktası olduğunu söyledi.

 

Aykıran, 1999 yılında Bursa'ya yerleştiğini, bu tarihten itibaren Bursa  ve Denizli'de kaderine terk edilen “kara tezgahları” büyük uğraşlar  sonucu topladığını anlatırken, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde  (DOSAB) 2001 yılının ocak ayında kurduğu iş yerinde 4 tezgahla işe  başladıklarını, bugün 32 tezgahla üretim yaptıklarını kaydetti. Osmanlı ve Anadolu motiflerini işledikleri havlularda, bambu, kaliteli pamuk ve tamamen doğal kök boya kullandıklarına işaret ederek, özgün  tasarımlarla, “Made in Turkey” etiketiyle kendilerini dünyaya kabul ettirdiklerini vurguladı.

 

ARKA ARKAYA ÖDÜLLER GELİYOR

 

Tasarımlarının özellikle ABD'de büyük yankı uyandırdığını söyleyen Aykıran, ABD'de 2003 yılında “The Best of NY Home Textiles Show”da en iyi dizayn, 2006'da ise “The New York Home Textiles Fuarı”nda en iyi  dizayn ve kalite dallarında 2 ödül birden aldıklarını, bu yıl da “The  New York Home Textiles” fuarında “En iyi yeni ürün tasarım ödülü”  aldıklarını bildirdi.

 

Aykıran, kendilerini uzun süredir izleyen, istikrarlı olup olmadıklarını  test eden ve son 1 yıldır görüşmelerinin sürdüğü kadın iç giyimi ve ev  tekstili alanında ABD'nin en büyük markalarından “Natori”nin  yaratıcısı Josie&Ken Natori ile bir anlaşma imzaladıklarını bildirdi. Yılda 450 milyon dolar ciroya sahip “Natori” ile gerçekleştirilen  anlaşma sayesinde, dünyanın en zengin ülkelerinden Japonya, ABD, Fransa,  İtalya, Almanya ve İngiltere'deki özel müşterilere üretim yapacaklarını  anlatan Aykıran, “Natori'nin tüm banyo koleksiyonlarını biz  hazırlayacağız. Yılda yaklaşık 20 milyon dolarlık bir anlaşma bu” dedi.

 

400 YIL ÖNCENİN TEKNOLOJİSİ

 

Aykıran, otomatik makinelerde dokunan havlularla kara tezgahlarda  dokunan havlular arasında büyük fark olduğunu dikkati çekerek, şunları  kaydetti:

 

"Biz, 17. yüzyılın Bursa havlusunu dokuyoruz. Otomatik makinelar  havluyu sık dokur. Kara tezgahta dokunanlar ise gevşek, elek gibi olur.  Bu da havluyu yumuşak hale getirir. Şöyle bir benzetme, karşılaştırma  yapabiliriz; otomatik makinede dokunan havlu ile kara tezgahta dokunan  havlu arasındaki fark, düdüklü tencerede hızlı pişen yemeğin tadı ile  kömür ateşinde bakır tencerede ağır ağır pişen yemeğin tadı arasındaki  fark gibidir. Biz, havlularımızı bu farkı anlayan müşterilere satmaya  çalışıyoruz.”

 

Selim Aykıran, ABD Başkanı George W. Bush ve eşi Laura Bush için Beyaz  Saray'a 2003 yılından itibaren belli aralıklarla koleksiyon yapmış,  2006'da da İspanya Kralı Juan Carlos'a özel koleksiyon hazırlamıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title