Haberler

Bursa: İş Dünyasını Bilgilendirme Toplantısı

Bursa'nın İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İtso) Tarafından Düzenlenen İş Dünyasını Bilgilendirme Toplantısına Katılan Denizbank Baş Ekonomisti Dr. Saruhan Özel, Ekonominin Son 5 Yılda İzlenen Politikalarla Yapısal Bir Değişim İçine Girdiğini Belirterek, "Politikaların Doğruluğu Ekonominin İstikrarlı Büyüme İçine Girip Girmemesiyle Anlaşılacak. İstikrarlı Büyüme İçin Kobi'lerin Yatırım Yapması Ş...

Bursa'nın İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) tarafından düzenlenen iş dünyasını bilgilendirme toplantısına katılan Denizbank baş ekonomisti Dr. Saruhan Özel, ekonominin son 5 yılda izlenen politikalarla yapısal bir değişim içine girdiğini belirterek, "Politikaların doğruluğu ekonominin istikrarlı büyüme içine girip girmemesiyle anlaşılacak. İstikrarlı büyüme için KOBİ'lerin yatırım yapması şarttır" dedi.

Kaymakam Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Emniyet Müdürü Nusret Kızıltaş, İTSO Meclis üyeleri, oda ve dernek başkanları ile sanayi ve iş adamlarının katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Metin Anıl, siyasi istikrar sonrasında Türkiye'de enflasyonun kontrol altına alındığını, ihracatın ve yatırımların arttığını söyledi. Bunun ekonomiye olumlu etki yaptığını ve istikrarlı bir büyüme yakalandığını da söyleyen Anıl, "İş dünyası olarak istikrardan çok memnunuz. Özellikle KOBİ'lerin atağa kalkmasıyla artan ihracat da umut veriyor, fakat cari açık bizi tedirgin ediyor" şeklinde konuştu.

İTSO ve Denizbank'ın işbirliği düzenlenen sohbet toplantısının konuşmacısı olan Dr. Saruhan Özel, küresel alandaki ekonomik ve politik gelişmeleri ve bu gelişmelerin Türkiye ekonomisini üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Özel, 2001 yılında Türkiye'de ve dünyada büyük bir değişim başladığını belirtip, "İsterseniz krize, isterseniz kriz sonrası oluşan tek parti iktidarına bağlayın, ortada bir değişim var. Söz konusu değişime ayak uyduramayan hiçbir işletme ayakta kalamaz. 2001'den sonra yeni bir eve geçtik. Dalgalı kur ve yüksek faiz olan bir dönem yaşıyoruz. 2001 sonrasında G7 ülkelerinde faizler yüzde 4'lerden yüzde 1'lere geriledi. Böylece para bizim gibi kalkınmakta olan ülkelere akmaya başladı. Çünkü bizim ülkelerde arazi ve insan gücü bol, ama sermaye kıttır. Dağıtılan kredilerin ülkemize gelmesinin nedeni tek parti iktidarıyla oluşan güven ortamıdır. Eğer siyasi istikrar olmasıydı bu paralar Türkiye'ye gelmeyebilirdi. Ayrıca bu hükümet döneminde bakanlar gittikleri ülkelerde ülke tanıtımına büyük önem verdi. Projelerini çok iyi anlattılar. Bu yabancı yatırımcıya büyük güven verdi. Yabancı yatırımcı ülkeyi kimin yönettiğine bakmaz. Onlar güçlü iktidar olmasına ve karar alma gücünün bulunup bulunmadığına bakarlar. Hükümet bu güveni yabancı yatırımcıya çok iyi verdi. Bu hükümet döneminde 4 yıl içinde 90 milyar dolarlık tasarruf sağlandı. Bunun nasıl gerçekleştiğini ben bile henüz anlayamadım. Ama bu tasarruf yatırıma yönlendirildiği için ekonomiye büyük katkı yaptı. Ayrıca 5 yıl öncesine kadar enflasyon yüzde 100'ler seviyesindeyken bugün 5'mi yoksa 10'mu olacağını tartışıyoruz. Bu da istikrarın olduğunu gösterir" diye konuştu.

Toplantıda Denizbank Tarım ve Ticari Bankacılık Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öztürk de kısa bir konuşma yaptı. Öztürk Türkiye'de KOBİ'lerin işletme kredisi kullanma oranının toplam işletmeler arasında yüzde 15 düzeyinde olduğunu belirterek, "Son 2 yılda bankacılar olarak yaptığımız atılımla bu oranı yüzde 5'ler seviyesinden çıkardık. Ama AB ve ABD'de bu oran yüzde 40'ın üzerinde. Büyümenin gerçekleşmesi için KOBİ'lere büyük görev düşüyor. Büyümeniz gerekiyor. İşte finansal konularda en büyük desteği bu aşamada bizden göreceksiniz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title