Haberler

BM'den, "Myanmar ordusunun soykırımından kaçan Arakanlı Müslümanlar unutulmasın" çağrısı

Güncelleme:

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, Myanmar ordusunun "soykırım saldırısından" kurtulmak için ülkelerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 1 milyon Arakanlı Müslüman'ın unutulmaması için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden (OHCHR) yapılan açıklamaya göre, Özel Raportör Andrews 13-19 Aralık'ta Bangladeş'e ilk ziyaretini gerçekleştirecek.

Andrews, başkent Dakka, Cox's Bazar'daki mülteci kamplarını ve birçok Arakanlı Müslüman'ın sonradan yerleştirildiği Bhasan Char Adası'nı ziyaret edecek. Hükümet yetkililerinin yanı sıra bölgedeki BM yetkilileriyle de bir araya gelecek Andrews, ayrıca Arakanlı Müslümanların temsilcileriyle görüşecek.

Ziyaret öncesi açıklama yapan Andrews, "Dünya, ordunun onlara yönelik soykırım saldırısından dolayı hayatlarını kurtarmak için Myanmar'dan kaçmaya zorlanan yaklaşık bir milyon Rohingya'yı (Arakanlı Müslüman'ı) unutmamalı." ifadesini kullandı.

Andrews, Arakanlı Müslümanların şartlar el verdiğinde vatanlarına "güvenli, onurlu ve sürdürülebilir dönüşten" başka bir şey istemediğinin altını çizdi.

"Myanmar cuntası halkının insan haklarını sistematik olarak ihlal etmeye devam ederken, küresel toplumun Myanmar'daki evlerinden Bangladeş'e kaçmak zorunda kalanları desteklemesi kritik önem taşıyor." ifadesini kullanan Andrews, Arakanlı Müslümanlarla tanışma fırsatı bulacağı için onur duyduğunu vurguladı.

Dakka'da 19 Aralık'ta basın toplantısı düzenleyecek Andrews, ziyarete ilişkin izlenimlerini paylaşacak.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Myanmar Haberler

Bakmadan Geçme

Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title