Haberler

Bim İlk Yurtdışı Mağazasını Fas'ta Açıyor

2008 Yılında Yurtdışına Açıklamayı Hedeflediklerini İfade Eden Bim Ceosu Jos Simons, "İlk Yurtdışı Mağazamızı 2008 Sonuna Kadar Fas'ta Açacağız" Dedi.

2008 yılında yurtdışına açıklamayı hedeflediklerini ifade eden BİM CEOsu Jos Simons, "İlk yurtdışı mağazamızı 2008 sonuna kadar Fas'ta açacağız" dedi.

Türk perakende sektörünün önde gelen kuruluşlarından BİM, Ceylan Intercontinental Otel'de düzenlediği basın toplasıyla 2007 performansını ve 2008 hedeflerini açıkladı. Toplantıya BİM CEOsu Jos Simons, Operasyon Komitesi Başkanı Galip Aykaç ve Finansman Direktörü Haluk Dortluoğlu katıldı.

Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelere paralel olarak Türkiye'nin büyümesinin yavaşlayabileceğini ancak büyümenin devam edeceğine inandığını söyleyen Simons, "Türkiye riskleri iyi yönettiği ve ekonomik reformlarını tamamladığı taktirde durgunluğa girmez" şeklinde konuştu.

Dünyada yaşanan ekonomik krizin Türkiye'deki etkisinin sınırlı olacağını ifade eden Simons, ekonomik reformların Türk ekonomisini dalgalanmalara karşı koruyacağına inandığını söyledi.

2007'nin ilk 9 ayında yüzde 35 büyüme elde ettiklerini ifade eden Jos Simons, "2008 yılında da en az bu ölçüde bir büyüme hedefliyoruz. Çok net bir stratejimiz var. Perakendede en önemlisi tüketici ile aranızdaki güvendir. Stratejimiz, operasyonlar ve satın almada elde ettiğimiz tüm tasarrufu fiyatları düşürmeye harcamak" diye konuştu.

Şirket satın alarak büyüme gibi bir hedeflerinin olmadığını ifade eden Simons, "Karımızı yüzde olarak değil nominal olarak arttırmak istiyoruz. Perakende sektöründe yüzdeye oynarsanız yanlış yaparsınız.

13 yılın ardından BİM olarak ilk kez basın toplantısı düzenlediklerini hatırlatan Simons, bunun nedenini ise, "Şimdiye kadar işimize ve büyümeye odaklandık. Ancak BİM her zaman açık bir şirket olmuştur. Hisselerimizin yüzde 49'u halka açık. Düzenli olarak faaliyetlerimizi konusunda İMKB ve SPK'yı bilgilendiriyoruz" şeklinde açıkladı.

ALDI indirim marketlerinin Türkiye pazarına girme fikirleri olduğu yönünde iddiaların hatırlatılması üzerine ise, Simons, "ALDI İstanbul'da sadece küçük bir ofis açtı. Türkiye pazarına girmelerinin 2010'u bulacağını öğrendik. Şimdi Macaristan ve Romanya'ya odaklanmış durumdalar" yanıtını verdi. BİM'in resmi internet sayfasında 'Faaliyetler' bölümünde "BİM'in çalışma şekli Alman ALDI'ninkine çok benzemektedir" ifadesi yer alıyor.

Jos Simons, BİM konseptinde bundan böyle de kesinlikle bir farklılık yaşanmayacağını belirterek, "BİM, yoksul değil, akıllı insanların mağazası" dedi.

"İLK YURDIŞI MAĞAZASI FAS'A"

Türkiye'nin yüzde 85'inde BİM mağazası bulunduğunu ifade eden Jos Simons, mağaza sayısını Türkiye'de arttırmanın yanı sıra yurtdışına açılacaklarını belirtti.

2008 yılı sonuna kadar ilk yurtdışı mağazasını Fas'ta açacaklarını ifade eden CEO, "Böylelikle modelimiz, yurtiçi kadar yurtdışında da yaygınlaşmaya başlayacak" dedi.

BİM'in uyguladığı model hakkında ayrıntılı bilgi veren Finansman Direktörü Haluk Dortluoğlu ise, sınırlı sayıda ürüne odaklanmalarının kaliteyi belli seviyede tutmaya yardımcı olduğunu söyledi. Stok yönetimlerinin maliyeti düşük tutmaya odaklı olduğunu belirten Dortluoğlu, BİM modelinin vazgeçilmez unsurlarından birinin de tedarikçiler tarafından sağlanan özel markalı ürünler olduğunu ifade etti.

Dortluoğlu, "Özel markalarımızın kalitesi en az piyasadaki muadili ile aynı seviyede. Özel markalı ürünlerimizi her geçen gün artırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Ciro bakımından perakende sektöründe ikinci firma olduklarını hatırlatan Dortluoğlu, indirimli satış sektöründe ise birinci olduklarını belirtti.

"2007 İLK 9 AY KARI, 76 MİLYON YTL"

"Halka açıklık bakımında lideriz" diyen BİM Finansman Direktörü Haluk Dortluoğlu, "Hisselerimizin yüzde 49'u halka açık. İstikrarlı şekilde mağaza sayımızı arttırıyoruz. 2007 sonu itibariyle 1735 mağazamız vardı; 2008 ocak itibariyle ise 1752 mağazaya ulaşmış durumdayız. 2006-2007 ilk 9 ay karşılaştırmasına baktığımızda yüzde 35 net satış artışı kaydedildi. Yılın son çeyreğinde de benzer bir performans bekliyoruz. İlk 9 ay, 76 milyon YTL kar elde ettik. Karı artırmaya çalışmıyoruz. Hedefimizi, yüksek

kaliteyi düşük fiyatlarla halka ulaştırmak. Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre, hanelerin yüzde 54'ü BİM'den alışveriş yapmış" diye konuştu.

"Bu yıl, 2007'de gösterdiğimiz performansa benzer, en az 2007 ölçüsünde olmak üzere bir performans göstermeyi hedefliyoruz" şeklinde konuşan Dortluoğlu ayrıca 2007 yılında ödedikleri 493 milyon YTL'nin Türkiye bütçesine girdiğini ifade etti.

Haluk Dortluoğlu, "Hedef mümkünse Türkiye'nin tüm şehirlerine hizmet götürmek. Bu yıl içerisinde yurtdışına adım atacağız. 2008 sonuna kadar ilk yurtdışı mağazamızı Fas'ta açmak istiyoruz. Orta vadede, Türkiye'deki başarımızı orada da gösteeceğimize inanıyorum" dedi.

"HEDEF ORGANİK BÜYÜME"

Operasyon Komitesi Başkanı Galip Aykaç ise, şirket satın alarak değil organik olarak büyüme hedeflerini sürdürdüklerini ve şirket satın almak gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirtti.

Aykaç ilk yurtdışı mağazasının açmak için Fas'ı tercih etmelerinin nedenini ise şu şekilde açıkladı; "Kuzey Afrika ülkeleri önemli fırsatlar sunuyor. Fas da altyapısıyla bizim için iyi bir fırsat. Fas dışında hangi ülkelerde mağaza açacağımızı ise zamanla paylaşacağız".

Meclis'teki yeni marketler yasa tasarısının özel markalara sınırlama getireceğinin hatırlatılması üzerine ise Galip Aykaç, "Bu konuda gelişmeleri takip ediyoruz. Bu yasanın perakende sektörünü kucaklamasını arzu ediyoruz. Özel markalarımızı üreten tedarikçilerimiz bizim iş ortaklarımızdır" şeklinde konuştu.

2008 ciro ve mağaza hedeflerinin sorulması üzerine ise Operasyon Komitesi Başkanı Galip Aykaç, "Türk halkının iş modelimize güveninden dolayı bu sektörde sadece 600 ürünle rekabet edebiliyoruz. 2008'de de 2007'ye benzer bir büyüme performansı hedefliyoruz. Halka açık bir şirket olduğumuz için bazı bilgileri paylaşamıyoruz" yanıtını verdi.

"ZAPSU'LAR İLE ALAKAMIZ YOK"

BİM'in zaman zaman medyada Zapsu ailesiyle birlikte anılmasının hatırlatılması üzerine Operasyon Komitesi Başkanı Galip Aykaç, "Zapsu ailesiyle alakamız yok. Ancak onlar tanıdığımı iyi insanlardır. Onlarında bizimle alakaları olmadığı yönünde zaten kendi beyanatları var. Cüneyt Bey 7, Aziz bey ise 2 yıl önce hissesini devrederek ayrıldı. Şirket kurucuları arasında Zapsu ailesi de var tabiki ama bu başarıyı sadece onlara mal etmek yanlış olur. BİM'in bu günlere gelmesi doğru stratejileri eseridir" dedi.

Zapsuların yeni bir perakende mağazası açacağı söylentileriyle ilgili olarak da Aykaç, "Rekabet güzel şey. Biz rekabete her zaman hazırız" dedi.

2007 yılında üç yeni bölge açtıklarını ifade eden Operasyon Komitesi Başkanı Galip Aykaç, 2008'de ihtiyaçların bundan biraz daha fazlasını yapacaklarını gösterdiğini söyledi.

(CY-ERÖ-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title