Haberler

    Bilgisayar Oyunları Tarihinde Bir Dönem Kapandı

    John Carmack, id Software'dan ayrıldı. "Super Mario gibi oyunlar bilgisayarlarda da yapılıp, oynanabilir" diyen ekibin üyelerinden biriydi...

    Mahmut Saral - - Video oyunlarının bilgisayarlarda da oynanabileceğini gösteren ve sektörün bugünlere gelmesine önayak olup, oyun teknolojilerinin gelişiminde büyük rol oynayan isimlerden John Carmack, kurucusu ve teknik yöneticisi olduğu id Software firmasından istifa ettiğini açıkladı.

    Carmack, bir süredir Oculus Rift ekibinde, Virtual Reality teknolojisi üzerine odaklı gözlük üzerinde de çalışıyordu. Hatta birkaç ay önce, bu projeye odaklanmak için id Software'daki görevinden ayrıldığı söylenmiş, ancak kısa süre sonra bu haber yalanlanmıştı. Şimdi gelen haber ise, maalesef doğru. id Software'ın Stüdyo Yöneticisi Tim Willits, Carmack'in stüdyodan ayrıldığını doğruladı. Twitter'dan da bilgi veren Carmack, hem id Software'da kalıp, hem de Oculus Rift ekibinde işlerine devam etmeyi istediğini, ancak bunun mümkün olmadığını gördüğünü belirtti.

    Tim Willits, John Carmack ile yıllarca harika işler yaptıklarını belirterek, Carmack'in id Tech 5 motoru üzerindeki çalışmalarını tamamladığını ve şu an devam etmekte olan mevcut projelerde Carmack'in ayrılığının hissedilmeyeceğini belirtti ve "parlak bir ekibimiz olduğu için şanslıyız" dedi.

    John Carmack, Oculus Rift ekibinde Baş Teknoloji Sorumlusu olarak görev yapıyor. Carmack'in ardından id Software'dan bir diğer isim, Matt Hooper da Geliştirmeden Sorumlu Yönetmen olarak görev alıyordu. Belki o da id Software'dan ayrılır.

    Yine yakın geçmişe baktığımızda, yıllarca id Software'ın Başkanlık görevini yürütmüş olan Todd Hollenshead'in de geçtiğimiz aylarda görevini bıraktığını aktarmıştık.

    Oculus Rift VR teknolojisi Android'e geliyor, iOS'a gelmiyor

    Kısaca, John Carmack neler yaptı:

    First Person Shooter (FPS) olarak tabir edilen oyun türünün yaratıcılarındandır.

    John Romero ile birlikte multiplayer Deathmatch oyun modunu ortaya çıkarmıştır.

    id Software ile hazırladığı Wolfenstein, Doom ve Quake, türün öncüleri ve en iyileri arasında gösterilir.

    Hazırladığı Quake motoru, bugünün en popüler FPS serisi Call of Duty'nin en yeni oyunu Ghost da bile kullanılıyor.

    Gabe Newell'ın Valve Software'ı kurması ve ardından Half-Life'ı geliştirmesinde Carmack'in büyük payı vardır.

    Bir zamanların Ferrari koleksiyoncusu ve en iyi Quake oyuncusuydu. Bir QuakeCon turnuvasında onu yenene Ferrari'sini hediye edeceğini söylemiş ve yenilince söylediğini yerine getirmiştir.

    Mac platformuna destek veren ve OpenGL'i destekleyen geliştiricilerdendir.

    Oyunlarla ilgili işlerinin dışında, tüm araba koleksiyonunu da satıp kurduğu Armadillo Aerospace isimli bir roket şirketi bulunuyor.

    Oculus Rift - Virtual Reality teknolojisi, daha önce kimsenin yaşamadığı bir üç boyutlu oyun deneyimini vaat ediyor ve bunun da arkasındaki isimlerden bir tanesidir. Henüz ne zaman çıkacağı bilinmiyor.

    John Carmack, Oyun Geliştiricileri Seçimi Ödülleri 2010'da, yaptığı başarılı işler neticesinde "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nün sahibi olmuştur.

    Mahmut Saral - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Mahmut Saral Twitter Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title