Haberler

Bilgin.Sorunlar Çözülebilecek Aşamaya Geldi "Akil İnsanlar Karadeniz Heyeti 13'üncü Durak...

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, grup üyeleri Vedat Bilgin, Fatma Benli, Oral Çalışlar, Yıldıray Oğur ve Ahmet Gündoğdu, Gümüşhane Kültür Merkezi'nde sivil toplum kuruluşu, meslek grubu temsilcileri, sendika...

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, grup üyeleri Vedat Bilgin, Fatma Benli, Oral Çalışlar, Yıldıray Oğur ve Ahmet Gündoğdu, Gümüşhane Kültür Merkezi'nde sivil toplum kuruluşu, meslek grubu temsilcileri, sendika yetkilileriyle bir araya geldi. Hakyemez, burada yaptığı konuşmada, çözüm sürecine ilişkin karar alma yetkileri bulunmadığını belirterek, "Sizi ikna etme gibi bir endişemiz hiç yok. 18 vilayeti dolaşacağız. Bizim için akil insanlar sizlersiniz. Bu nedenle biz bu kavramın da kullanılmasını çok fazla istemiyoruz" dedi.

Grup Başkan Vekili Bilgin, "Türkiye 20-30 yıl önceki Türkiye olsaydı bu sorunu çözemezdi. Nitekim de çözemediği için bu noktaya gelmiştir ve büyük acılar yaşamış, yaralı bir toplum yaratmıştır ama bugün çözebilecek aşamaya gelmiştir. Bunun iç dinamiklerinden kaynaklandığını görmemiz lazım. Bölgede olağanüstü değişim içinde olan bir ülkedir ve bu değişim ülkeye olağanüstü güç katıyor. Türkiye bölgesel ekonomik güç haline geliyor. Hangi ülkeye gitsek Türk iş adamlarıyla karşılaşıyoruz. Türkiye'nin ekonomik bakımdan bir anlamda patlama yaptığı dönemden geçiyoruz. 'Cari açık ne olacak?' diyenler olabilir. Önemli olan, büyümesini sürdürebilir tasarruf imkanlarını dışardan bulması ve uygun koşullarda geri ödemesidir. Türkiye büyük bir ülke, bunu dost düşman biliyor. Bunu en son kabul eden İsrail özür diledi. Türkiye 30 yıllık sorununu yırtıp çöpe atıyor. Bunun karşısında sağduyuyla meseleye sahip çıkmamız lazım. Bu projenin başarılı olması esas itibariyle ayrıştırılmak istenen bin yıldır birlikte yaşadığımız insanlarla iç savaş yaşanmasını isteyenlerin oyunlarını bozacak" diye konuştu. Diğer grup üyelerinin de görüşlerini açıklamasının ardından katılımcılar görüşlerini açıkladı.

Katılımcılardan Hasan Pir, "Herşeyi biliriz edasıyla bizlerin karşısına çıkmadığınız için teşekkür ederiz. Kanın durmasını, teröristlerin sınır dışına çıkmasını destekliyoruz ancak milli bütünlüğümüzden, devletimizin isminden ve bayrağımızdan, TC ibaresinden, İstiklal Marşı'mızdan, dilinin Türkçe oluşundan taviz verilmemesini istiyoruz. Suç işleyen PKK'lı olsun, ister terörist başı olsun, suç işleyen kimsenin affedilmesini istemiyoruz" dedi. Mustafa Aktürk ise, "Barışı destekliyorum ama çekincelerim var. Bakkala gidiyoruz, parasını vermeden bir sakız bile alamıyoruz. Bu kadar militanı öldürülen örgüt bizden birşey almadan nasıl oluyor da barış sürecine giriyor? Türkiye'den bir çakıl taşı mı verilecek? Özerklik mi verilecek? Size bir şey söylendi mi? Bize bu konuda bir şey söyleyebilecek misiniz?" ifadesini kullandı. Bu sırada bir katılımcının, "Gümüşhane'nin yüzde 99'u süreci destekliyor" sözlerine diğer bir katılımcı tepki gösterdi. Başkan Yusuf Şevki Hakyemez, araya girerek, "Birbirimizi dinlemeyi öğrenmeliyiz" dedi.

Bu arada Kültür Merkezi'nin karşısındaki tepede toplanan yaklaşık 10 kişilik grup, üyelerin çıkışı sırasında, "Kemal'in askerleriyiz" sloganı attı. Akil İnsanlar Heyeti üyeleri toplantının ardından Trabzon'a hareket etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Vedat Bilgin Fatma Benli Gümüşhane Karadeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title