Haberler

Başka Dünya" Operası Dünya Prömiyerini Yaptı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), sezonun ilk dünya prömiyerini, Yekta Kara'nın sahneye koyduğu, Selman Ada'nın bestelediği "Başka Dünya" operasıyla yaptı.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), sezonun ilk dünya prömiyerini, Yekta Kara'nın sahneye koyduğu, Selman Ada'nın bestelediği "Başka Dünya" operasıyla yaptı.

Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi'ndeki gösterime ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü ve Sanat Yönetmeni Selman Ada, oyunun librettosu için birkaç ay çalışıldığını ifade ederek, "8-9 ay da çalışmasını ben yaptım. Rejisörümüz çok değerli bir isim. Yekta Kara Hanım, esere çok büyük katkısı var. Orkestramız, oyuncularımız ve izleyicilerimizle çok iyi bir akşam. Halkımızın da geceye rağbeti çok. Çok mutluyuz. İnşaallah başarıyla devam ederiz" diye konuştu.

Ada, operada rol alan oyuncuları çok sevdiğini dile getirerek, aralarında tanımadığı, başarılı gençlerin de olduğunu aktardı.

Operanın librettosunu yazan Tarık Günersel de "Başka Dünya"nın, bütün dünyalıları sorumluluğa davet eden bir opera olduğuna dikkati çekerek, "Librettosunu üç yıl önce yazdım. Akabinde de değerli besteci dostum Selman Ada besteledi. (Bu eser) Kendisi ile dördüncü ortak eserimiz" dedi.

Günersel, operada gelecekte geçen fantastik, bilim kurgusal bir başlangıç olduğunu aktararak, konusu hakkında şu bilgileri verdi:

"Sorumsuzca, kar uğruna dünyayı mahveden egemenlerin dünyadan kaçmak zorunda kalışı, aksattıkları bir bilginden yararlanmak istemeleri. Gittikleri gezegende, insanlar onlara inanmaz olunca, gururlarına yediremeyip başka gezegene göç etmiş olan eski Yunan tanrıları onlara rastlıyor. Zeus'la Bilgin'in kızı arasında bir aşk oluşuyor. Daha sonra da asıl süprize gelebilirsek, bunun bir rüya olduğu anlaşılıyor ve Bilgin'in evinde oluyoruz ve Bilgin, düşüncelerinden ötürü tutuklanıp götürülüyor. Ardından karısı da 'her şeye rağmen direnmek gerekir' ve 'dünyaya sahip çıkmak gerekir' diye aryasını söylüyor."

Günersel: "Bütün ekip çok güzel, özverili çalıştı"

Operanın medeniyet ve uygarlık denilince en önde akla gelecek unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Günersel, "Yeni operamızın Türkiye'den dünyaya bir sesleniş olduğunu umuyoruz. Değerli rejisör Yekta Kara'nın da harika desteğiyle bütün ekip çok güzel, özverili çalıştı" ifadelerini kullandı.

Günersel, eserin dünya prömiyerine gösterilen ilgiden mutlu olduğunu belirterek, Türkiye'de opera ve baleye gereken önem verildikçe, toplum olarak dünyadaki saygınlığının da artacağını savundu.

Ada ve librettist Günersel'in "Ali Baba&40", "Mavi Nokta" ve "Aşk-ı Memnu"dan sonraki dördüncü ortak ürünü olan operanın orkestra şefliğini Selman Ada ve Zdravko Lazarov'un üstlendi.

Dekoru Ferhat Karakaya, kostümleri Ayşegül Alev, ışık tasarımı ise Kemal Yiğitcan tarafından hazırlanan operanın başrollerinde, Caner Akgün, Alper Göçeri, Evren Ekşi, Gülbin Günay, Caner Akın, Erdem Erdoğan, Aylin Ateş, Nesrin Gönüldağ, Ahmet Baykara, Çağrı Köktekin, Göktuğ Alpaşar ve Cengiz Arslan rol aldı.

Selman Ada, gösterimin ardından Yekta Kara ile emekli baş tenor Erol Uras'a plaket takdim etti.

Geceye, sanatseverlerin yanı sıra İDOB Müdürü Kevork Tavityan da katıldı.

"Başka Dünya", 25, 26, 27 ve 28 Kasım'da Süreyya Operası Sahnesi'nde yeniden sanatseverlerle buluşacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yekta Kara İstanbul Türkiye Kadıköy Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Sarı kod uyarısı nedir? İşte, MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Gaddar CANLI izle! Fox TV Gaddar 13. Bölüm tek parça HD izle 19 Nisan Cuma! Kızılcık Şerbeti 59. Bölüm Canlı İzle! Show TV'de Neler Oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title