Haberler

Barolardan Kayıpların ve Faili Meçhul Cinayetlerin Takibi İçin Proje

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bazı barolar, 1990'lı yıllarda işlenen cinayetler ve kayıp olaylarının aydınlatılması için proje başlattı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bazı barolar, 1990'lı yıllarda işlenen cinayetler ve kayıp olaylarının aydınlatılması için proje başlattı.

Bölgede 1990'lı yıllarda işlenen ve zaman aşımına durumuna gelen olayları takip ve aydınlatmak için bölge barolarının başlattığı proje kapsamında Diyarbakır'da bir araya gelen baro başkanları, adli mekanizmanın etkili yürütülmesi için, Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden JİTEM davasını izledikten sonra adliye önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bölge baroları adına açıklama yapan Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, bölge baroları olarak global diyalogla beraber bir proje başlattıklarını ifade ederek söz konusu çalışmanın bölgesel düzeyde olduğunu söyledi.

Gül, "Projenin amacı failli meçhul cinayetler, gözaltında kayıplarla ilgili olarak, spesifik yaklaşık 9 dava belirleyerek, bu davalar üzerinde çalışma yapıp çalışmalarımızı sonlandırmak, davayı takip etme, faillerin bulunmasını sağlamak, cezalandırılmasını ve yargıya taşınmasını hedefliyoruz. Bu bağlamda Batman Barosu'nun 5 dosya, Diyarbakır Barosu 4 dosya, Bitlis Barosu 3 dosya ve Van Barosu da 3 soruşturma dosyayı üstlenmiş. Şu an Diyarbakır'da bulunuşumuzun nedeni Diyarbakır ve Batman Barolarının üstlendiği dosyaların duruşmasını takip etmek ve soruşturma dosyasının daha etkin yürütülmesi için ilgili dosyanın savcısıyla görüşüp talebimizi ileteceğiz" dedi.

"EN AZINDAN 20 YIL SONRA, ADLİ MEKANİZMA BUGÜN ARTIK ADİL VE ETKİLİ OLSUN"

Daha sonra söz alan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise, adli mekanizmanın artık adil ve etkili olması gerektiğini dile getirerek, zaman aşımına uğramak üzere olan dosyalara dikkat çekti. Elçi, "Biz bölge baroları olarak, mağdurların adalet mücadelesi ve dayanışma içerisinde onlara hukuki yardımı sağlamaya devam edeceğiz. 1990'lı yıllarda adli mekanizmanın işlenmemesi nedeniyle özellikle kamu görevlileri tarafından gözaltında kayıp ve failli meçhul cinayetlerin gerçekleşen eylemlere yönelik, etkili bir soruşturma yürütmemeleri ve tarafsız bir tutum sergilememeleri nedeniyle bir çok cinayet ve gözaltında kayıp olayları uzun yıllar karanlıkta kaldı. Bir çok olay adli kayıtlara yansımamıştır. Yansımışsa bile çok yanlış ve daha farklı bir şekil tutanaklara alındı. Dolayısıyla hala binlerce dosya zaman aşımına uğrama tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Biz bu suçların aslında zaman aşımına uğramaması gerektiğini ve insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamına alınmasını düşünüyoruz. Buna ilişkin uluslar arası hukuk standartları, yargı ve mahkemelerin yorumlar karşısında zaman aşımına uğramaları gerekiyor. Bu suçların mağdurları adalet bekliyor. En azından 20 yıl sonra, adli mekanizma bugün artık adil ve etkili olsun. Bu olayın faillerini ortaya çıkarsın" diye konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi Bitlis Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title