Haberler

Barış Yürüyüşçüleri: Müzakereler Yeniden Başlasın

Güncelleme:

Bodrum'dan barış için yola çıkan Barış İnisiyatifi üyeleri, Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'ya dayanışma ziyaretinde bulundular.

Barış çağrısı yapmak ve bölge halkıyla dayanışmak amacıyla Bodrum'dan yola çıkan, aralarında Sanatçı İlkay Akkaya ve Yasemin Göksu'nun da bulunduğu 55 kişilik Barış İnisiyatifi üyeleri, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'yı ziyaret etti.

Meclis Salonu'nda gerçekleşen ziyarette konuşan barış yürüyüşçülerinden Feyza Taner, bireysel yapılan çağrıyla bir araya geldiklerini, bölge halkıyla dayanışmak amacıyla Bodrum'dan Diyarbakır'a yürümeye karar verdiklerini belirtti. Muğla, Ankara, Adana ve Urfa'nın ardından Diyarbakır'a geldiklerini ifade eden Taner, "Benim için Bodrum'da güvenli bir ortamda, konforla yaşamak çok ağır gelmeye başlamıştı. Burada bir iç savaş sürerken ve direnişe kendi adıma bir dayanışma sergileyebilmek için gelmek istedim. Ablukanın, iç savaşın en kısa sürede sona ermesini ve tekrar müzakere sürecinin masa başında devam etmesini istiyoruz. Barış elçisi olarak geldik diyorum ve pek çok güzel insandan da mesaj getirdik. Hepimiz dayanışma içerisinde olmak istiyoruz." dedi.

Delen: Ses verin diyordunuz, ses verdik

Barış yürüyüşçülerinden Meyil Delen de, halkın çığlıklarını duyduklarını, bunun için geldiklerini kaydederek, "Ses verin diyordunuz, ses verdik. Belki ateşi söndürmeye yetmeyecek bir damla var elimizde; ama en azından tarafımız belli olsun diye düşündük. Ahmet Telli'nin dediği gibi 'hangi dağ efkârlıysa biz ordayız.' Umuyorum bir ışık, bir ses olabiliriz ve insanlara burada yaşananları gösterebiliriz." diye konuştu.

Kışanak Sur'daki durumu anlattı

Ardından konuşan Eş Başkan Gültan Kışanak da, Sur ilçesinde fiili sokağa çıkma yasağının sürdüğü bölgede 80 bin, resmi olarak sokağa çıkma yasağının uygulandığı 6 mahallede 25 bin kişinin yaşadığını ifade etti. Kışanak, belli aralıklarla ablukanın üç aydır devam ettiğini, 6 mahallede 20 bin insanın göç etmek zorunda kaldığını, evlerin yıkıldığını, tarihi eserlerin tahrip edildiğini söyledi. Geriye kalan mahallelerdeki 55 bin insanın gündelik hayatının sıfırlandığının altını çizen Kışanak, kapıların kapatılmasıyla insanların kalenin içinde hapsolduğunu belirtti. Okulların kapalı olduğunu, sağlık hizmetlerinin verilemediğini söyleyen Kışanak, belediyenin yerel hizmetleri sürdürmede zorlandığını, araç girişlerine izin verilmediğini, haftada bir iki kez özel izinle çöplerin zorlukla toplandığını kaydetti. Kışanak, şöyle konuştu: "Bugün geldiğimiz aşama son derece kritik. Diyarbakırlılar, diyorlar ki artık bıçak kemiği kesmeye başladı. Bu kadar dayanılmaz bir saldırı, pervasız bir savaş, hak ve özgürlüklerin ayaklar altına alan bir ortam var. Sizler de bunu izliyorsunuz, görüyorsunuz ve yüreğinizde hissettiğiniz için buradasınız. Sizlerin gelişi bizi umutlandırdı. Türkiye'nin dört bir yanında barışa ses veren insanlar oldukça, bizim umudumuz büyüyecek."

DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek ise, burada yaşananların batıda duyulmamasının halkların ortak geleceği açısından sıkıntılı bir durum olduğunu vurguladı.

Anlı: Aydınlık çok uzağımızda değil

Daha sonra konuşan Eş Başkan Fırat Anlı da, bu ülkede kullanılan terimlerin bazılarına serbest, bazılarına ise yasak olduğunu belirterek, "Öz yönetim dersiniz ihanetçi olursunuz, kanton dersiniz vatanı bölersiniz; ama bu ülkenin Başbakanı daha dün 'üniter devletlerde başkanlık sistemi olabilir' dedi, hiç yaprak kımıldamadı." dedi. "Biz bugün belki bir karanlık, kötülük günleri yaşıyoruz; ama bunun içerisinde biliyoruz ki aydınlık çok uzağımızda değil." diyen Anlı, barış yürüyüşçülerinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title