Haberler

Bangsomoro'da özerklik yıl dönümü kutlamaları başladı

Güncelleme:

Moro Müslümanlarının bağımsızlık mücadelesi sonunda referandumla özerklik ilan edilen Bangsamoro'da özerklik yıl dönümü kutlamaları başladı.

Bir hafta sürecek kutlamalara Bangsamoro Özerk Bölgesi Başbakanı Hacı Murat İbrahim'in katılımıyla başkent Cotabato'da start verildi.

Hükümet binası önünde başlayan kutlamaların açılışında konuşan İbrahim, "Fedakarlıklarla ve bu günleri öngören gelecek vizyonuyla Bangsomoro halkının köklü tarihine yakışır şekilde gerçek bir özerkliğe ulaştığımızı gururla söyleyebiliriz." dedi.

İbrahim, geri dönen yaklaşık 10 bin Moro İslami Kurtuluş Cephesi militanlarına geçim desteği sağlamak için "Selam Bangsomoro" adını verdikleri programın yakında yürürlüğe gireceğini söyledi.

Öte yandan, İbrahim, ihtiyaç sahiplerine tekerlekli sandalye dağıtılacağını, yardımlar yapılacağını ve yerel yönetimlere de afetle mücadele araçlarının teslim edileceğini duyurdu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle sıkı güvenlik tedbirleriyle düzenlenen etkinliğe, İbrahim'in yanı sıra Bangsamoro Geçiş Otoritesi (BTA) üyeleri olarak da bilinen kabine üyelerinin yanında bakanlık personeli de katıldı.

Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip bölgede, törenlerin yerel yönetim merkezleri ve okullarda yapılacak.

Özerk yönetim

Ülkenin güneyindeki Müslüman Mindanao bölgesinde 21 Ocak ve 6 Şubat 2019'da yapılan referandumlarda, halk, bölgeye kapsamlı özerklik getiren Bangsamoro Organik Yasası'nı kabul etmişti.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte tarafından Bangsamoro Geçiş Otoritesi'nin başına getirilen Hacı Murat İbrahim, 26 Şubat'ta yönetimi federal hükümetin bölge valisinden devralmıştı. İbrahim'in geçiş sürecinin tamamlanacağı Haziran 2022'ye kadar bölgeyi yönetmesi kararlaştırılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Hükümet Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title