Haberler

Bal Festivaline CHP Milletvekili Öğüt'ün Okuduğu Göç Adlı Şiir Damgasını Vurdu

Ardahan'da bu yıl 14'ncüsü düzenlenen ve Ardahan kültürünü ve balını tanıtmaya yönelik yapılan "Ardahan Kültür, Tanıtım ve Bal Festivali" başladı.

Ardahan'da bu yıl 14'ncüsü düzenlenen ve Ardahan kültürünü ve balını tanıtmaya yönelik yapılan "Ardahan Kültür, Tanıtım ve Bal Festivali" başladı.

Festival Çamlıçatak mesire alanında Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunuşunun ardından başladı. Bal festivaline herkesi davet eden CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, göç eden insanlara seslenerek, "Bugün Ardahan'ın nüfusu 108 bin'dir. Devletler tarihi kısadır ve 40 yıl sonra 40-50 bine inecektir. Bu nüfus bu seviyeye indiği zaman ve bu bölge boşaldığı zaman, buralar maalesef birilerine peşkeş çekilebilir. Niçin diyeceksiniz çünkü bölgede okullar kapatılıyor, bugün Ardahan'ın ilçelerinde birçok kamu kurum kapatılıyor. Stratejik anlamda bu bölgenin önemi vardır. Tasarruf nedeniyle kapananlar da var ama bu bölgede devletin var olması lazım bu bölgede insanlar göç ederse biz 43 yıl işgal altında kaldık bundan sonra da kalmak istemiyoruz. Bu bölgenin kalkınması için bir kampanya başlattık havaalanı, bütün illerde var Ardahan'da havaalanı yok. Ardahan'da havaalanı olması için. Milletvekilimiz Orhan Atalay'ın da desteğiyle Ardahan da Havaalanının yapılması için uğraşıyoruz. Diğer illerde var Ardahan'da niye olmasın. Havaalanı olursa işadamları da gelir, işadamları da gelirse bu bölge kalkınır" şeklinde konuştu.

Milletvekili Ensar Öğüt, konuşmasının sonunda Aşık Mürsel'in 'Göç' adlı şiirini okudu. Öğüt, "Aşık Mürsel Sinan diyor ki, fabrika işim olsaydı, ekmeğim aşım olsaydı, Ankara başım olsaydı ben köyümden göçer miydim. Öğretmenim sürgün geldi, doktorum ilaçsız kaldı, hastamız kızakta öldü ben köyümden göçer miydim. Ankara'da anayasa, gönlümüzde yoktur tasa, ama beyler yan gelip yatmasa ben köyümden göçermiydim. Evet biz köyümüzden göçmezdik, onun için yan gelip yatmayacağız ve gece gündüz çalışacağız" dedi.

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy ise hemşehri bilincinin ve birliğin, kardeşliğin atmosferi içinde Bal festivalini kutlamak üzere bir araya geldiklerini belirterek şöyle devam etti:

"Bugün burada hemşehri birlikteliğinin, hemşehri bilincinin ve birliğin, kardeşliğin atmosferi içinde Bal festivalini kutlamak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. İl içinden köylerimizden, Hanak'tan, Damal'dan, Çıldır'dan Göle'den Posof'tan gelen, İstanbul'dan İzmir'den Bursa'dan ve 500 bin insanımızın yaşadığı metropol şehirlerden gelen festivalimize katılan herkese teşekkür ediyoruz. Festivaller birlik beraberliğe, ticarete, kültüre, sosyal yapıya çok önemli katkılar sunmaktadır bu sebeple bizlerde dün başlattığımız Festivalimize bugünde devam ediyoruz. Ben özellikle, Ardahan'ın dışında 500 binden fazla insanımızın olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü bu insanlarımız 40 yıllık göç serüveni içinde ekonomik anlamda, beyin gücü anlamında, enerji sahibi genç insanımız anlamında, Ardahan için büyük bir kayıptı. Şimdi ise 500 bin insanımız, bürokraside, sanatta, basında ve iş dünyasında yer almış hemşehrilerimiz batıda Ardahan'ın çok önemli bir gücü olma noktasındadır. Onun için festivallerimizi şenlendirmenizi ve irtibat kurmanızı tatil planlarınızı da buna göre yapmanızı istirham ediyorum."

Mısır katliamlarını da kınayan Köksoy, "Katliamlarda hayatını kaybeden insanlara Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

CHP Milletvekili Ensar Öğüt, festivallerin önemine dikkat çekerek yöresel ürünlerimizin tanıtmasının çok önemli olduğunu söyledi. Et ithaline de değinen Öğüt, "8 litre süt ile bir litre mazot alınabiliyor. Mazot pahalı olduğu için çiftçilik yapılmıyor. Burada çiftçilerin mazotundan ÖTV ve KDV alınmaması gerekiyor. Bunu şunun için diyorum. Bugün lüks içinde yaşayan yatı olan, lüks gemisi olandan alınmıyorsa garip çiftçiden de alınmaması lazım ki bu tarım devam etsin" dedi.

Vali Vekili Deniz Pişkin ise yaptığı konuşmada, festivallerin önemine değinerek, gurbetle sılayı birbirine kavuşturan önemli kültür organizasyonları olduğunu kaydetti. Festivallerin misyonlarının yüklendiği anlamla neşvünema bulacağının altını çizen Pişkin, "Balımızın tanıtılması ve daha da iyi noktaya getirilmesi, kalite kazandırılması adına da başka bir misyonu olması gerektiğini düşünüyorum. Balımıza kalitesine ruh veren temel kavramların da ıskalanmaması kanaatindeyim." dedi.

Konuşmaların ardından sahne alan sanatçılar Ardahanlıları eğlendirdi. Halaylar çekilerek çeşitli yarışmaların yapıldığı festivalin sonunda dereceye giren bal üreticilerine çeşitli hediyeler verildi.

Festivale Ardahan CHP Milletvekili Ensar Öğüt, AK Parti Trabzon Milletvekili Erol Kaya, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Ardahan Vali Yardımcıları Deniz Pişkin ile Kadir Taner Eser, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, İl Jandarma Alay Komutanı Şefaattin Serten, Göle Belediye Başkanı Sabri Muratoğlu, Hanak Belediye Başkanı Taşdemir Çoban, Posof Belediye Başkanı Şükrü Bozyiğit, İş adamı Nuri Vatan, STK temsilcileri, Ardahan dernekleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. - ARDAHAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title