Haberler

1915 Çanakkale Köprüsü İhalesini Daelim-Limak-SK-Yapı Kazandı

Güncelleme:

Ulaştırma Bakanı Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesini Daelim-Limak-SK-Yapı merkezine verdiklerini açıkladı.

Çanakkale 1915 Köprüsü ve otoyolu ihalesinde teklif veren 4 ortak girişimde proje zarfları açıldı en düşük teklifi veren Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG oldu. Projede köprü ile birlikte yaklaşık 80 kilometrelik otoyol inşaatı da yer alıyor.

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü projesi için Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli kapsamında sabah açılan ihaleyle de proje zarftları açıldı en düşük teklifi veren Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG oldu. Ortak girişim grubu köprü ve otoyol için toplam 16 yıl 2 ay 12 gün süre teklif etti.

Teklif veren firmaların isimleri şöyle:

1- Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG

2- IHI (Japon) - Itochu (Japon) - Join (Japon) - Makyol - Nurol - Japon Express Way (Japon) OGG

3- Cengiz - Kolin - CRBC (Çin) OGG

4- IC İçtaş - Astaldi (İtalyan) OGG

2023'TE AÇILMASI PLANLANIYOR

Marmara Otoyol Ringi, Osmangazi Köprüsü'nün yer aldığı İstanbul-İzmir Otoyolu, 3. Köprü'nün yer aldığı Kuzey Marmara Otoyolu ve Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projelerinin gerçekleştirilmesiyle hayata geçirilecek. Ring projesi, Çanakkale Boğazı'na kurulacak köprüyle tamamlanacak.

Marmara Otoyol Ringi'nin iki ayağı İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyollarının yapımı sürüyor. Projenin üçüncü ayağı Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu olacak.

Bakan Arslan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Birçok firma teklifini verdi. Onlar ne tür bir projeye teklif verdiğini biliyor. Çanakkale Köprüsü dünyanın en büyük köprüsü olacak. 11'i yabancı 13'ü yerli olmak üzere 4 grup tekliflerini verdi.

Köprü için Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi; İhi-Itochu-Join-Makyol-Nurol-Japan Expressway; Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-CRBC teklif verdi. Tekliflerin içinde dünyadan çok önemli 13 finans kuruluşu bu köprüyü destekleyebilecekleri mektupları içeriyor.

Bu 4 grubun teklif bedelini ve önerdikleri 5,5 yıllık yapım süresi de dahil yapım artı işletme süresini açıklayacağım.

1. Grup Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi çalışması sonucu 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 TL, 5,5 yıllık yapım süresine 16 yıl 2 ay 12 gün.

2. Grup İhi-Itochu-Join-Makyol-Nurol-Japan Expressway toplam yatırım bedeli 10 milyar 494 milyon 575 bin 500 Türk lirası, toplam süre 17 yıl 10 ay 24 gün.

3. Grup Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-CRBC toplam yatırım bedeli 10 milyar 324 milyon Türk lirası, yapım süresi dahil toplam süre 18 yıl 8 ay 19 gün.

4. Grup ; İC İçtaş-Astaldi toplam yatırım bedeli 11 milyar 575 milyon 960 bin TL, toplam süre 18 yıl 5 ay 15 gün.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Çanakkale Köprüsü Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title