Haberler

Bakan Alaboyun, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken ile Görüştü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ile görüşmesine ilişkin, "Enerji arz güvenliği ile ilgili konular tartışıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ile görüşmesine ilişkin, "Enerji arz güvenliği ile ilgili konular tartışıldı. Irak doğalgazının sisteme entegre edilmesi, Doğu Akdeniz'de bulunan rezervlerin nasıl değerlendirilebileceği ve Türkiye üzerinden gidecek doğalgaz boru hatları ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk" dedi.

Alaboyun, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken ile ikili görüştü. Karşı tarafın isteği üzerine yapılan görüşme, İstanbul Tarabya Otel'de basına kapalı gerçekleştirildi.

Yaklaşık, yarım saat süren görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında soruları cevaplayan Alaboyun, ikili görüşmede bölgedeki enerji arz güvenliği ile ilgili konuların tartışıldığını aktardı.

Türkiye'nin doğusunda enerji üretiminin yüzde 70'inin, batısında ise enerji tüketiminin yüzde 60'ının gerçekleştirildiği bir köprü üzerinde durduğunu hatırlatan Alaboyun, özellikle doğalgazda boru hatlarının çoğunun Türkiye üzerinden gideceği projelerin mevcut olduğunu söyledi.

Alaboyun, o projeler konusunda Blinken ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını ifade ederek, "O anlamda belki Irak doğalgazının sisteme entegre edilmesi, Doğu Akdeniz'de yeni rezervler bulundu, bu rezervler nasıl değerlendirebilir düşüncesi gündeme geldi. Ayrıca, öncelikli gündem maddesi olarak Türkiye başta olmak üzere Avrupa'nın enerji arz güvenliğinin sağlanması, Avrupa'daki ve Türkiye'deki enerji talebinde her geçen gün artış var, ekonomik gelişmelerden dolayı. Türkiye olarak da biz enerji arz güvenliğimizi en üst seviyede tutuyoruz" şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği'nden (AB) Türk Akımı projesine sürpriz bir şekilde destek çıktığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Alaboyun, Türk Akımı görüşmelerinin devam ettiğini ve AB'den Türkiye'ye ulaştırılan resmi bir belgenin olmadığını dile getirdi.

AB'nin web sitesinde bu konuyla ilgili bir açıklama yer aldığı yönünde ifadelerin olduğunu söyleyen Alaboyun, şöyle devam etti:

"Arkadaşlarımız araştırıyorlar. Global anlamda bu projelerden bahsedilmiş olabilir. Biliyorsunuz Güney Akım sonradan Türk Akım'a dönüştü. Bizim için Türk Akımı'nın en önemli özelliği hatlardan birincisinin, bize Batı Hattı'ndan gelen doğalgazın yerini alacak olması. Buradan gelen gaz 2021'den sonra kesilecek, bu kesintinin başka bir şekilde telafi edilmesi gerekiyordu. Gazın da Türkiye'ye getirilmesi için biz bu projeye sıcak bakıyoruz ama sanıyorum 7 Haziran seçimlerinden sonra hükümetin kurulamamış olması bununla ilgili görüşmeler için resmi bir zemin oluşturulamadı ve proje detaylandırılamadı. Sanıyorum pazartesiden sonra görevi devralacak olan Sayın Bakanımıza bu konuları ileteceğiz."

Alaboyun, Mali'deki otel baskınının hatırlatılması üzerine ise en son bilginin şu an hiçbir rehinenin kalmadığı ve 18 kişinin öldüğü yönünde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, kendisinin İslam'dan beslendiğini söyleyen terörist örgütlerine şiddetle karşı olduğunu vurgulayan Alaboyun, şunları kaydetti:

"Hiç kimsenin dinimizi bu kadar lekelemesine, kötülemesine asla müsaade etmeyiz, etmemeliyiz de. Burada en büyük görev bizim gibi Müslüman ülkelere düşüyor. Müslüman ülkelerin bu örgütlerin üzerine hızla gitmesi lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın da verdiği mesajlar doğrultusunda bunun üzerine gidersek, tüm dünyadaki Müslüman algısının da pozitif yönde değişmesine yardımcı oluruz diye düşünüyorum."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ali Rıza Alaboyun Avrupa Birliği Doğu Akdeniz Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title