Haberler

Bağdat ile Erbil Anlaştı! Irak Askerleri, 14 Yıl Aradan Sonra Peşhabur Sınır Kapısında

Güncelleme:

Erbil ile Bağdat'ın idari sınırlar, sınır kapıları ve havalimanları konusunda anlaşmasının ardından Irak askerleri, ABD'nin ülkeyi işgalinden 14 yıl sonra ilk kez bugün Peşhabur kapısına geldi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumunun ardından, Bağdat yönetiminin tartışmalı bölgelere yönelik başlattığı operasyondan sonra yaşanan çatışmalar üzerine, ABD öncülüğünde bir araya gelen merkezi Bağdat yönetiminin Kürt yönetimi ile bazı konularda anlaştığı belirtildi. Anlaşma kapsamında, 2003 Irak savaşından sonra peşmergenin denetiminde bulunan Irak-Suriye sınır kapısı olan Peşhabur (Simelka) sınır kapısına, 14 yıl aradan sonra bugün Irak askeri heyetinin geldiği belirtildi. Yine anlaşma gereği, 16 Ekim'de Irak ordusunun Haşdi Şabi güçleri ile peşmergeden aldığı Kerkük'ten ayrılan Kürt polis ve askerlerin Kerkük'e geri döneceği de belirtildi.

ERBİL İLE BAĞDAT ANLAŞTI

Merkezi Bağdat yönetiminin 16 Ekim'de tartışmalı bölgelere yönelik başlattığı operasyondan sonra IKBY'ye bağlı peşmergeler ve Irak ordusu ile Haşdi Şabi güçleri arasında yaşanan çatışmalar üzerine 2 gün önce ABD öncülüğünde taraflar Musul'da bir araya geldi. Ateşkes ilan edilmesinden sonra yapılan görüşmelerde, tarafların bazı konulurda anlaştığı belirtildi. IKBY'ye yakınlığı ile bilinen K24 Televizyonu'na göre, Erbil ile Bağdat idari sınırlar, sınır kapıları ve havalimanları konusunda anlaşmaya vardı. Musul'da dün ABD'li askeri yetkililerin de katılımıyla gerçekleşen görüşmede, Kürt yönetimi idari sınırlarını, peşmerge ile Irak askeri güçleri arasındaki sınır olarak kararlaştırdı.
"ORTAK GÜÇ OLUŞTURULACAK VE ABD ASKERLERİ DE OLACAK"

IKBY ve Irak heyetleri arasındaki ikinci görüşmede varılan anlaşmaya göre ise tartışmalı bölge olup, halen peşmergenin kontrolünde olan Mahmudiye, Sihela, Şexan, Fayde, Elqoş, Giwer, Meqlob ve Xazir bölgeleri için ortak güç oluşturulacak. Bu bölgelerin idaresini Erbil ve Bağdat birlikte yürütecek olup, güvenliği ise oluşturulacak ortak güç tarafından sağlanacak. Görüşmelerde Peşhabur (Simelka) Sınır Kapısı konusunda da anlaşmaya varıldığı ve buna göre peşmerge güçlerinin yanı sıra Irak ve ABD askerlerinin de sınır kapısının olduğu bölgede bulunacağı belirtildi.
IRAK ASKERLERİ 14 YIL ARADAN SONRA PEŞHABUR'DA

Irak ve IKBY yönetimleri arasında yapılan anlaşmadan sonra 2003 savaşından sonra ilk kez Irak askerlerinin, Irak ile Suriye arasında bulunan Peşhabur sınır kapısına bugün sabah saatlerinde bir heyet ile geldikleri belirtildi. Peşhabur ve Simelka adı verilen sınır kapısı, DEAŞ'ın 2014 yılında Sincar'a (Şengal) saldırısı sırasında kaçan onbirlerce Ezidi tarafından kullanılmıştı.
KÜRT ASKER VE POLİSLER KERKÜK'E DÖNÜYOR

Irak merkezi yönetim ve IKBY yönetimi arasında yapılan görüşmelerden sonra, 16 Ekim'de Irak ordusunun Haşdi Şabi güçleri ile Kerkük'e düzenlediği operasyonun ardından kentten ayrılan Kürt polis ve askerlerin yeniden Kerkük'e döneceği belirtildi. Kerkük İlçeler ve Nahiyeler Polis Müdürü Tuğgeneral Serhad Kadir, kenti terk etmek zorunda kalan asker ve polislerin, bugün görevlerinin başına döneceğini söyledi. Kadir, "Irak ve Kürdistan Bölgesi içişleri bakanlıkları, Kerkük'ten göç etmek zorunda kalan subay ve polislerin, görevlerinin başına dönmesi konusunda anlaştı. Anlaşma sağlanması üzerine bugün 263 subay ve polis, Kerkük'e dönecek ve beraberinde götürdükleri resmi araçları da geri getirecektir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Peşhabur Bağdat Irak Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title