Haberler

Bafa Gölü Kıyısındaki Serçin Köyü'nün Hukuk Mücadelesi

Bafa Gölü kıyısındaki Söke'ye bağlı Serçin Köyü sakinleri, atıklarını arıtmadan göle boşalttıkları gerekçesiyle balık üretim çiftliklerine karşı hukuk mücadelesi başlattı. Serçin Köyü Muhtarı Aşkın Karadayı, Bafa Gölü'ne Ege denizi'nden ileti sağlayan bağlantı kanalı kıyısında kurulan balık üretim merkezlerinin, atık tuzlu sularının arıtma yapılmaksızın kanal vasıtasıyla göle deşarj edildiğini, bunun da gölün sualtı faunası ve su üstü varlığı açısından büyük zararlar doğurduğunu söyledi. Muhtar Karadayı, Aydın Valiliği'ne, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulun'a ve Aydın DSİ Bölge Müdürlüğü'ne gerekli başvuruları yaptıklarını ancak sonuç alamadıkları için Söke Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Bafa Gölü kıyısındaki köylerde en büyük balıkçı potansiyeline sahip Serçin balıkçıları, son yıllarda gölün doğal dengesinin bozulmasından dolayı, sıkıntı çekmeye başladı. 1978 yılına kadar gölün kamulaştırılmaması nedeniyle sıkıntı çeken köylüler şimdi de kirlilik nedeniyle sıkıntı çekiyor. Serçin Köyü Muhtarı Aşkın Karadayı, balık üretim tesislerinden arıtma yapılmaksızın kanala salınan atık suların göldeki ekolojik dengeyi bozduğunu belirterek, bunun sonucu olarak da son yıllarda toplu balık ölümlerinin yaşandığını söyledi. Hem gölün hem de balıkçıların geleceği açısından hukuk mücadelesi başlattıklarını kaydeden Muhtar Karadayı "Aydın Valiliği'ne, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulun'a, DSİ Bölge Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduk. İlgili kurumlar balık çiftliklerin yasalara uymadığını tespit etti. Bu gerçekler ışığında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk" dedi.

Bu arada, Bafa Gölü'nde Serçin Köylülerinin verdiği hukuk mücadelesine bir destek de Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD)'nden geldi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Doğal kaynak değerleri bakımından önemli bitki örtüsüne, yaban hayatına sahip Bafa Gölü'nün geleceği için tüm ilgili kurumların, göl kıyısında yaşayan yöre halkının, tesislerin, turizmcilerin duyarlı olması gerektiğine inanıyoruz. Amacımız Bafa Gölü'nün doğal ve kültürel zenginlikleriyle gelecek kuşaklara taşınmasıdır" dedi.

(ZH-İK) 18.03.2008 15:28 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title