Haberler

Ayasofya kararına karşı çıkan UNESCO'ya yanıt veren Turizm Bakan Yardımcısı, Cordoba Katedrali'ni örnek gösterdi

Güncelleme:

UNESCO'nun Ayasofya açıklamasına Türkiye'den yanıt geldi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, "Ayasofya'nın cami olarak kullanılması kesinlikle anılan sözleşmenin ihlali değildir" dedi. Öte yandan İspanya'da cami olarak inşa edilen ancak şuan kilise olarak görev yapan Cordoba Katedrali örnek gösterildi.

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılma kararından sonra UNESCO'dan açıklama gelmiş ve "Bir anıtın statüsü hakkında Türkiye'nin aldığı kararı üzüntüyle karşıladık" denmişti.

UNESCO'nun açıklamasında, "Türkiye'nin kararının bir diyalog ya da önceden bildirimle olmaksızın alınması üzüntü verici. UNESCO, Türk makamlarına gecikme olmaksızın, Dünya Kültür Mirası Komitesi'nin bir sonraki toplantısında, statüsü gözden geçirilecek bu istisnai mirasın evrensel değerinden geri adım atılmasından kaçınılması için, diyaloğa girmeleri çağrısında bulunuyor" ifadeleri kullanılmıştı.

Karardan kısa süre önce de açıklama yapan UNESCO, "Yapılacak değişikliklerin önceden UNESCO'ya bildirilmesi gerekiyor" demişti.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKAN YARDIMCISI'NDAN YANIT

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz da konuyla ilgili Twitter hesabından şu açıklamaları yaptı:

"İstanbul'un Tarihi Alanları"nın bir bileşeni olarak 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen Ayasofya, UNESCO'nun 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesinin yanı sıra ulusal mevzuatımız kapsamında da güçlü bir şekilde korunmaktadır.

UNESCO Sözleşmesinde listeye kayıtlı bir varlığın işlevinin değiştirilmesine engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayasofya'nın cami olarak kullanılması kesinlikle anılan sözleşmenin ihlali değildir. Bu durum Ayasofya'nın üstün evrensel değerini asla etkilememektedir.

"İSPANYA CORDOBA CAMİİ" ÖRNEĞİ

Öte yandan, 8. yüzyılda cami olarak inşa edilmiş ve 13. yüzyılda kiliseye dönüştürülmüş olan ve halen ibadete açık aktif bir kilise olarak kullanılmakta olan İspanya Cordoba Camii, 1984 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde varlığını sürdürmektedir."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Türkiye İspanya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (17)

POTİN:

BU AVRUPA VAR YAAAA. BUNLARIN YATACAK YERLERİ YOK. NEYİ TUTSALAR ELLERİNDE KALIYOR. KENDİLERİNE GELİNCE NE YAPARLARSA ÇAĞDAŞLIK MEDENİYET OLUYOR BİR EN UFAK BİR ŞEY YAPMAYA KALKTIĞIMIZDA MEDENİYET YOKSUNU YOBAZLIK OLUYOR. VAR MI BÖYLE BİR MAKARA YAHU. .

32
10
yanıtYanıtla
Cemal:

ayasofya da öyle kalıp ziyaret edilebilirdi yanında sultan ahmet var, devamlı namaz kılanlarla dolup taşıyormu hayır amaç, yunan bunu yaptı ispanya şunu yaptı gibi bahanelerle onların seviyesine düşmememiz lazım

13
27
yanıtYanıtla
mert:

o zaman ulkeyı sen yonet ole klavyeden yazması kolay herkes bıse sallıyor var demekkı devletın bır bıldıgı

yanıt3
yanıt2
Kılçık:

Ziyarete engel yok. Bu garantiler ilgili ülkelere zaten verildi. Müze kapsamında idi. Tapu aslı olan vakıf cami statüsüne girdi. Tüm değişiklik namaz ve vakitlerinde resim karartması. Ayasofya nın çok önemli bağımsızlık ve egemenlik sembolü olduğunu unutmayın.

yanıt5
yanıt1
hadi ordan:

yuhh sana

yanıt3
yanıt4
gerçek:

Ayasofya tapu aslında vakfiye mülkü cami kaydına rağmen zamanın mecburiyet ten doğan dış güçlerin baskıları neticesinde müze kararı ile bağımsızlık ve egemenlik sembolü haline gelmişti. Karar sadede aslına rücu dan ibaret olıp egemenlik tescilidir Ecdadımız şimdi rahat uyusun.

27
7
yanıtYanıtla
vatan:

Kendi topraklarımızdaki malı ne yapacağımızı başkasına sormak gerekmez. Gereği yapılmıştır.

26
4
yanıtYanıtla
Akıl:

Şu saatten sonra Türkiye İslama, avrupa Osmanlıya gebedir

17
11
yanıtYanıtla
Cemal:

siz yaptınız bizde yaptık sizin seviyenize indik demek üç beş oy uğruna bizi büyütmez

4
19
yanıtYanıtla
ASİLTÜRK__:

Yurt dışında ve içimizde yaşamakta olan gavurlar bilmeliler ki 1934 yılında büyük bir hata yapılmış ve 86 yıl sonra bu büyük hata ortadan kaldırılmıştır. Milletin ibadet ettiği yer ayakla basılıp girilecek bir müze değildir. Oraya Peygamber efendimizin övgüsüne mazhar olmuş Fatih Sultan Mehmet Han ve onun övgüye mazhar olmuş yiğitlerinin pak alnı değmiştir. İçimizdeki hainler, dışarıdakilere çanak tutmayı bıraksın artık.

12
3
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title