Haberler

Avukat Osman Karahan'ın da Aralarında Bulunduğu 9 Şüpheli Hakkında İddianeme

Bazı Tarihi Eserlerin Gasp Edilmesine İlşkin Aralarında Avukat Osman Karahan'ın da Bulunduğu 9 Şüpheli Hakkında Hazırlanan İddianame Tamamlandı.

Bazı tarihi eserlerin gasp edilmesine ilşkin aralarında avukat Osman Karahan'ın da bulunduğu 9 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede Karahan'ın ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek", "suç işlemeye tahrik", "görevli memurlara görevini yaptırmamaya direnme", "suçluyu kayırma" ve "devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlarından 3.5 ile 19.5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamede, diğer 8 sanık için ise ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''kurulan örgüte üye olmak'', ''konut dokunulmazlığını ihlal'', ''gasp'', 'Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet etmek'' suçlarından 2.5 ile 33 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep edildi.

Hazırlanan iddianamede, 19 Ekim 2006 tarihinde Göztepe Polis Merkezi'ne başvuran müşteki Kazım Ertürk'ün evine gelen biri silahlı 3 kişinin zorla Osmanlı dönemine ait çok sayıda altın ve gümüş para, mücevher ve madalyonların yağmalandığını bildirmesi üzerine soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

İddianamede müşteki Kazım Ertürk'ün emekli çocuk doktoru olduğu ve tarihi eser koleksiyonuda yaptığı anlatıldı. Nuran Gülbahar'ın kendisini çevrede Sibel olarak tanıttığı ve eşi Eyüp Gülbahar ile birlikte Kazım Ertürk'ün evindeki bazı antikaları tamir etmek için birkaç kez Ertürk'ün evine gittikleri belirtildi. Karı kocanın evdeki değerli eşyaların tespitlerini yaptıkları ve daha sonra Adem Zafer Yazgıç aracılığıyla Erdoğan Uslu'ya bildirdikleri ifade edildi. Daha sonra şüphelilerden Adem Zafer Yazgıç, Nail Yiğit, Ahmet Gündüz, Cumhur Yaşar Albayrak ve firari Ali Yıldız'ın Erdoğan Uslu'nun yönlendirmesiyle tarihi esrlerin gaspını planladıkları öne sürüldü. Yapılan planlardan sonra Ali Yıldız, Cumhur Yaşar Albayrak ve Ahmet Gündüz'ün eşyaları gasp ettikleri, Nail Yiğit'in de gasp sırasında otomobilin içinde beklediği belirtildi. Şüphelilerin gasptan sonra Hüseyin Uslu'nun işlettiği bir dernekte saklandıkları ve bu sırada tarihi eserleri satmaya çalıştıkları ifade edildi. Sanıkların düzenlenen operasyonlarda yakalandıkları ve tarihi eserlerin de ele geçirildiği ifade edildi.

İddianamede ayrıca, Kazım Ertürk'ün elindeki bazı tarihi eserlerin de 351 adet gümüş Osmanlı sikkesi, 210 adet İslami dönem sikkesi, bir adet Selçuklu sikkesi ile bir adet İslami dönem kurşun mührünün Topkapı Sarayı Müzesi uzmanı Aysel Çötelioğlu'nun tarihi eserlere ilişkin hazırladığı raporda, Kazım Ertürk'ün koleksiyon defterinde kayıtlı olmadığına da yer verildi. Gasp edilen bazı eserlerden müzelik değere sahip, alım satımı suç olanlarının Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'ne teslim edilmesine karar verildiği ve Ertürk hakkında da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanun'u kapsamında işlem yapılması için ilgili savcılığa bildirildiği anlatıldı. Sultanbeyli'deki bir internet kafede şüpheli Gündüz'ün yakalanması amacıyla 21 Aralık 2006 tarihinde gidildiği ve şüphelilerin gözaltına alınırken avukat Osman Karahan'ın çağırıldığı ve Karahan'ın polis memurlarını engellediği ifade edildi.

Karahan'ın görevlilere ''Siz Ahmet Gündüz'ü gözaltına alamazsınız, hangi savcılığa gidecek ise benimle birlikte gidip ifade verir'' dediği ve Karahan'ın şüpheliye kelepçe vurulmasını fiziken engellemeye çalıştığı, Karahan'dan etkilenen çevredekilerin de polise direndikleri anlatıldı. Avukat Karahan'ın çevrede bulunan kişilere ''Gelin buraya engelleyin bu kafirleri'' diye bağırdığı ve Karahan'ın bu kişileri de azmettirerek polisin üzerine saldırttığı kaydedildi. Gündüz'ün çıkan arbedede yaralandığı ve kaçtığı Yalova'da yakalandığı ifade edildi. Avukatların görevleri sırasında veya görevlerinden doğan suçlardan dolayı soruşturma yapılmasının Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi olduğu belirtilen iddianamede, Karahan hakkında ''örgüt üyesi Ahmet Gündüz'ün kaçmasına yol açarak örgüte yardım ve yataklık ettiği'' ve hakkındaki diğer suçlarında göreviyle ilgisi olmadığı yönünde değerlendirme yapılarak doğrudan soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Hazırlanan iddianame sonucunda şüpheliler önümüzdeki günlerde Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

(YM-ED-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title