Haberler
BBC

Avrupa'da Aşı Karşıtlığı Endişe Verici Boyutlara Ulaştı

Güncelleme:

Bilim insanlarına göre Avrupa'da giderek artan aşı karşıtlığı nedeniyle salgınlar kapıda. Yakın zamanda, aşının reddedilmesi sebebiyle ciddi sağlık sorunları yaşanabilir.

Belçika'daki Leuven ve Anvers üniversitelerinin yaptığı araştırmaya göre, aşı karşıtlığı sebebiyle boğmaca, kızamık ve difteri vaklarında belirgin bir artış gözleniyor. Aynı şekilde Hollanda'da özellikle dini inançları gereği aşıyı reddeden koyu Protestan kesim nedeniyle, çocuklar ve hamile kadınlar ciddi risk altında.

PROTESTANLAR "TANRININ İŞİNE KARIŞMAK" DİYOR

Hollanda Halk Sağlığı Kurumu (RIVM) verilerine göre, ülkenin güney batısından, kuzey Doğusuna uzanan ve "İncil kuşağı" adı verilen bölgelerde başta kızamık olmak üzere, aşı sayesinde önlenmesi oldukça kolay olan bir çok hastalık görülüyor.

"Tanrı'nın işine karışmak" olarak tanımladıkları aşıyı redden koyu Protestan topluluk nedeniyle, zaman zaman kızamık salgını nedeniyle ölümler meydana geliyor.

BASİT SORUNLAR AŞI OLMAYINCA ÖLÜME YOK AÇABİLİYOR

Uzmanlar kızamık, difteri ve boğmacanın aşıyla çok kolay önlenebildiğini vurguluyor. Ancak aşı olmadığı takdirde bu hastalıklar uzun süre hastanede kalmaya ve geri dönüşü olmayan ciddi yan etkilere neden olabiliyor. Hatta zaman zaman ölüme bile yol açabiliyor.

215 BİN VAKANIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİRDİ

Aşı karşıtlığı sadece Hollanda ve Belçika'da değil, bütün Avrupa genelinde ciddi bir sorun.

Belçika'da yayımlanan de Standard gazetesine göre, 2008-2015 yılları arasında Avrupa'da sadece aşıyla önlenebilecek 215 bin vaka ortaya çıktı.

Sadece bir aşıyla birçok sağlık sorunun önlenebileceğini belirten Belçikalı uzmanlar, sosyal olarak dezavantajlı gruplar ile gençler ve hamile kadınlar için ek çaba gösterilmesini öneriyor.

SOSYAL MEDYA SUÇLU

Yapılan araştırmalara göre, özellikle sosyal medya ile birlikte hız kazanan güvenilirlikten yoksun haberler, aşı karşıtlığının artmasında ciddi bir rol oynuyor. Avrupa Parlamentosu (AP) da giderek artan bu sorunu öncelikli gündem maddeleri arasına aldı.

AP'nin Perşembe günü aşı karşıtlığı ile etkin bir şekilde mücadele edilmesini kararlaştırdı. Parlamento, üye ülkelere ve Avrupa Birliği (AB) yönetimine aşı konusundaki asılsız bilgilerle mücadele çağrısı yaptı.

AŞI FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DA SORUNUN PARÇASI

AP'ye göre, aşılara karşı güvenin giderek azalması, dünya çapında bir sorun.

Bunun nedenlerinden biri, medyadaki sansasyonel ve güvenilirliği olmayan yanıltıcı haberler. Parlamento, AB Komisyonu'nu bu konuda mücadele etmeye çağırdı.

Aşı karşıtlığının artışındaki tek sorun sahte haberler değil. Aşı fiyatları da ciddi bir etken. AP'ye sunulan bir rapora göre, bir çocuk için tam bir aşı paketinin fiyatı 2001 ile 2014 arasında 68 kat arttı. Bu da düşük ve orta gelirli ülkeleri ciddi biçimde olumsuz etkiliyor.

Parlamento, bu ülkelerde aşılara erişimin kolaylaştırılmasını istiyor.

GÖÇMENLERİN DE TARANMASI GEREKİYOR

Ayrıca AB ülkelerine gelen göçmen ve sığınmacıların aşı taramasından geçirilmesi de, AP tarafından alınan kararlardan biri.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre de, dünya çapında, yetersiz aşılanmış veya hiç aşılanmamış 19 milyon çocuk var.

Örgüt, "Birbirimizi koruyalım" sloganıyla yeni bir aşı kampanyası başlattı. Kampanyanın amacı, aşılama konusunda herkesi sorumluluk almaya davet etmek.

BBC

Hollanda Belçika Anvers İncil Komik - İlginç Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (4)

grey:

bağnazlık yobazlık maalesef eğitimle kaybolmuyor, zihniyet değişmedikten sonra.

0
0
yanıtYanıtla
cuguli:

seçime gidelim seçime hadi seçime didelim

0
0
yanıtYanıtla
Türkiye:

Milleti kandırıyorlar rantçılar

0
0
yanıtYanıtla
mesut baba:

Yobazlık sadece dini kullanmakla da olmaz. . . ! apaçık bir gerçeği kabul etmemek bence en büyük yobazlıktırrrrrr.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title