Haberler

Avokado, narenciyeye alternatif oldu

Güncelleme:

MERSİN'de, üreticilerden yoğun ilgi gören avokado, narenciye ürünlerine alternatif ürün oldu.

MERSİN'de, üreticilerden yoğun ilgi gören avokado, narenciye ürünlerine alternatif ürün oldu. İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Avokado üretimini desteklemekteyiz. 3 bin 700 dekarlık alanda üretimimiz var dedi.

Kent genelinde 3 bin 700 dekar alanda avokado üretimi yapılırken, üretim alanı da her geçen gün genişliyor. Besin değeri açısından zengin olan avakado, kozmetik ve kimya sanayiinde de kullanılmaya başlandı. Avokado üretiminin en yaygın olduğu yerlerin başında ise Erdemli ilçesi geliyor. İlçeye bağlı Çeşmeli, Kargıpınarı ve Tömük Mahalleleri başta olmak üzere üretim alanlarında bu yıl ilçede rekolte 2 bin tona ulaştı.

'TÜKETİLEN 100 BİN TONUN 5 BİN TONU TÜRKİYE'DE ÜRETİLİYOR'

Avokado bahçelerinde incelemede bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Mersin'de tropik bitki üretiminin her geçen arttığını söyledi. Mersin'in ikliminin tropik bitki üretmek için uygun olduğunu kaydeden Abalı, Avokadoda çok hızlı gelişim kaydetmekteyiz. Avokado üretimini desteklemekteyiz. 3 bin 700 dekarlık alanda üretimimiz var. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Türkiye'nin yaklaşık 100 bin tonluk avokado tüketimi var. Bunun 5 bin tonu Türkiye'de üretilmekte. 95 bin ithalatımız var. Avokadonun yanında birçok üründe üretimimiz mevcut. Silifke ilçemizde 8 dekarlık guava bahçemiz var. Ejder meyvesi çok hızlı bir şekilde gelişti ve 110 dekara ulaştı. Türkiye'de en fazla üretim yapan iliz şu anda. Bunun yanında pepino, pasi flora üretimimiz var. Küçük parçalı arazilerde en yüksek verim elde edebileceğimiz ürünler olduğu için tropikal ürünlerin ekilişini desteklemekteyiz. Tropikal meyveleri ne kadar çok desteklersek ülkeye girdi sağlayacağı ve ithalatın önünü kesmiş olacağız dedi.

'KALP VE DAMAR SAĞLIĞINA FAYDALI'

Ziraat Mühendisi Mustafa Nevzat Zaim ise, Avokado meyvesi ağacın üzerinde 6 aydan fazla bir süre kalabilmekte. Bu da pazarlamada bir avantaj sağlamakta. Avokadoda yaklaşık 6 türün yetiştiriciliği var. Mersin'de yaklaşık 3 bin 700 dekar alanda avokado yetiştiriciliği yapılmakta. Avokado iklimsel hassasiyeti olan bir bitki. Besin yönünden çok zengin bir meyve. Kozmetik ve gıda sanayisinde kullanılabiliyor. İçerdiği A, C ve E vitaminlerince zengin olduğu için kalp, damar sağlığında, kötü kolesterolün düşürülmesinde çok etkili bir meyve. Mutlak suretle bu meyvenin tüketilmesini tavsiye ediyorum. Meyve kabuklarının atılmaması ve kadınlar tarafından maske olarak kullanılması mümkün. Bu nedenle herkesi avokado yemeye davet ediyorum diye konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Mersin Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title