Haberler

Atçalı Filmi İçin Hazırlıklar Tamam

Güncelleme:

Atçalı Kel Mehmet Efe filminin basın ve tanıtım toplantısı Cumartesi günü İstanbul Taksim Titanic Otel'de yapılacak.

Yönetmenliğini Ümit Efekan'ın üstlendiği filmin basın ve tanıtım toplantısında, filmin kadrosu ve konusu anlatılacak. Tüm film ekibinin katılacağı bildirilen basın toplantısında ayrıca kadroda yer alacak olan sürpriz isimlerin de açıklanacağı öğrenildi.

Atçalı Kel Mehmet Efe filminin, Türk sinema tarihine geçecek bir yapım olacağını ifade eden Güler Film yönetim kurulu başkanı Güler Nalbantoğlu, "Atçalı Kel Mehmet Efe filmi, gerek konusu gerekse kadrosu ile tüm sinemaseverlerin büyük ilgisini çekecek. Tüm ön hazırlıklarımızı tamamladık. Basın toplantısı ile birçok değerli isimden oluşan kadromuzu da açıklayacağız" dedi.

Güler Film tarafından Yönetim Kurulu Başkanı güler Nalbantoğlu ve Hukuk danışmanı Ercan Şölen imzalarıyla yapılan yazılı açıklamada, "Güler Film, Atçalı Kel Mehmet Efe filmi ile Türk tarihi açısından önemli bir yeri olan Efe ve Zeybeklik kültürünün tanınmış ismi Atçalı Kel Mehmet Efe'nin hayatını ve döneminde yaşanmış olan olayları sinema tarihimize kazandırmayı amaçlamaktadır. Yaklaşık 3 milyon liralık bütçesi bulunan filmimizin çekimleri yoğunluklu olarak Atça, Aydın, Ödemiş ve Tire'de gerçekleştirilecek. Filmimizde yer alacak olan siyasi ve sosyal anlatımlar, içinde barındırdığı aşk, adalet, vatan ve insan sevgisi, kahramanlık ve cesaret sahnelerinin izleyiciyi derinden etkileyeceğine eminiz. Çünkü Atçalı Kel Mehmet Efe'nin öyküsü aynı zamanda bu topraklarda yaşayan insanların unutturulmaya çalışılan gerçek öyküsüdür. Milletimizin başka kahramanlara ihtiyaç duymadan kendi içinden çıkan bir halk kahramanı ile yüzleşmesi öz kültürümüze daha gerçekçi bir bakış açısıyla bakmamızı sağlayacaktır" denildi.

DEV KADRO ATÇALI İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

Çekimlerine 2013 yılı Mayıs ayında başlanacak olan filmin senaryosunun Ali Rıza Özkan tarafından kaleme alındığını ifade eden Güler Nalbantoğlu, filmin kadrosunda tanınmış sinema sanatçılarının yer aldığını, basın toplantısında tüm sinemaseverlerin dikkatini çekecek tanınmış oyuncuları da açıklayacaklarını söyledi. Nalbanoğlu; "yardımcı yönetmenliğini Tulip Karamanbey'in yapacağı filmimizin, tarihsel gerçeklere hassasiyetini üst düzeyde tutmak için Tarih danışmanı olarak Kültür eski bakanımız Timuçin Savaş, Prof. Dr. Sabri Sürgevil ve Atça Belediye Başkanı Sayın Mustafa Çınar ve Efe ve Zeybek Kültürü konusunda araştırmaları ile tüm dünyada tanınan Atçalı Kel Mehmet İsyanı ve Aydın İhtilali kitaplarının yazarı Ali Haydar Avcı gibi çok değerli isimler ile çalışıyoruz. Efe ve Zeybek Kültürü platformu başkanı Seyfullah Ayvalı'nın proje koordinatörü olarak görev aldığı filmimizde, kostüm danışmanımız Ege Üniversitesi öğretim görevlisi Abdürrahim Karademir, Müzik direktörümüz Ege Üniversitesi Öğretim görevlisi Tarkan Erkan, Mimik danışmanımız ise Ege Üniversitesi Öğretim görevlisi Suat Yeşiltepe olacak" şeklinde konuştu.

Filmin oyuncu kadrosunda çok önemli sinema sanatçılarının yer alacağını sözlerine ekleyen Güler Nalbantoğlu, "oyuncu kadromuzda yer alan ve herkesin çok yakından tanıdığı sürpriz isimleri basın toplantımızda açıklayacağız. Kadromuzda yer alan tanınmış bazı sanatçılarımız ise Sümer Tilmaç, Nuri Alço, Ecem Çalık, Umut Sezgin, Emrah Elçiboğa, Mehmet Koşar, Durmuş Gencer, Bora Kozanoğlu, Ali Tutal, Suat Yeşiltepe, Çağrı Pala, Tarkan Erkan gibi değerli oyunculardan oluşuyor. Dev bir oyuncu kadrosunun görev alacağı filmimizde ayrıca çok sayıda yöre insanı da oyuncu olarak yer alacak" dedi.

2013 yılında çekimleri tamamlanacak olan filmin yine 2013 yılında Türkiye ile birlikte pek çok ülkede aynı anda gösterime gireceğini ifade eden Güler Nalbantoğlu, "Atçalı Kel Mehmet Efe filmi dev kadrosu ve izleyiciyi derinden etkileyen konusu ile inanıyoruz ki bir çok başarıya imza atacak" şeklinde konuştu.

ATÇALI KEL MEHMET EFE FİLMİNİN HİKÂYESİ

Atça'nın ağası Şerif Hüseyin'in kazandığı güreşin mükâfatı olarak "dile benden ne dilersen" cömertliğine, ağanın kızına talip olarak cevap veren ırgat oğlu Mehmet, barınamadığı köyden kaçıp dağlara sığınarak, hayatını kurtarır. Efeliğin geçerli kurallarını öğrenmesiyle, hayatına yön verecek gelişmelerin önü açılır. Birkaç yıl içerisinde, Aydın dağlarının en ünlü efesi olup çıkıverir. Aydında kendi hâkimiyetini ilan eden Atçalı Kel Mehmet Efe, kendi namına para bastırır ve Aydın Valisi olduğunu ilan eder.

Ancak, Osmanlı'nın idareyi tümden yerel kuvvetlere terk etmiş olması, köylü, esnaf ve tüccar kesimlerinde büyük sıkıntılara yol açmıştır. Keyfi vergiler, angarya ve baskılar halkı canından bezdirmiştir. Tam bu anda, Osmanlı'nın idari yapıdan çekilmiş olması kuvvete dayalı iktidarlar için efelerin lideri Atçalı Kel Mehmet için de bir fırsat sunar. Kuyucak'ta çakılan kıvılcım kısa sürede tüm ovayı hatta Kütahya Kula'dan, Muğla'ya kadar oldukça geniş bir bölgeyi etkisi altına alır. Halk, efelerin yardımıyla yerel zorbalardan kurtulur.

Bir yanda aşkına kavuşma umudu, diğer yanda ise Ege'nin gebe olduğu büyük toplumsal ihtiyaçlara çare bulmak isteği Atçalı Kel Mehmet Efe'nin kişilik profilini belirler. Ancak, her ne kadar ıslahatçı olarak tanınsa da, düzeni korumak ve kollamak görevini asli görev olarak benimseyen Babı Ali, bölgedeki en önemli temsilcisi Karaosmanoğlu Hacı Mehmet Efendi başta olmak üzere kaldırmak istediği yerel zorba iktidarları büyük vaadlerle yardıma çağırır ve Osmanlı sınırları içerisinde halka dayanan ve halktan gelen bir özgürlük hareketi bastırılmış olur.

Atçalı'nın düşünceleri 2. Mahmut döneminde ıslahat fermanlarına da ışık olur.

FİLMİN TANITIM VE BASIN TOPLANTISI

Filmin basın ve tanıtım toplantısı 8 Aralık Cumartesi günü saat 16.00'da Lamartin Cad. No 47 Taksim / İstanbul adresindeki Titanic Hotel'de yapılacak.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Atçalı Kel Mehmet Efe Mehmet Efe Aydın Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title