Haberler

Asırlardır "kat kat" geleneğini sürdürüyorlar

Bingöl'ün Adaklı ilçesindeki köylüler hasat işleminin bittiğinin işareti ve şükür belirtisi olan "kat kat" geleneğini asırlardır sürdürüyor.

Karaçubuk köyü sakinleri traktörün girmediği tarla ve çayırlarda tırpanla ot biçerek, hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını temin etmeye çalışıyor. İmece usulü ile tırpanla biçtikleri otları, tırmıklarla toplayan köylüler, körelen tırpanları çekiçle inceltikten sonra masat ile biliyor.

En yaşlısı söylüyor

Köylüler, atalarından kalan hasat işleminin bittiğinin işareti ve şükür belirtisi olan "kat kat" geleneğini devam ettiriyor.

Tarlada hasat işleminin sona ermesiyle çalışanların en yaşlısı yüksek sesle "Kat kat tarlaya bereket, rençbere kuvvet, hazreti peygambere salavat." diye bağırıyor, diğer işçiler de ardından yüksek sesle salavat getiriyor.

Anadolu insanın yardımsever ve dayanışma kültürünün bir nişanesi olan "kat kat" merasimi ile tarladaki ürünün hasat edildiği vurgulanarak, sezonun bereketli geçmesi temenni ediliyor

Köylülerden Resül Akçil (56), AA muhabirine sürdürdükleri geleneğin bolluk ve bereket getirmesi için salavat getirildiklerini söyledi.

Hasat yapan çiftçilerin arasında bir nevi haberleşme de olan geleneğin yaşatılmasına çalıştıklarını aktaran Akçil, "Bu kat kat meselesi, bir tarlayı bir günde bitirmek. Tarlayı bitirdiğimiz zaman diğer tarlalarda çalışan insanlara 'Biz bu tarlayı bitirdik.' anlamında haber vermektir. Bir de bereketli olsun diye peygamber efendimize salavat getiriyoruz. " dedi.

Ot biçmeye yardıma gelen Aziz Çayır (55) traktörün girmediği yerlerde tırpanla ot biçtiklerini belirterek, köye yardımlaşma usulü ile hasadın yapıldığını söyledi.

67 yaşındaki Mahmut Dilsiz, kat kat geleneğin sürdürülmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, kendisinin ot biçemediğini ancak komşularına tırmıkla ot toplayarak yardım ettiğini söyledi.

"Bu gelenek dayanışmadır, güzelliktir"

Tarla sahibi Esat Akengin (57), tarlasındaki otların biçilmesinde kendisine yardım eden köylülerine teşekkür ederek, "Hayvanların kışlık yem ihtiyacını karşılamak için hazırlık yapıyoruz. Komşularla beraber ot biçiyoruz. Bu gelenek dayanışmadır, güzelliktir. Komşuluk bunu gerektiriyor. Bugün bize yarın diğer arkadaşlara gidip ot biçeceğiz." ifadesini kullandı.

Günde 1 dönüm biçiyor

Daha rahat ot biçmek için tırpanını sık sık masat ile sivrilten Ferit Çayır (47) da tırpanla ot biçmeyi 16 yaşında iken babasından öğrendiğini, günde bir dönüm kadar çayır biçtiğini dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Adaklı Bingöl Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title