Haberler

Artist Osman' Maket Tekne Ustası Oldu

Gençlik yıllarında ünlü oyuncularla birlikte 'Kardeşim' ve 'Yayla Kızı' filmlerinde rol alan 60 yaşındaki Osman Atılgan, şimdi Antalya'nın Finike İlçesi'nde maket tekne yapıyor.

Gençlik yıllarında ünlü oyuncularla birlikte 'Kardeşim' ve 'Yayla Kızı' filmlerinde rol alan 60 yaşındaki Osman Atılgan, şimdi Antalya'nın Finike İlçesi'nde maket tekne yapıyor. Yeşilçam çekici gelmediği için uzaklaşan Osman Atılgan, yaşadığı ilçede hala 'Artist Osman' lakabıyla anılıyor.

1973 yılında 18 yaşındayken İstanbul'a bir arkadaşını ziyarete gittiğini, Beyoğlu'nda alışveriş yaptığı sırada Zeynep Değirmencioğlu'nun babası senarist Hamdi Değirmencioğlu ile tanıştığını belirten Osman Atılgan, film teklif aldığı o günü şöyle anlattı:

"Ailemle görüşmem, onların da onayını almam gerektiğini söyledim. Ailem uygun görünce İstanbul'da yaşamaya başladım. Hamdi Değirmencioğlu'nun, kendimi geliştirmem için sinema ve tiyatroya gitmek, kitap okumak gibi bazı telkinleri olmuştu. Epeyce bir zaman uğraş verdim. Biraz kıvama geldiğim düşünüldüğünde Hülya Koçyiğit ve Orçun Sonat'ın başrolü oynadığı 'Kardeşim' adlı sinema filminde rol aldım."

'YEŞİLÇAM'IN ORTAMINI SEVMEDİM'

Sonrasında Hamdi Değirmencioğlu'nun, Aka Gündüz'ün romanından esinlenerek senaryosunu yazdığı 'Yayla Kızı' filminde 'Çoban Ali' rolünü canlandırdığını belirten Atılgan şözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu filmde Zeynep Değirmencioğlu, Suzan Avcı gibi oyuncularla rol almıştım. O dönem askerlik çağındaydım. Biraz memleket özlemi, biraz Yeşilçam'ın ortamını sevememem nedeniyle Finike'ye döndüm. Askerliği yaptıktan sonra baba mesleği şoförlüğe başladım. Yeşilçam'dan aldığım tekliflerle ilgilenmedim. Uzun yıllar bu işi yaptıktan sonra terminal işletmeciliğine devam ettim. Tabi bu arada adımız da çevrede 'Artist Osman' diye anılmaya başladı."

'2007'DE MAKET TEKNE YAPMAYA BAŞLADIM'

Çocukluktan kalma bir hevesle 2007 yılında tekne maketleri yapmaya başladığını  kaydeden Atılgan şöyle konuştu:

"Teknelerin nasıl yapıldığını biliyordum ama maketlerin nasıl yapıldığı konusunda bilgi sahibi değildim. İlk iş olarak bir kitap getirttim, okudum ve uygulamaya geçtim. Zaman içinde kendimi geliştirmeye çalıştım. 25 santimden 1 metreye kadar tekneler yaptım. Genellikle bizim aileye ait olan tekneler ve yöre tekneleri üzerinde durdum. Ancak yöreye ait olmayan sevdiğim bazı teknelerin de planlarını getirttim. Mesela Sürmene Takası, Alamatra, İzmir balıkçı teknesi gibi. O tür tekneleri de yaptım."

KENDİ KENDİNE ÖĞRENMİŞ

Birilerinden kurs almadan tamamıyla kendi becerisiyle maket tekne yapımını öğrendiğini belirten Atılgan, büyük zevkle yaptığı tekneler için günde 8- 10 saat uğraştığını söyledi. 15- 55 gün arası değişen sürelerde tamamladığı maket tekneleri büyüklüğüne göre 250 ile bin 250 lira arasında fiyatla sattığını anlatan Osman Atılgan, şöyle dedi:

"Günlük yevmiye hesabı yapacak olursak bu para değil. Zaten fiyata 250 lira dediğimde bile bazı insanların gözü büyüyor. Yapılanı beğeniyorlar, ancak nasıl bir emekle yapıldığını görmüyorlar. Bu tamamıyla emek işi. Velhasıl bu tip çalışmaları herkese satmak, pazarlamak mümkün değil. Çünkü böyle bir şeyi ancak maket sevdalısı, deniz sevdalısı, tekne sevdalısı alır." - Finikeantalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zeynep Değirmencioğlu Hamdi Değirmencioğlu Antalya Finike Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title