Haberler

Ara Güler Çok Sevdiği Afrodisias'a Gelecekti, Ömrü Yetmedi

Ara Güler çok sevdiği Afrodisias'a gelecekti, ömrü yetmediAYDIN - 1958 yılında geldiği Afrodisias Antik Kentini fotoğraflayarak tüm dünyada duyulmasını ve tanınmasını sağlayan Ara Güler'in vefat haberi Aydın Karacasu ilçesinde de büyük üzüntüyle karşılandı.

Ara Güler çok sevdiği Afrodisias'a gelecekti, ömrü yetmedi

AYDIN - 1958 yılında geldiği Afrodisias Antik Kentini fotoğraflayarak tüm dünyada duyulmasını ve tanınmasını sağlayan Ara Güler'in vefat haberi Aydın Karacasu ilçesinde de büyük üzüntüyle karşılandı. Kendisiyle bizzat tanışan aynı zamanda kendisi de fotoğrafa olan ilgisiyle bilinen Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley Afrodisias'ta bulunan Ara Güler Sergi Salonunu ziyaret edip çelenk bıraktı.

15 yıl önce açılan ve Ara Güler'in 60 yıl önce çektiği ve bir klasik haline gelen fotoğrafların sergilendiği Ara Güler Sergi Salonunu gezen Kaymakam Müze Müdüründen bilgi aldı. Ara Güler'in 60 yıl önce köy ile antik kent iç içeyken köylülerin oturup günlük sohbetlerini yaptığı 2 bin yıllık protokol masasına bu kez Kaymakam ve Belediye Başkanı oturup gazetecilere poz verdi. Kaymakam Ahmet Soley, Ara Güler ile ilgili olarak, "UNESCO Kültür Mirası Listesinde yer alan Afrodisias'ımızın bulunup ortaya çıkartılmasında büyük rolü olan Türk fotoğrafının duayenlerinden, fotoğraf dünyasının ünlü ismi Ara Güler'i kaybetmenin acısını tüm Karacasu olarak derinden yaşıyoruz. Bu vesile ile kendisine Allah'tan rahmet dileyip tüm fotoğraf dünyasına başsağlığı diliyorum" dedi.

"Sağlığı el verse Afrodisyas'a gelecekti"

Kendisi de fotoğrafla ilgilenen Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, şahsen tanıdığı Ara Güler'in çok sevdiği Afrodisias'a bir kez daha gelmek istediğini ancak ömrünün yetmediğini söyledi. Ünlü fotoğraf sanatçısı ve Afrodisias'ın tanınmasında büyük önemi olan Ara Güler'le şahsen tanıştığını söyleyen Ahmet Soley, Karacasu'ya atanmasının ardından kendisini Karacasu'ya davet ettiğini ancak ömrünün yetmediğini söyledi. Kaymakam Soley "Ben Ara Güler'le Çorum'da görev yaparken bir fotoğraf yarışması vesilesiyle tanıştım. Daha sonra birkaç kez bir araya geldik. Karacasu'ya atandığımda kendisini arayıp Karacasu'ya atandığımız söyledim. Çok sevindi. Sağlığı el verdiği takdirde Karacasu'ya mutlaka geleceğini söyledi. Kısmet olmadı ama o her zaman bizlerle birlikte. Her zaman Karacasuluların gönlünde yaşayacak" dedi.

Müze Müdürü Baran Aydın, Ara Güler'in Afrodisias'ı keşfetme hikayesini şu sözlerle anlattı: "Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçımız Ara Güler'i kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Ara Güler'in Karacasu ve Afrodisias için büyük bir önemi var. Afrodisias antik kentinin ilk defa dünyaya tanıtılması Ara Güler sayesinde oldu. 1958 yılında bir baraj inşaatı hakkında haber yapmak üzere Aydın'a gelen Ara Güler bir gece yolunu kaybediyor. Bir araçla Geyre köyüne geliyor. Otururken bakıyor ki bir kahvede mum ışığında oturan insanlar tarihi sütun başlıkları üzerine oturuyor. Çeşitli tarihi eserlerin olduğunu görüyor. Gün ağırınca bu değerleri daha yakında görüyor. Uluslararası dergilere gönderiyor. Daha önce de Afrodisias bilinse de ilk defa dünyanın ilgisini çekiyor. Ara Güler açılan sergide de onun çekmiş olduğu fotoğrafları görmek mümkün."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ara Güler Karacasu Soley Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title