Haberler

Ankara: Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı Sona Erdi...(2)

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı taarruz ve taktik keşif helikopteri (ATAK) teklif değerlendirme çalışması sonuçlarının gözden geçirildiği ve bundan sonraki aşamada çalışmalara DENEL ve AGUSTAWESTLAND firmaları ile devam edilmesi kararının alındığı belirtti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı taarruz ve taktik keşif helikopteri (ATAK) teklif değerlendirme çalışması sonuçlarının gözden geçirildiği ve bundan sonraki aşamada çalışmalara DENEL ve AGUSTAWESTLAND firmaları ile devam edilmesi kararının alındığı belirtti.

Milli Savunma Bakanı Gönül, yaklaşık 4 saat süren Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gönül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, gündemde yer alan konular hakkında kararlar aldığını söyledi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı taarruz ve taktik keşif helikopteri (ATAK) teklif değerlendirme çalışması sonuçlarının gözden geçirildiğini ve bundan sonraki aşamada çalışmalara DENEL ve AGUSTAWESTLAND firmaları ile devam edilmesi yönünde karar alındığını belirten Bakan Gönül, ATAK projesinde Güney Afrika'nın DENEL ve İtalyan AGUSTAWESTLAND firmalarıyla fiyat ve teknik açıdan eş zamanlı görüşmelere devam edilmesine karar verildiğini bildirdi. Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan 19 adet mini insansız hava aracı sisteminin milli imkanlarla geliştirilmesi için değerlendirmeye alınan üç teklif içinde Kale-Baykar ortaklık teklifinin 1. sırada seçilerek, söz konusu ortaklıkla sözleşme görüşmelerine başlanmasının kararlaştırıldığını vurguladı. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ihtiyacı 4 adet arama kurtarma gemisinin Türk özel sektör tersanelerinde üretimi için çıkılan yurtiçi ihalede alınan tekliflerin değerlendirilmesi sonucu RMK Marine Tersanesi teklifinin 1. sırada seçilerek söz konusu firmayla sözleşme görüşmelerine başlanmasının kararlaştırıldığını ifade eden Gönül, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan T-38 tekamül eğitim uçaklarının yurtiçi imkanlarla modernize edilmesine ve bu amaçla TAI Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'nin ana yüklenici olarak görevlendirilmesine de karar verildiğini belirtti. Gönül, toplantısında, yeni kuşak savaş uçağı (JSF) projesinde gelinen son durum hakkında bilgi alındığını da bildirdi. Gönül, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı 2. paket deniz helikopteri projesinin dış kredi yerine Savunma Sanayii Destekleme Fonu'ndan finanse edilmesine karar alındığını etti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 10 yıllık tedarik planı çerçevesinde ihtiyaç belirleme çalışmaları tamamlanmış olan 10 projenin Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda başlatılmasının uygun bulunduğunu ve bu projelerde milli sanayi olanaklarının kullanılması ve yurtiçi katma değerinin en üst düzeye çıkarılmasının esas olacağına işaret eden Gönül, bu projeleri şöyle sıraladı:

"Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olarak uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi, komuta kontrol ve radar modernizasyonu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olarak yük helikopteri, özel maksatlı taktik tekerlekli araç, orta irtifa hava savunma füze sistemi, orta menzilli tanksavar silah sistemi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olarak kurtarma ve yedekleme gemisi, süratli amfibi gemi-araç, yangın simülatörü, savunma eğitim simülatörü."

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Gönül, ATAK helikopter ihalesinde görüşmelere devam kararı verilen Güney Afrika'lı DENEL firmasının, helikopter motoru konusunda Fransa ile lisans sorunu konusunda yaşadığı sıkıntının hatırlatılması üzerine, bu durumun, EUROCOPTER ile DENEL firmasının iç sorunu olduğunu, ihaleyle ilgili resmiyette böyle bir konunun bulunmadığını söyledi. Gönül, ihalenin resmi bir taahhüdü içerdiğini, ihale dosyasında buna ilişkin bir resmi evrakın olmadığını vurguladı. Gönül, ATAK çerçevesinde tedarik edilecek taarruz helikopterinde ilk alım hedefinin 30 adet olduğunu, daha sonraki aşamada 20 adetlik bir opsiyonun da bulunduğunu belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title