Haberler

Ankara'da Ağrı'nın sorunları tartışıldı

Güncelleme:

Ağrı Kültür Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen "Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Ağrı'nın Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı" Ankara'da yapıldı.

Ağrılı akademisyenler tarafından 3 oturumda gerçekleştirilen programa yaklaşık olarak 6 saat sürdü. Programda konuşan Federasyon Başkanı Nuri Aydemir, üçüncüsünü yaptıkları çalıştayda; amacın Ağrı'nın sorunlarına çözüm önerileri sunmak ve sorumluluğu paylaşmak olduğunu söyledi.

Programın sonunda koşan Ağrı Valisi Musa Işın, "Federasyona böyle bir mümtaz heyetle yaptıkları toplantıdan dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah Ağrımız için gerçekten güzel şeyler yapmak nasip olur. Bu konuda hepimize iş düşüyor. Sorumluluk hisseden ve bu konuda adım atan herkesi kutluyorum" dedi.

Vali Işın, "göreve başladığımda Ağrılı 20-30 akademisyen olduğunu söylemişlerdi. Şu ana kadar bazıları ile tanışma fırsatı buldum. Ancak şimdiki toplantıda diğerleri ile de tanışmak nasip oldu. Aslında toplumun tüm katmanlarının bir şekilde organize olması ve bir araya gelmesi gerekiyor. Teşkilatlanması özellikle Türkiye'de henüz sosyal akışkanlığının çok fazla olduğu bir toplumda bireylerin kültürel değerlerini korumaları elbette ki çok elzemdir ve gereklidir. Aksi takdirde şehirlerden şehirlere köyden şehre geldiğinde insanlar kendi özlerini kaybetmektedirler. Hemşerilik ruhu ortadan kalkmaktadır ve bir süre sonra insanlar annelerini, babalarını, evlatlarını, memleketlerini, esas itibariyle öz değerlerini kaybetmektedirler. Dolayısıyla ben sosyal toplumsal kuruluşların gerçekten toplum için olmazsa olmaz dinamikler olduğunu, özellikle yirmi birinci asırda çok elzem olduğuna inananlardan birisiyim. Bu nedenle ben tekrar Federasyonu canı gönülden tebrik ediyorum" diye konuştu.

KONUŞULANLARIN SAHAYA YANSIMASI LAZIM

Ağrı'nın gelişmesine yönelik çalışmalara daha fazla zaman ayrılması gerektiğine vurgu yapan Vali Işın, "söylenecek çok söz var. Ağrı için ne yapılsa azdır. 1927 yılından beri il olan Ağrı'nın halen bir imar planı yok. Birçok konuda eksiği var. İnşallah dördüncü toplantıyı Ağrı'da yaparız. Ben inanıyorum ki, bu mümtaz heyet Ağrı'da olsa, onlarcası, yüzlercesi ve binlercesi sizi dinleyecektir. Ben şahsen konuşulanlara önem veriyorum. Ama aynı zamanda önemli olanın icraat olduğunu düşünüyorum. Bu konuşulanların ne kadar sahaya yansıdığı önemlidir. Yoksa bilimsel araştırmalar, toplumsal dayanışmalar, yemekler, toplantılar çok fazla bir anlam ifade etmez. Ben şahsen çivi çakılmasından yanayım. Ben tuğla örülmesinden yanayım, üst üste taş konulmasından yanayım. Bizim toplumumuz çok konuşur ama az iş üretir. Burada çok değerli sunumlar yapıldı. İnşallah bunlardan istifade edeceğiz" ifadelerinde bulundu.

BANA DOKUNMAYAN YILAN BİN YIL YAŞASIN ANLAYIŞI YANLIŞTIR

Vali Işın, "Herkesin şehri ile ilgili söylemesi gerekenler vardır. Ben Ağrı'da çıktım, bana dokunmayan yılan bin yaşasın anlayışı yanlıştır. Bu Türkiye'nin herhangi bir yerine bir olay olduğunda hepimiz etkilenmiyor muyuz? Elbette ki ateş düştüğü yeri yakıyor, ama hepimizi etkiliyor. Çünkü bu ülke hepimizin... Aynı şekilde Ağrı'da üzücü bir olay olduğunda, bir Ağrılı yanlış bir şey yaptığında hepimiz üzülüyor ve hicap duyuyoruz. Dolayısıyla bizim memleketimize sahip çıkmamız lazım. Biz iş adamlarımızdan illa gelip yatırımlar yapmasını istemiyoruz. Eğer realiteye uygun bir durum varsa biz söylemesek de onlar ya da başkaları gelip yatırım yapar. Ama benim özellikle talep ettiğim; manevi bağlarımızın kopmamasıdır. Çünkü ünsiyetimiz buradadır. Orda doğmuşuz, orada büyümüşüz ve ailemiz oradadır. Dolayısıyla bizim doğduğumuz topraklara bir vefa borcumuz vardır" şeklinde konuştu.

AĞRININ 3 TEMEL SORUNU VAR

Ağrı'nın 3 temel problemi olduğunu anlatan Vali Işın, şöyle devam etti:

"Birisi güvenlik problemidir. Çok ciddi bir güvenlik probleminiz söz konusudur. Ağrı Dağı ve Balık Gölü gibi alanlarda çok güzel projelerimize güvenlik mani olmuştur. Dolayısıyla birinci meselemiz güvenlik meselemizdir. İkinci meselemiz eğitim meselesidir. Eğitim ile beraber cehalet de söylenebilir. Üçüncü ve son problemimiz ise yatırım ve istihdam problemidir. Ağrı'nın bu üç temel probleminin bizim bir şekilde hep beraber hükümeti, sivil toplum kuruluşları ve devletin temel organları ile bizim Ağrı'yı yaşatmamız lazım. Elbette ki Ağrı'ya çok hizmeti olan çok değerli bakanlarımız vardır. Herkes bir şeyler yapmıştır ama bugün baktığımız zaman Ağrı daha 79'uncu sıradadır. Ağrı'nın bir dezavantajı da eğitim açısından bir kaymak tabakası yoktur. Hali vakti yerinde olan, zengin olanlar Ağrı'dan göç edip gitmişlerdir. Köylerden şehre göç olmuştur. "

Ağrı'nın yatırımlar konusunda pozitif bir ayrımcılığa tabi tutulması gerektiğinin altını çizen Vali Işın, çok ciddi kaynakların aktarılmasının yanında çok emek verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Vali Işın, "Ağrı'ya ya da diğer illere hizmet gelmemesi için hiçbir sebep yoktur. Kim ağlarsa o koparıyor. Bizim çok istememiz lazım. Bir şey talep etmekle elde edilmiyor talep edeceksiniz takip edeceksiniz sonucunu alıncaya kadar ısrar edeceksiniz. Bunun yolu budur. Tıp fakültesi aynı bizim almamız gereken bir hizmettir. Doğalgazımız halen yoktur. Doğalgaz konusunda bizim bir çözüm bulmamız lazım. Cumhurbaşkanımızın Ağrı için 'Özel İdare tarafından kurulacak bir şirket vasıtası ile doğalgaz getirilir' diye bir madde ilave edildi. Ancak sadece şebekenin döşenmesi için 25 milyon civarında bir para lazım İnşallah bu süre içerisinde çözüm bulacağız." dedi.

AĞRI'DA 2 MİLYAR 300 MİLYON YATIRIM YAPILDI

Ağrı'daki yatırımlara da değinen Vali Işın, şunları kaydetti:

"Tarımsal destekleme de 5 yılda toplamda 643 milyon destek yapılmıştır. Ağrı'da bütün köy yolları sıcak asfalt yapılıyor. Bu sene aldığımız karar ile 25 santimetre kalınlığında at malzemesi 8 santimetre kalınlığında da asfalt olacaktır. En az 10 yıllık bir ömrü olacaktır. Bu sene yapacağınız asfalt çalışmaları ile Ağrı'nın grup köy yollarının tümünü sıcak asfalta bitecek. Köy yollarına sıcak asfalt kullanımı mesela Ankara'da, Antalya'da yoktur. Havaalanımızın yeni binası geçen sene hizmete girdi. Ağrı'da zengin olanların dışında Ağrı'da herkes devletten yardım alıyor. Engelleriniz 10 bin civarında kendisine üç ayda bir 330 lira para veriliyor. Kadınlarınıza aylık veriliyor. 60 bin annenin okula giden çocuklarına çocukları için sağlık ve eğitim yardımı yapılıyor. Cezaevinde olanlarının eşlerine yardım yapılıyor.

Ağrı'da toplam miktarı 2 milyar 300 milyon Türk Lirası yatırım yapıldı. Ağrı'da 43 okulunun inşaatı devam etmektedir. Diyadin'de 1300 dönüm üzeri Jeotermal Organize Sanayi Bölgesi'nin temeli atılacak. Bunun 800 dönümü topraksız sera olacak. Kentimize çok büyük katkısı olacaktır. Bin kişinin çalışacağı tahmin ediliyor. Aynı zamanda 'Çağrı Merkezi' kuruluyor ve her aileden bir kişi olmak üzere 4 bin işçi oradan istihdam edilecek. Her mahallede Aile Destek Merkezi ve Gençlik Merkezi kurulacak. Eleşkirt'te kayak merkezini yeniden kuracağız. 11 milyonluk bir proje. Erzurum'da var Kars Sarıkamış'ta var, Ağrı'da niye olmasın orada da inşallah kayak tesisi olacak."

Program sonrasında Ağrı Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Nuri Aydemir tarafından Vali Işın'a katkılarından dolayı plaket verildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Kaya, Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Aslan, Yüzüncü Yıl öğretim üyelerinden Prof. Dr. Abdullah Kaya, Doç. Dr. Atilla Durmuş, YÖK Denetleme Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan, Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ve Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, Sağlık Bakanlığı eksi Genel Müdürlerinden İdris Yaşar, Yüzüncü Yıl öğretim elemanlarından Prof. Dr. Halit Demir ve Dr. Mehmet Ali Bilgili birer sunum yaptığı çalıştaya, eski bakanlar Yaşar Eryılmaz, Cemil Erhan, Ziyaettin Tokar, mevcut milletvekilleri Cemil Yaman, Cesim Gökçe, eski milletvekilleri Abdülkerim Aydemir, Cezmi Erat, Kerim Yıldız, Fatma Salman, Halil Özyolcu, Hanefi Alır, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alparslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut, Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alâettin Aslan, Serka Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Akbaş, akademisyenler, bürokratlar, sivil toplum örgütleri temsilcileri, basın ve işadamları katıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Abdullah Kaya Mehmet Aslan Nuri Aydemir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title