Haberler

Anadolu Kadın Hareketi: Seçimlerde Kadınları Aday Gösterin

Anadolu Kadın Hareketi Lideri Birsen Temir, 2014'te yapılacak yerel seçimler için şimdiden yüzlerce kadının aday adayı olduğunu hatırlatarak, kadınların aday gösterilmesini istedi.

Anadolu Kadın Hareketi Lideri Birsen Temir, 2014'te yapılacak yerel seçimler için şimdiden yüzlerce kadının aday adayı olduğunu hatırlatarak, kadınların aday gösterilmesini istedi.

Temir, yaptığı yazılı açıklamada, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyelikleri için yapılacak seçimlere kadınların ilk kez bu kadar yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi. Kadınların giderek daha fazla yerel yönetimlerde söz sahibi olma, yaşadıkları yerlerin yönetiminde etkin rol oynama isteklerinin, bu artışa neden olduğunu vurgulayan Temir, şunları ifade etti:

"Bunun yanı sıra aday adayı olmak isteyen kadınlar için CHP'nin başvuru ücreti almaması, AKP'nin ise yüzde 50 indirim yapması da teşvik etmiştir. Yerel yönetimlerde görev almak üzere aday adayı olma cesaretini gösteren kadınlarımız için siyasi partilerimizden beklentimiz, kadın kota oranlarını en az yüzde 40'a çıkarmaları, adaylığı düşünen kadınları cesaretlendirip, teşvik etmeleridir. Türkiye'de bugün 3 bin civarında belediyeden yalnızca 26'sının başkanı kadın. Ne yazık ki, bunların içinde bir tane bile kadın büyükşehir belediye başkanı yok. Kadın il belediye başkanı sayısı ise sadece 2'dir. Ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadınlarımızın yönetim kademelerindeki temsil oranı sadece iş yaşamında değil, siyasi hayatta da son derece düşüktür. Özellikle yerel siyasette kadınlarımız adeta yok sayılmaktadır. Mevcut tablo ülkemiz için yüz kızartıcıdır. Kadınlarımızın nüfusları oranında temsil edilmeleri için siyasi partilerimiz onları görmezden gelmekten vazgeçmelidir. Bu noktada kadın kotasının arttırılması, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentler başta olmak üzere, Anadolu'daki il, ilçe ve belde belediye başkanlıkları için daha fazla kadının belediye başkan adayı gösterilmesi, il genel ve belediye meclisi üyelikleri için kadın adayların seçilebilecekleri yerlere konulmaları ortak beklentimizdir."

Siyasette kadın-erkek eşitliğinin esas olması gerektiğinin altını çizen Temir, "Yerel siyasette ve TBMM'de kadın temsilinin çok düşük olduğu Türkiye, artık bu utançtan kurtulmalıdır. 2014 yerel seçimleri bunun için iyi bir fırsattır. Hem siyasi partilerin, hem de kadınların bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerekir" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Birsen Temir Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title