Haberler

Alpagut Dodurga Linyit İşletmesi'nde Sendika Krizi

Çorum'un Dodurga İlçesinde Faaliyet Gösteren Çelikler Alpagut Dodurga Linyit İşletmesi'nde (Adl) Çalışan İşçilerin Sendikaya Üye Olmak İstemeleri Nedeniyle İşletme Sahipleri Madende İş Durdurma Kararı Aldı.

Çorum'un Dodurga ilçesinde faaliyet gösteren Çelikler Alpagut Dodurga Linyit İşletmesi'nde (ADL) çalışan işçilerin sendikaya üye olmak istemeleri nedeniyle işletme sahipleri madende iş durdurma kararı aldı.

Sosyal ve ekonomik hakları ve hak ettikleri ücreti alamadıkları gerekçesiyle Çeltek Maden-İş Sendikası'na üye olan ADL Kömür İşletmesi işçileri ile işveren arasında sendika krizi yaşanıyor.

İşçiler, "Haklarımızı istiyoruz ancak işveren bize kapı dışını gösteriyor" derken, işveren ise işçilerin işi bırakarak çalışmadıklarını ve kendilerini mağdur ettiklerini iddia ediyor.

Çelikler ADL sahipleri, işçilerin kendilerine tepki göstermek için iş bıraktıklarını ve mesailerine gelmediklerini belirterek, madende çalışmaları durdurdu. İşverenin kendilerini aldattığını ve "Maaş ödüyoruz" diyerek kendilerine haklarından vazgeçtiklerine dair kağıt imzalatıldığını belirten işçiler ise kararı tepki için madenin önünde eylem yapıyor. İşçilerin mesaiye gelmediği yönündeki iddiaların yalan olduğunu belirten maden işçileri, "Biz buradayız, üzerimizi değiştirdik, maden ocağının kapısında

bekliyoruz ancak işveren bizi işe almıyor. Buraya noter çağırmış, noter de sadece uzaktan bakıyor ve bizim çalışmadığımıza dair tutanak tutuyor. Oysa biz çalışmak istiyoruz ve bugün de madenin önündeyiz. Biz işverenden fazla bir şey istemiyoruz, insanca yaşayabileceğimiz haklarımızı istiyoruz" dedi.

Ocakta çalışan 500 işçi karara tepki göstererek, yanlışlığın bir an önce düzeltilmesini istedi. İşletme önünde toplanan işçiler, "Bu fabrika bizim, bizim kalacak, ekmeğimizi kimse elimizden alamaz, ADL işverenlerin işgüzarlığı nedeni ile kapatılamaz" diyerek ADL yönetiminin kendilerini çalıştırmamasına tepki gösterdi.

Çelikler Alpagut Dodurga Linyit İşletmesi Genel Müdürü Mustafa Bildik, işçilerin mesai saati içerisinde gelmediklerini ve iş yerini terk ettiklerini belirterek, "Bizim amacımız maden ocağını kapatmak değil ancak işçiler birilerinin ayak oyunlarıyla mesaiye gelmiyor, gidip Çorum'da sendika üyeliği için uğraşıyorlar, asli görevlerini yerine getirmiyorlar. Biz de noter çağırarak işçilerin çalışmadıklarını ispat ediyoruz. Biz işçilerin daha sakin ve mantıklı düşünerek, iş yerlerine sahip çıkmalarını

bekliyoruz" diye konuştu.

Bu arada, krizin çözümü konusunda arabuluculuk görevini Belediye Başkanı Mustafa Aydın üstlendi. Önce işveren ile görüşen Aydın daha sonra işçilerle bir araya gelerek, yaşanan krizin çözümü konunda neler yapacağını değerlendirdi. Mustafa Aydın, ADL'nin bölge için hayati önem taşıdığını belirterek, "İşçi ve işverenin taleplerin ve orta bir yol bulunması için yapılacak çalışmaları değerlendiriyoruz. Burada hem işveren hem de işçinin mağdur olmaması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi.

(ES-BÖ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title