Haberler
BBC

AK Parti kulislerinde erken seçim için 14 Mayıs öne çıkıyor! Önerilen tarihin 72 yıllık bir mazisi var

Güncelleme:

Son olarak gazeteci Barış Yarkadaş'ın, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, 4 Eylül'deki Sivas mitinginde "erken seçim çağrısı" yapacağı iddiası, tartışmayı yeniden alevlendirdi. MHP tarafından sert bir dille yalanlanan baskın seçim iddialarıyla ilgili olarak AK Parti kulislerinde ise "Seçim 2023'te, belli olmayan tek şey hangi gün yapılacağı" görüşü dile getiriliyor.

AK Parti kulislerinde, bir erken seçim kararının Ekim ayına zaten yetişmeyeceği, Kasım-Aralık aylarının ise hem ekonomik göstergeler, hem de hava durumu açısından uygun bir zaman olmayacağına dikkat çekiliyor. Artık muhalefet partilerinin bile erken seçimi seslendirmediğine dikkat çeken AK Parti yöneticileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, son il başkanları toplantısında seçime 9-10 ay kaldığını vurguladığına dikkat çekerek, "Artık şu net, seçim 2023'te olacak. Cumhurbaşkanımız sadece günün söylemedi" diyerek, erken-baskın seçim tartışmalarına nokta koyuyor.

14 MAYIS TARİHİ ÖNE ÇIKIYOR

Seçim tarihi için Haziran ayında üniversite sınavlarının yapılacak olması da dikkate alınarak, Demokrat Parti'nin 1950'de iktidara geldiği 14 Mayıs tarihi öne çıkıyor. Parti içinde seçim tarihi olarak Mayıs'ın son Pazar günü veya Haziran ayının ilk Pazar gününü önerenler de var.

"EKİMDE ENFLASYON ARTAR, SEÇİM İÇİN UYGUN ZAMAN DEĞİL"

AK Parti kaynaklarına göre, erken veya baskın seçim senaryoları, hem ekonomik tablo, hem de partinin seçim stratejisine uymadığı için gerçekçi değil. Böyle bir kararı, ittifak ortağı MHP veya AK Parti'nin tek başına alamayacağına dikkat çeken parti kaynakları, ayrıca, Ekim veya Kasım aylarının, yüksek enflasyon beklentileri dikkate alındığında uygun olmayacağına vurgu yapıyorlar. Ekim ve Kasım aylarında enflasyonda artış olacağı beklentisine dikkat çekilerek Aralık ve özellikle Ocak ayından itibaren enflasyonun baz etkisi ile düşüşe geçeceği belirtiliyor.

Pandemi sürecinde üretim yapılamaması ve stokların tükenmesi nedeniyle fiyat artışları yaşandığı ifade edilirken yeniden üretim süreçlerine dönülmesi ile fiyatların sabitlenmeye başlayacağı beklentisi dile getiriliyor. Fiyatların sabitlenmesinin, iktidar lehine fırsata dönüştürülebileceği savunuluyor.

Bir partili bunu "Şimdi emtia üretimleri de normal seyrine ulaştı ve artık fiyatları sabitledi. Yani demir 13-14 arasında gidip geliyor ama 16'yı görmüyor. Çimento, enerji fiyatları belli noktada gidiyor. Biz de fiyatları sabitleyebilirsek, artık ekmeği 4, akaryakıtı 21-22 olarak sabitlersek, durum normalleşir ve biz bunu seçimler için fırsata döndürebiliriz" diye ifade ediyor.

"7 SİYASİ PARTİ, YEDİ DÜVEL DURDURMAYA ÇALIŞIYOR"

AK Parti'de Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinde sıkıntı yaşanacağı öngörülmüyor. Ancak, parti oyları konusunda o kadar iyimser bir tablo olmadığı, hatta parlamento çoğunluğunun kaybedilebilmesi ihtimali bile değerlendiriliyor. Erdoğan'ın seçimi kesinlikle kazanacağı görüşü, her şeye rağmen seçmene "güven vermesi" ve 6'lı masanın, iktidara "alternatif olamadığı" tezleriyle savunuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "ekonomide sıkıntılar var, bunu anlıyoruz, çözeceğiz" mesajlarının toplumda karşılık bulduğunu savunan parti yöneticileri, ayrıca "beka" üzerinden verilen mesajların da vatandaşta karşılık bulduğu görüşünde.

Adını vermeden konuşan bir AK Parti yöneticisi, Erdoğan'ın dış politikada, özellikle Ukrayna-Rusya savaşında ve tahıl koridorunun açılmasında oynadığı role dikkat çekerek, bunların da seçmende "güven oluşturduğunu ifade ediyor:

"Bizim coğrafyamızda ortaya çıkan savaşlar, Amerika'yı, İngiltere'yi, Avrupa Birliği'ni rahatsız ediyor ve bu bölgeyi yeniden dizayn etmeye çalışıyorlar. Arap Baharı'nın da zaten Ortadoğu'yu yeniden şekillendirme politikası olduğu bugün net şekilde görünüyor. Bu çerçeveden baktığımızda, Türkiye onların önünde engel oluşturmaya başladı. O engel de Erdoğan. 'Erdoğan, bir yandan yedi siyasi partiye karşı durmaya çalışıyor, öte yandan yedi düvele karşı durmaya çalışıyor' diyoruz. Vatandaşa bunu anlatınca karşılık buluyor. Ekonomik krizin nasıl çözüleceğini anlatınca dinliyor."

CEMEVİ, HACİBEKTAŞ ZİYARETİ, ALEVİ AÇILIMININ İŞARETİ Mİ?

Muharrem ayının ilk günü bazı cemevleri ve Alevi kültür merkezlerine yapılan saldırılardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, önce Hüseyin Gazi Dergahı'nı ziyareti, ardından da Hacı Bektaş-ı Veli anma etkinliklerine katılması, "Seçimler öncesi yeni bir Alevi açılımının adımı mı?" sorusunu da gündeme taşıdı.

Muhalefet ve bazı Alevi örgütleri bu ziyaretleri "samimi bulmadığını, seçim hamleleri" olduğunu belirterek tepki gösterdi.

AK Parti kulislerinden yansıyan bilgilere göre, bu ziyaretlerin amacı, seçimler öncesinde, "Alevi-Sünni" çatışması üzerinden kargaşa çıkarmak isteyenlere mesaj vermek." Türkiye'nin PKK ile mücadelede başarılı olduğunu, hatta bu durumun "HDP'de bir miktar söylem değişikliği"ne yol açtığını savunan parti kaynakları, şimdi "Alevi –Sünni çatışması" üzerinden Türkiye'ye yönelik bir oyun" ortaya konulmak istediğini söylüyor.

Bir parti yetkilisi "Alevi meselesi, kabuk tutmuş yaralarımızdan birisi. Şimdi birileri bu yarayı kaşıyor, Alevi-Sünni ayrışması ortaya koymak için. PKK ile mücadelemiz çok iyi gidiyor. Tam cesaretleri olmasa da HDP'de bile biraz söylem değişiyor. Şimdi birileri Alevi meselesine çomak soktu. Cumhurbaşkanımız, onu iyi gördü ve toplumsal huzuru sağlamak için, bir devlet başkanının yapması gereken görevi yerine getirdi" diyor.

BBC

AK Parti MHP Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500

Yorumlar (9)

Oktay Gögtaş:

Ak Parti'ye oy vermek için bir neden kalmadı, güle güle..

158
52
yanıtYanıtla
Can Yıldız:

Oy moy yok....

88
18
yanıtYanıtla
kadir uzuner:

seçim 23 nisan 2023 pazar olacak

87
14
yanıtYanıtla
seyfullah aydın:

güzellemeler yaptıkları menderes ve demokratik yollardan gelen demokrat parti ülkede devletin imkanlarını kullanarak baskı ve istibdat yönetimine dönüştü en son tahkikat komisyonu ayağıyla ülkeyi toptan ele geçirmeye çalıştılar kimse cumhuriyetin ayarlarıyla oynayamaz

70
22
yanıtYanıtla
Metin Yalcin:

14 Mayıs tarihi, erken seçim oluyormuş .. ))

75
2
yanıtYanıtla
osmanlı:

Bir deli bir kuyuya taş atar kırk akıllı çıkaramazmış

yanıt1
yanıt0
Hüseyin Civelek:

Hep tarihlerle oynayıp sanki bişey oluyor.Kim gelirse gelsin hiçbirşey düzelmez.Halk nasılsa öyle yönetilir.Doymaz bizim millet dünya malına.Çok kurnazlar ya...

15
2
yanıtYanıtla
osmanlı:

Aranıyor; Oy verilebilecek emperyalist ülkelerden icazet almayan, vatanının ve milletinin çıkarlarını ve menfaatlerini ön planda tutan, kuklacının kukla teröristlerine göz kırpmayan kahvaltı daveti asla yapmayacak dini değerler konusunda hassas pari ve partiler aranıyor. Ben bulamadım da...

8
0
yanıtYanıtla
taner ipek:

Yorumlarda yanan ampul yok ehue

7
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title