Haberler

Aiçü'de Konferanslar Devam Ediyor

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde “Geçmişten Günümüze Ağrılı Âlimler ve Manevi Kalkınmamızdaki Katkıları” konulu panel düzenlendi.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde "Geçmişten Günümüze Ağrılı Alimler ve Manevi Kalkınmamızdaki Katkıları" konulu panel düzenlendi.

Üniversite Ahmed-i Hani Bilim, Kültür ve Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından Doç. Dr. Abdülcebbar Kavak, Yrd. Doç. Dr. Fuat Karabulut, Yrd. Doç. Dr. İsmetullah Sami'nin katılımlarıyla "Geçmişten Günümüze Ağrılı Alimler ve Manevi Kalkınmamızdaki Katkıları" konulu panel gerçekleştirildi. Selçuklu Konferans Salonunda gerçekleşen programa idari ve akademik personel ile öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Mehmet Salih Gecit'in yaptığı panel İslami İlimler Fakültesi öğrencisi Sait Nur Taşdemir'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Doç. Dr. Abdülcebbar Kavak, "Ağrı İl ve İlçelerinde Yetişmiş İlim ve Fikir Adamları" başlıklı konuşmasında, Cumhuriyet öncesi Beyazıt Sancağına bağlı olarak adlandırılan Ağrı ve bölgesinde Sancağa bağlı olarak gelişen tasavvuf geleneğinin kurucularından Ahmedi Hani ve Halife Yusuf gibi alimlerin ilmi hayatı ve eserlerini anlattı. Kavak, "Medrese geleneğinin en güzel temsil edildiği yerlerden biri Ağrı olmuştur. Orta Asya'da Ahmet Yesevi ile başlayan tasavvuf geleneği ekolü, bizde Ahmed-i Hani sayesinde devam etti. Ahmed-i Hani ve medrese geleneğinin en önemli temsilcilerinden ilim ve tasavvufi anlamda tevazu örneği Molla Nusret Celali Ağrı'da yaşamaktadır. Cumhuriyet döneminde yasaklanan medrese eğitimi ile İslam yaşamı ülkemizde bozularak din adamlarının eksikliği yaşanmıştır Bölgemizde ki İslam alimleri sayesinde gizliden medrese hayatı geleneği devam ederek İslamiyet'ten uzaklaşma diğer bölgelere nazaran daha az olmuştur" dedi.

Yrd. Doç. Dr. İsmetullah Sami, 'Ahmed-i Hani'nin Dini Görüşleri ve İslami İlimlere Katkıları' başlıklı konuşmasında, "Ahmed-i Hani tarihte eşine az rastlanan bir şahsiyettir ve çok yönlü bir insandır. Ahmed-i Hani alim ve müderrisliğin yanı sıra, filozof, edebi ve kültürel şahsiyeti ile de ön plana çıkmaktadır" dedi. Ahmed-i Hani yirmili yaşlarda 4 dili ustaca konuşabildiği için Beyazıt Sancağı altında divan katipliği yaptı, daha sonra kendi imkanlarıyla yaptırdığı cami ve medrese ile öğrenciler yetiştirmiştir" şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Fuat Karabulut, 'Halife Yusuf'un Dini Görüşleri ve İslami İlimlere Katkıları' başlıklı konuşmasında, "Bir toplumda istikamet üzere devam eden ilim erbabının bulunması o toplumun yarınlarda ilim istikameti üzerine olması anlamına gelir. Halife Yusuf Nakşibendi ve Kadri tarikatlarından icazet aldığı için bölgemiz için çok önemli bir alimdir. Ahmed-i Hani gibi ilmi yazıya taşımıştır ancak toplumun anlaması için daha yalın bir dil kullanmıştır. Yazdığı sekiz eserden zirve eseri olarak adlandırdığımız İrşadu'l İbad (Büyük Şafi İlmihali) eseri medreselerde eğitim dersi kitabı olarak okutulmuştur" ifadelerini kullandı. - AĞRI

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Selçuklu Kavak Ağrı Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title