Haberler

Ahmet Siyahi Hz.'lerinin Türbesi, Gün Yüzüne Çıkıyor

Ahmet Siyahi ve Halidiye Kütüphanesi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Baysan, Kırkçeşme Mahallesi'nde daha önce unutturulan büyük alim ve evliya Ahmet Siyahi Hazretleri'nin türbesinin gün yüzüne çıkartılarak, turizme kazandırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Ahmet Siyahi ve Halidiye Kütüphanesi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Baysan, Kırkçeşme Mahallesi'nde daha önce unutturulan büyük alim ve evliya Ahmet Siyahi Hazretleri'nin türbesinin gün yüzüne çıkartılarak, turizme kazandırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Ahmet Baysan, yönetim kurulu ile birlikte Ahmet Siyahi Hz.'lerinin türbesinin yanında bulunan Halidiye Kütüphanesi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Baysan, Evliyalar Şehri Kastamonu'da şimdiye kadar unutturulmuş ve az bilinen bir büyük evliyanın Hz. Muhammed'in (sav) soyundan gelen Şeyh Seyyid Ahmet Siyahi Hz.'lerinin dergahı ve kabirlerinin gün yüzüne çıkartılarak tanıtılmasını amaçladıklarını belirterek, "Ahmet Siyahi Hazretleri'nin yanında, oğlu ve halifesi, Ahmet Hicabi hazretlerinin kabri vardır. Onun yanında da sıra ile gelen diğer iki halifeden Necmeddin Efendi ve Ahmet Rıza Efendinin kabri bulunmaktadır. Beşinci kabrin kime ait olduğu hakkında bir bilgi yoktur. Milletler varlıklarını devam ettirebilmek için milli ve manevi değerlerini korumak, yaşatmak ve gelecek nesillerine aktarmak zorundadırlar. Üzülerek söylemek zorundayım ki bizler Müslüman Türk milleti olarak Osmanlı'nın yıkılış süreci ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yeniden kuruluşuna geçiş dönemlerinde bir çok kıymetli değerlerimizi maalesef yitirmiş ve kaybetmiş bulunuyoruz. Bu dergahta şu anda içinde bulunduğumuz Halidiyye Kütüphanesi Seyyid Ahmet Hicabi Efendi tarafından 1878 yılında yaptırılmıştır, bu mekan aynı zamanda dergah ve medrese olarak da kullanılmıştır. Bazı kaynaklarda buradan 593 adet kitabın İl Halk Kütüphanesine devredildiği bilgisi vardır. İnşallah ilerleyen günlerde bu konuda da bir araştırma yaparak bunları da kamuoyumuzla paylaşma imkanı bulacağız" dedi.

Dergah, Kütüphane ve bilhassa Seyyid Ahmet Siyahi Hazretlerinin önemini ve kıymetini 1988 senesinde görev yaptığı Türkiye Gazetesi'nin o günlerde çalışmasını yaptığı Evliyalar Ansiklopedisi'ne kaynak araştırması yaparken öğrendiğini açıklayan Ahmet Baysan, "Öncesinde bir bilgimiz yoktu, değerli hemşehrimiz şu anda İstanbul'da ikamet ediyor, Şükrü Yücebıyık Bey'in elinde orijinali bulunan 'Tahasür' isimli kitabı o günlerde tercüme edilerek Türkiye Gazetesi Evliyalar Ansiklopedisi'nde yerini aldı. Ahmet Siyahi Hazretleri, kendi zamanının büyük alim ve evliyadır. Seyyid olup, büyük alimler silsilesinin yirmi dokuzuncusu Mevlana Halid-i Bağdadi hazretlerinin de Kastamonu halifesidir. 1777-1874 seneleri arsında yaşamıştır. Kıymetli arkadaşlar az önce bahsettiğim sebepler doğrultusunda, bu değerlerin tanıtılması, duyurulması ve zamanında İlim kaynağı olmuş bu büyük insanların taşımış ve nakletmiş oldukları çok kıymetli ve doğru bilgileri gelecek nesillere aktarmak ve herkesin istifadesine sunmak gayesi ile Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendiğim bir dernek kurduk. Derneğimizin ismi Ahmet Siyahi ve Halidiyye Kütüphanesi Eğitim ve Kültür Derneğidir. Bu mekanı Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzden kiralayıp, mekanı ve çevresini Belediyemiz ve hayırseverlerin katkıları ile bakımlı bir hale getirdik. Kütühhane kısmını tefriş edip maksada uygun olarak kitap okuma ve sohbet yeri haline getirdik, bu manevi değeri yüksek mekanlara hizmet etmeği kendimiz için büyük bir nimet ve şeref addettik. Çünkü "Evlada yapılan iyilik, babaya yapılan iyiliktir" buyruluyor. Bizlere destek olan, Vakıflar Bölge Müdürümüz Yavuz Yücebıyık ile seçimler öncesi Belediye Başkan Vekilliği yapan Bahri Yavuz ile eski Fen İşleri Müdürümüz olan ve bugün ki Belediye Başkanı Tahsin Babaş'a, emeği geçen Belediyemiz çalışanlarına ve dernek üyelerimize çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Ahmet Siyahi Hazretlerinin kabrini ve dergahını il dışından gelen misafirlerin bulamadıklarını aktaran Ahmet Baysan, bu yüzden şehir merkezinden itibaren yön levhaları koyduklarını ifade ederek, "'İslam alimleri, Peygamberlerin varisleridir' buyruluyor, Sahabeyi Kiram efendilerimiz Dünyanın her tarafına yayılarak İslamiyet'i anlattılar, böyle büyük alimlerin yetişmelerine sebep oldular, onların naklettikleri bilgiler sebebiyle dedelerimiz babalarımız ve dolayısı ile bizlerde İslamiyet'le şereflendik. Bu sebepledir ki bizlerin onlara şükran borcumuz var. Bu borcuda ancak onları ve onların naklettiği kıymetli bilgileri gelecek nesillere aktartarak ödeyebiliriz. Şehrimizde, Medfun bulunan Sahabeyi Kiram büyükleri, Şeyh Şaban-ı Veli, Müfessiri Alaattin, Benli Sultan, Deveci Sultan, Karabaş Veli Hazretleri de Şeyh Seyyid Ahmet Siyahi ve Oğlu ve Halifesi Ahmed Hicabi Hazretleri gibi hepsi de yaşadıkları dönemde insanlara İslamiyet'i ve onun güzel Ahlakını anlatmışlardır. Şimdi inşallah Kırkçeşmeden zaten yüksek olan fakat unuttturulmuş veya unutulmuş bir ışık tekrardan yükselerek derneğimiz vasıtası ile gelecek nesillere ışık yaymağa başlayacaktır. Dernek olarak kurs, sohbet, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenleyecek, gazete, dergi, kitap ve bültenler yayınlayacağız. Eğitime katkı sağlamak için öğrenci yurtlarına maddi katkı sağlayıp, her derecede eğitim gören öğrencilere karşılıksız burs vermeyi planlıyoruz, bu sevaplı hayır işinden herkesin pay almasını istiyoruz. Hayırseverlerimizin her türlü ayni ve nakdi katkıyı sağlayarak bu sevaba ortak olmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Ayrıca Dernek Başkanı Ahmet Baysan, 'Şeyh Seyyid Ahmet Siyahi ve Evliya Sohbetleri' adı altında bir kitap hazırladığını ve yakın zamandı bu kitabında piyasaya çıkacağını belirterek, şöyle konuştu: "Ahmet Siyahi ve Halidiyye Kütüphanesi Eğitim ve Kültür Derneğimizin Kastamonu'muza ve Milletimize hayırlı olmasını diliyorum." - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Gazetesi Bahri Yavuz Ahmet Rıza Kastamonu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title