Haberler

Ağız Bağcılığı, Zamana Meydan Okuyor

Görüntü Dökümü : Deve güreşi arenası detayı Ağız bağcılarla röportajlar Develerin ağızlarının bağlanması detayları Develeri güreşte "ağız bağcı"ları koruyor Yörük kültürünün önemli bir parçası olan deve güreşlerinde boy gösteren, develerin birbirine zarar vermemesi için ağızlarını bağlayan "ağız bağcı"ları, kamuoyunun fazla bilmediği ama yüzyıllara dayanan ata yadigarı mesleği azimle devam ettiriyor Balıkesirli ağız bağcısı Can: "Atalarımızdan gelen bir mesleği sürdürmeye çalışıyoruz.

Görüntü Dökümü :

Deve güreşi arenası detayı

Ağız bağcılarla röportajlar

Develerin ağızlarının bağlanması detayları Develeri güreşte "ağız bağcı"ları koruyor

Yörük kültürünün önemli bir parçası olan deve güreşlerinde boy gösteren, develerin birbirine zarar vermemesi için ağızlarını bağlayan "ağız bağcı"ları, kamuoyunun fazla bilmediği ama yüzyıllara dayanan ata yadigarı mesleği azimle devam ettiriyor

Balıkesirli ağız bağcısı Can:

"Atalarımızdan gelen bir mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. Bu bir ekmek teknesi ve sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ağız bağcılığı hata kabul etmez. Riskli bir iştir"

Havranlı ağız bağcısı Öksüz:

"Mesleğin püf noktası; devenin ağzını 3 sefer bağlayacaksınız ve altına düğüm atacaksınız. Yanlarından çekeceksiniz. Ensesinden atıp çevireceksiniz. Devenin ağzını sağlam bağlayacaksınız ki kimseye yanlış yapamasın"

SERHAT BUĞRA ŞENKÖKÇÜ - Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde, Yörük kültürünün önemli bir parçası olan deve güreşlerinde boy gösteren, develerin birbirine zarar vermemesi için ağızlarını bağlayan "ağız bağcı"ları, kamuoyunun fazla bilmediği ama yüzyıllara dayanan ata yadigarı mesleği azimle sürdürüyor.

Özellikle kış aylarında Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde sık aralıklarla düzenlenen deve güreşlerinin vazgeçilmezleri olan ve organizasyon komiteleri tarafından belirlenen ağız bağcıları, sırası gelen develerin ağızlarını, üç yerinden sıkıca, özel bir teknikle bağlıyor ve kontrolörlerce denetleniyor.

Yüzyıllardır kaybolmayan, güreş meraklıları dışında halk arasında fazla bilinmeyen mesleklerden birisi olan ve develerin güreş esnasında birbirlerini ısırarak zarar vermelerini önleyen ağız bağcılığı, aynı zamanda birçok deve bakıcısına gelir kapısı oluyor. Ağız bağcıları, güreş başına 250-300 lira kazanıyor.

Mesleğin püf noktaları

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde düzenlenen geleneksel deve güreşlerine Havran'dan katılan ve "Efe Dayı" lakaplı 70 yaşındaki Refik Öksüz, bu işi yıllardır yaptığını söyledi.

Öksüz, hemen her güreşe katıldığını belirterek, mesleğinin püf noktalarını anlatırken "Elimden geldiği kadar sıkı bağlarım. Mesleğin püf noktası; devenin ağzını 3 sefer bağlayacaksınız ve altına düğüm atacaksınız. Yanlarından çekeceksiniz. Ensesinden atıp çevireceksiniz. Devenin ağzını sağlam bağlayacaksınız ki kimseye yanlış yapamasın. Bu meslekte pek yeni yetişen olmuyor" ifadelerini kullandı.

Çanakkale'nin Ezine ilçesinden Burhaniye'ye gelen Ali Dereli de bu mesleği 40 yıldır severek yaptığını dile getirerek, "Biz bağlamasak develer birbirlerini ısırır. Ağızlarını bağladığımız müddetçe develer güvenli biçimde güreşiyor" dedi.

İzmir'in Çiğli ilçesinden güreşlere katılan ve ağız bağı kontrolörlüğü yapan Ali Albars da ağızları bağlanan develerin, bağlarını kontrol ettiklerini belirterek, güreşler esnasında iplerin gevşememesi ve kimseye zarar gelmemesi için uğraştıklarını vurguladı.

"Biz ata sporumuzu sürdürüyoruz"

Balıkesir'den gelen Özkan Can da 6 yıldır ağız bağcılığı yaptığını belirterek, "Atalarımızdan gelen bir mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. Bu bir ekmek teknesi ve sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ağız bağcılığı hata kabul etmez. Riskli bir iştir. Sevgi olmasa bu işle uğraşılmaz. Biz ata sporumuzu sürdürüyoruz" dedi.

Çanakkale'den katılan ağız bağcılarından Özcan Yılmaz da atalarından, dedelerinden devraldıkları bir işi devam ettirdiklerini belirterek, "Ben bu işi, Ali dayımdan öğrendim, 10 yıldır yapıyorum. Güreş başına bize verdikleri rakam 250-300 lira civarında" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Ege Akdeniz Özkan Can Balıkesir Marmara Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title