Haberler

5. Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Ahmet Arif Ergin, TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Destekleme Programı'nın önemli bir açığı kapattığını belirterek, "2012, 2015 yılları arasında bu kapsamda TÜBİTAK'ın aktardığı hibe destek tutarı 140 milyon lirayı geçmiş durumdadır ve 140 milyon liranın da destek harici kalan kısmı toplamda 207 milyon liralık bir sektörel hareketliliğe sebep olmuştur.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Ahmet Arif Ergin, TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Destekleme Programı'nın önemli bir açığı kapattığını belirterek, "2012, 2015 yılları arasında bu kapsamda TÜBİTAK'ın aktardığı hibe destek tutarı 140 milyon lirayı geçmiş durumdadır ve 140 milyon liranın da destek harici kalan kısmı toplamda 207 milyon liralık bir sektörel hareketliliğe sebep olmuştur." dedi.

Ergin, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği tarafından Ekonomi Bakanlığının desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin koordinatörlüğünde TÜBİTAK MAM TÜSSİDE'nin Gebze Yerleşkesi'nde düzenlenen 5. Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması etkinliğinde, otomotiv sektörünün teknolojik gelişmeye yaptığı katkılar, sağladığı istihdam ve gelişmesine katkı sunduğu sektörlere değindi.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kararlarıyla otomotiv sektörünün öncelikli alanlar arasında yer aldığını anlatan Ergin, TÜBİTAK olarak Ar-Ge öncelikli alanlarda son yıllarda ciddi destekler sağladıklarını, bunların başında otomotiv sektörünün geldiğini dile getirdi.

Ergin, 2012 yılından itibaren "Bir fikrim var" diyenin fikrini değerlendiren bir yaklaşımdan çıkarak, "Türkiye'nin önceliği budur" dedikleri konularda çağrılara çıktıklarını dile getirerek, "1511 kodlu TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Destekleme Programı, önemli bir açığı kapatmıştır. 2012-2015 yılları arasında bu kapsamda TÜBİTAK'ın aktardığı hibe destek tutarı 140 milyon lirayı geçmiş durumdadır ve 140 milyon liranın da destek harici kalan kısmı toplamda 207 milyon liralık bir sektörel hareketliliğe sebep olmuştur." diye konuştu.

"AB'den kullanabileceğimiz fon miktarı 80 milyar avrodur"

Ufuk 2020 Programı ile 2014, 2020 yılları arasında Avrupa Birliği fonlarından yararlanabileceklerine işaret eden Ergin, şöyle devam etti:

"2014, 2020 yılları arasında AB fonlarından yararlanabileceğimiz Ufuk 2020 Programımız var. Türkiye olarak biz bu programa 450 milyon avroyla katılım sağlıyoruz ve toplam Avrupa Birliğinden kullanabileceğimiz fon miktarı da 80 milyar avrodur. 6. ve 7. çerçeve ile Ufuk 2020 programları silsilesi içerisinde ilk defa geçtiğimiz bir yıl içerisinde Türkiye'nin koymuş olduğu dönemsel katkının yüzde 107'sini yeniden proje olarak ülkemize geri kazandırmıştır. Bu ivmenin daha da artmasını, koyduğumuz paranın 2-3 katını bu AB Ar-Ge fonlarından geri kazanmayı da hedefliyoruz."

Ergin, Türkiye'de Ar-Ge faaliyetlerinin arttırılması ve yaygınlaştırılmasına yönelik önemli ilerlemeler yaşandığına dikkati çekerek, "TÜBİTAK'ın dönüşümü sonucunda gelmek istediğimiz nokta, temel teknolojileri TÜBİTAK'ın sağladığı ama bunun meyvelerini özel sektörümüzün geliştirdiği bir yapıda durmak istiyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine yönelik olarak yenilikçi fikirleri, projeleri ve çalışmaları desteklemeyi bu mantaliteyle devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Ar-Ge'ye ayrılacak bütçeyi yüzde 3'e çıkarmalıyız"

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu da Türkiye'de Ar-Ge tasarım ve inovasyon ile ilgili çalışmaların oldukça geç başlamış olmasına rağmen son 10 yılda bu açığı kapatmak için hızlı bir şekilde yol alındığını bildirdi.

Ortalama her 7 bin fikirden sadece birinin uygulamaya geçirilebildiğini, bu nedenle bu yolda sabırla ilerlemeleri gerektiğini vurgulayan Sabuncu, "Eğer dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girmek ve kişi başı milli geliri 25 bin doların üzerine çıkarmak istiyorsak Ar-Ge, tasarım ve inovasyona ayrılacak bütçeyi süratle yüzde 3'e çıkarmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Sabuncu, otomotiv endüstrisinin son 10 yılda arka arkaya ihracat şampiyonu olduğunu ve toplam ihracatın yaklaşık altıda birini gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bizim beklentimiz endüstrimizin kalıcı olabilmesi ve daha da gelişimi için maliyetlerin düşürülmesidir. Bu doğrultuda maliyet unsurlarının bertaraf edilmesi ve rekabetçi yapının sürdürülmesi çok önemlidir. Otomotiv endüstrisinin 2023 misyonu için en az 4-5 yeni yatırımın ülkemize gelmesi gerekmektedir. Yerli marka araç üretimi bu yatırımlara destek olması ve hedeflerimize ulaşılabilmesi açısından önemlidir."

"İTÜ Çekirdek Programı'na verdiğimiz destek 600 bin lirayı buldu"

OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu da Türk otomotiv endüstrisinde alanında tek olan "Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması" ile sektörün yeni nesle ve girişimcilere liderlik yapmasını hedeflediklerini belirterek, yeni düşüncelerin haya geçirilmesi, ihracata ve ülke ekonomisine kazandırılması için çaba gösterdiklerini vurguladı.

Burhanoğlu, girişimcileri ve yatırımcıları bir araya getiren İTÜ Çekirdek Big Bang final etkinliğinde Türkiye otomotiv sektörünün çehresini değiştirecek girişimcilerin ödüllendirileceğini ifade ederek, "Geçtiğimiz yıl 14 Kasım'daki final etkinliğinin İTÜ Çekirdek Big Bang 2015 ile OİB, 5 projeye girişimcilik ve üretim yolunda ilk adım olarak 250 bin lira ödül vermiş, toplamda İTÜ Çekirdek Programına verdiği destek 600 bin lirayı bulmuştur" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Ahmet Arif Türkiye Uludağ Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title