Haberler

4. Ulusal Kalıpçılık Semineri

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Başkanı Şamil Özoğul, önemli küresel markalara doğrudan kalıp ihraç eden birçok kalıpçının bulunduğunu belirterek, "Buna rağmen maalesef bu kalıpçılarımız dahi iç piyasadan yeterli kalıp siparişi alamamaktadır" dedi.

Çayırova ilçesinde bulunan Otomotiv Yan Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (TOSB) bir otelde düzenlenen Ulusal Kalıp Semineri'nde konuşan Özoğul, Kalıpçılar Vadisi Projesi üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Özoğul, 4 yıl önce Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezel'in liderliğinde "kalıp tedarikinde yurt dışına bağımlılığın azaltılması" başlığı altında geniş kapsamlı bir çalışma yaptıklarını anımsattı.

Bu çalışma kapsamında kalıpçıların bilgi ve tecrübe eksikliklerinin ele alındığını vurgulayan Özoğlu, şunları söyledi:

"Önemli küresel markalara doğrudan kalıp ihraç eden birçok kalıpçımız da vardır. Buna rağmen maalesef bu kalıpçılarımız dahi iç piyasadan yeterli kalıp siparişi alamamaktadır. Bu raporun yayınlanmasının üzerinden 4 yıl geçti. Bu süre içinde faaliyetlerimize finansman sağlamak amacıyla UKUB İktisadi İşletmesini kurduk ve faaliyete geçirdik. UKUB Eğitim Merkezi UKEM'i kurduk. Tersine Mühendislik Birimi, Analiz-Simülasyon ve Optimizasyon Birimi, Metroloji Birimi gibi alt birimlerini kurduk ve faaliyete geçirdik. Yalova'da, Kalıp İmalatı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluş çalışmaları devam etmektedir. Yani biz kalıpçılar olarak ödevlerimizi yerine getirdik, getirmeye devam ediyoruz."

Özoğlu, kalıp sektörünün Türkiye'deki üretim tedarik zincirine oldukça geç eklenen halka olduğunu belirterek, "Türk sanayisinin ihtiyacı olan kalıpları elimizden geldiğince tedarik etmeye çalışıyoruz. Bu anlamda yapılan olumlu, olumsuz tüm eleştirileri de değerlendirerek kendimize yeni görevler çıkarıyoruz" dedi.

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer ise kalıp sanayisini otomotiv sektörü için çok önemli gördüklerini bildirdi.

Kalıbın yerel işletmelerden sağlanmasının Türk sanayisi için büyük önem taşıdığını dile getiren Tezer, "Sadece döviz açısından değil sürdürülebilirlik açısından da bu gereklidir. İthal kalıbın tedariki, tamiri ve yenilenmesi çok zor" diye konuştu,

Tezer, sektörden sac kalıplarla ilgili ciddi beklentileri olduğunu vurgulayarak, "Kalıpçılıkta geleneksel teknoloji artık yetmiyor. Artık sacı ve kalıbı şekillendirmeyle ilgili teknolojimizi güncellemeliyiz. Bünyemizdeki Ar-Ge merkezi teknolojik yenilenme için hazır bekliyor. Hazır değillerse hep birlikte zorlayacağız" ifadesini kullandı.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu ise üyeleri için kalıpçıların tedarik zincirinde çok önemli yeri bulunduğunu bildirdi.

Dudaroğlu, özellikle iyileştirme sürecinde kalıpçılığın çok önemli yer tuttuğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Türkiye kalıpçılık konusunda marka olmak zorundadır. Eğer ilk 10 ekonomi arasına girmek istiyorsak bunu yapmalıyız. UKUB'un yaptığı çalışmaların çok anlamlı olduğunu düşünüyoruz. UKUB'un çalışmalarını bizler de bir yerlere taşımamız lazım. Sektörün başarılarını ve sorunlarını, UKUB'un çalışmalarını daha ileri duyurmalıyız. Dünyada kalıp sektörü yüzde 70 oranında otomotiv sektörüne çalışıyor. Bizde ise oran sadece yüzde 30'dur. Bu durumu el birliğiyle dünya ölçeğine taşımak zorundayız. Yenilikle, sağlam mallar ile ve de rekabetçi fiyatlarla bunu sağlamak zorundayız. Bu konuda devlet desteği çok önemlidir. Bunu alabilecek miyiz, almalıyız. Bir de Türkiye'nin sanayi stratejisinde kalıpçılık yer almalıdır." - Kocaeli

Kaynak: AA / Ekonomi

Otomotiv Sanayi Derneği Organize Sanayi Bölgesi Şamil Özoğul Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kim? 28 Mart Perşembe Survivor potada kimler var? Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title