Haberler

20. yüzyılın efsane casusu Mati Hari, hayat hikayesiyle ilgi odağı oldu

Güncelleme:

20. yüzyılın en büyük kadın casuslarından biri olarak bilinen, egzotik dansları ve güzelliğiyle erkeklerin aklını başından alan Mata Hari, hayat hikayesiyle sosyal medyada ilgi odağı oldu.

Casusluk faaliyetleriyle 20. yüzyıla damgasını vuran dansçı Mata Hari'nin sevenleri, 7 Ağustos'ta 143. doğum yıl dönümünü kutladı. Mata Hari, hayat hikayesiyle sosyal medyada ilgi odağı oldu.

PARİS'İN DİLİNE DÜŞTÜ

Asıl ismi Margaretha Geetruide Zelle olan Mata Hari, 1876 yılında Hollandalı bir işadamının kızı olarak doğdu. 18 yaşındayken Hollanda ordusunda görevli İskoç asıllı bir subay ile evlendi. Kocasının vazifesi sebebiyle bir müddet Amsterdam'da, bir süre de Endonezya'nın Java Adasında kaldı. Hollanda'ya dönüşünde Mata Hari kocasından ayrılarak Paris'e yerleşti. Kendi başına kalan ve paraya ihtiyacı olan Hari, Paris salonlarında gösteriler yapan dansçı kariyerine başladı. Java tapınak dansından uyarladığı erotik dansı ve yarı çıplak sergilediği gösteri sayesinde kısa sürede Paris'in diline düştü. Zamanının en yüksek ücretli dansçılarından biri oldu.

20. yüzyılın efsana casusu Mati Hari hayat hikayesiyle ilgi odağı oldu

DEVLETLERİN ÖNEMLİ KİŞİLERİYLE YAKINLIK KURDU

Şöhreti Paris'in dışına çıkıp Londra, Viyana, Berlin ve Roma gibi Avrupa'nın önemli şehirlerine yayıldı. Buralarda ilgili devletlerin hükümetlerinde görev yapan önemli kişilerle yakınlık kurdu. 13 Mart 1905'te Mata Hari, Paris'teki Guimet Müzesi'nde düzenlenen seçkin bir davette Hintlerin mukaddes danslarını canlandırdı. Orada bulunanlar yalnız güzelliğine karşı hayran olmakla kalmayıp, derin bilgisini de hayretle karşıladı. 1. Dünya Savaşı başladığında Mata Hari Berlin'deydi. Dansı, aşkları ve savurgan hayat tarzı onu zamanının en kötü şöhretli kadınlarından biri yaptı. Savaşın başlamasıyla işleri durgunlaşan Mata Hari, casusluğa başladı. Fransız, İngiliz, Rus subay ve devlet adamlarından topladığı çok gizli askerî bilgileri kızına yazılmış masum mektuplar halinde özel diplomatik kurye ile Paris'ten Almanlara ulaştırıyordu.

20. yüzyılın efsana casusu Mati Hari hayat hikayesiyle ilgi odağı oldu

PARİS'TEN DÖNDÜKTEN SONRA TUTUKLANDI

Hari, Alman askeri ve denizcilik istihbarat başkanlarıyla toplantılara katıldığı Madrid'den Paris'e döndükten sonra, 13 Şubat 1917'de tutuklandı. Yıllardır hakkında toplanan belgelerin en önemlisi, son Madrid seyahatinde Madrid elçiliğinden Alman askerî merkezine kendi kodu ile gönderdiği ve yolda ele geçirilen telgraftı. Mata Hari, 24 Temmuz 1917 tarihinde hakim karşısına çıktı. Askeri bilgilere ulaşmak için cinsel kimliğini kullandığı, değerli bilgileri Almanlara verdiği ve binlerce müttefik askerin hayatını kaybetmesine neden olduğu iddia edildi. Kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddeden Mata Hari, kuvvetli delil bulunamamasına rağmen idama mahkum edildi.

20. yüzyılın efsana casusu Mati Hari hayat hikayesiyle ilgi odağı oldu

"BENİ ÖLDÜRMEKLE SAVAŞ MI KAZANACAKLAR!"

15 Ekim 1917 tarihinde idama giderken gayet soğukkanlı olan Mata Hari, "Bu Fransızlar beni öldürmekle ne kazanacaklar, savaşı mı kazanacaklar?" diye yanındakilere dert yandı. Kurşuna dizilirken gözlerini bağlatmayarak kendisine kurşun sıkmaya hazırlanan askerlere büyük bir cesaret dersi verdi. Kimi söylentilere göre Hari'nin bu davranışından ötürü bazı askerler onu vurmaktan vazgeçmişti ancak bu yine de Hari'nin ölümüne engel olamadı. Hari'nin ölüsüne kimse sahip çıkmadığı için cesedi Paris Üniversitesi Tıp Fakültesinde bir teşrih odasına konulmuştu. 2000 yılında Hari'nin mumyalaştırılmış başı, kimlikleri hala tespit edilememiş kişiler tarafından çalındı.

20. yüzyılın efsana casusu Mati Hari hayat hikayesiyle ilgi odağı oldu

Kaynak: Haberler.com / Magazin

Sosyal Medya Mata Hari Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (8)

ohaa:

Hara ile Hari''yi ayırt edemeyen cahiller bi de yorum yapmışlar. Hahaha çok komik, ezik yaratıklar.

5
9
yanıtYanıtla
Bilmeden konuşma:

Nufüs memuru yazarken harf hatası yapmış, sor metine anlatsın

yanıt1
yanıt0
Bu mata hari:

Metin Haranın büyük annesiymiş

4
0
yanıtYanıtla
a:

eskileri okuyorum çok çekmişler şükür ki bu yüzyıldayız

2
0
yanıtYanıtla
Harakiri:

Metin haranin teyze kizi

1
0
yanıtYanıtla
Mata hari:

Güzel kari

0
0
yanıtYanıtla
Ece Elif aydın .Mobil-IOS:

Öylemi

0
0
yanıtYanıtla
hıdır:

öyleemiiimiiişşş hmmmmbaaaaa

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title