Haberler

20 Metrekare Alanda Bir Kültürün Devamlılığını Sağlıyor

KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir’de 1938 yılında babası Salih Cebeci’nin girişimleri sonrasında halıcılık ile ilgilenmeye başlayan Ali Osman Cebeci, 20 metrekare bir alanda bir kültürün devamlılığını sağlamaya çalışıyor.

KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir'de 1938 yılında babası Salih Cebeci'nin girişimleri sonrasında halıcılık ile ilgilenmeye başlayan Ali Osman Cebeci, 20 metrekare bir alanda bir kültürün devamlılığını sağlamaya çalışıyor.

Kültürel değişim ve teknolojik gelişimlerle birlikte halı dokuma sanatının yok olmaya başladığını ifade eden Cebeci, el dokuma sanatının 1970'li yıllardan gelme olduğunu ve Kırşehir'de belediye önü ve Ahi Çarşısı önünde her hafta pazartesi günleri halı pazarının kurulduğunu söyledi.

"Köylü evlerinde dokuduğu halıyı getirip şehirde satıyordu"

Köylünün Kırşehir'de evinde el emeği göz nuru ile dokuduğu halıyı getirerek şehir merkezinde kurulan pazarlarda sattığını anlatan Cebeci, "Kırşehir'in yanı sıra Konya, Kayseri, Ankara'dan esnaflar halı getirir pazar yerinde görücüye çıkardı.

Mahalli ismi 'çarpana' olan ve halis yünden yapılan el dokumasını dönemin kadınları 6 renk farklılığı ile örüyorlardı. Modeli hiç bozmadan ve şaşırmadan yapıyorlardı. El dokuma öncelikle sabır istiyor. Sabırla birlikte bilgelikte istiyor. Günümüzde ise bu sabır ve bilgelik gösterilmiyor"dedi.

El dokuma sanatının bitme noktasını ise teknolojiye bağlayan Cebeci, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Teknoloji ile birlikte insanların kültüre bakış açısı da başka kaynaklara yöneliyor. Kırşehir'de 1970'li yıllarda 30 esnafın 2 esnafa düşmesinin nedenlerinden birisi de budur.

Sanatı seven ve kültürü benimseyen Kırşehir'de ve Türkiye genelinde çok kişi var. Sanatı beğenen ve aldığı hizmeti eski halı dokumayı evinde sergileyen çok sayıda kişi de var"

Kırşehir halılarının 17 ve 18. yüzyıllarda ki örnekleri genellikle 'seccade' tipinde görülürken gördes düğüm tekniği ile dokunduğu biliniyor. Renklerinde ise kırmızı, mavi, kahverengi, sarı, yeşil ve beyaz tonları hakim olarak kullanılıyor. - KIRŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kırşehir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye ne zaman gidiyor? 9 Mayıs'taki ziyaret ertelenmişti Adana Demirspor Galatasaray maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Adana Demirspor GS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title