Haberler

"Dünyadaki Prematüre Sayısı, Her 10 Çocuktan Biri"

Güncelleme:

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Dağoğlu, "Dünyadaki prematüre sayısı, her 10 çocuktan biri." dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Türkan Dağoğlu, dünyadaki her 10 çocuktan birinin prematüre doğduğunu belirterek, "Bizde bu doğan çocukların yüzde 12'si prematüre. Oldukça yüksek bir değer" dedi.

Dağoğlu, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, prematüre ünitelerde doktor olmanın bir yaşam tarzı olduğunu anlatarak, siyasete girmeden önce İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde prematüre bebeklerle ilgili çalıştığını ifade etti.

Türkan Dağoğlu, çalıştığı hastanedeki prematüre ünitesinin güçlenmesi için çok emek harcadığını dile getirerek, şunları aktardı:

"Prematüre konusu, Türkiye'de 20-25 yıl önce bilinmiyordu. Çünkü bunun için çok üst düzey bir eğitime ve teknolojiye ihtiyaç vardı. Dünyada da 1960'larda biliniyordu. Bizde ancak bu olay 1991 yılında başladı. Biz bu işe o kadar geriden başladık ama bu geriliğimiz devam etmedi. Herkes bu konuda çok emek verdi. Bugün Türkiye'de neonotoloji gerçekten üst düzeylere geldi. Bugün Türkiye'de 1 milyon 300 bin canlı çocuk doğuyor. Bu çocukların yüzde 12'si prematüre olarak doğuyor. Dünyadaki prematüre sayısı her 10 çocuktan biri. Biz de bu doğan çocukların yüzde 12'si prematüre. Oldukça yüksek bir değer."

Prematüre bebeklerin doğumundan sonra solunum, kalp-damar, beyin gibi birtakım sorunlarla mücadele edildiğini söyleyen Dağoğlu, bunların aşılması sonrası ilerleyen zamanlarda daha farklı sorunlarla karşı karşıya kalındığını bildirdi.

Dağoğlu, "Yeni doğan uzmanlarını verelim, bunun için gayret sarf edelim. Ben içinizden biri olarak tabii ki Bakanlıkta bu konuda gayret sarf ediyorum ve etmeye de devam edeceğim. Ancak kuyunun kapağını çocuk düşmeden kapamak lazım. Bizim yapacağımız en önemli şeylerden biri; prematüre doğumların önüne geçebilmektir. Bunun önüne geçilir. Artık bütün hastaneler halka yönelik. Sağlık Bakanlığı halka yönelik çok güzel hizmetler yaptı. Açık söyleyeyim doktorlara yönelik bir şey yapılmadı. Dolayısıyla aileler kendisi bırakmayacak. Aile ve hekim birlikte olup bu erken doğumların önüne geçmemiz lazım" diye konuştu.

Bununla ilgili bir toplum bilinci oluşturulması gerektiğini vurgulayan Dağoğlu, bu konudaki bilinçlendirme çalışmalarının artarak devam etmesi gerektiğini aktardı.

Uslu: "Prematüre bebekler, kaliteli yaşamı hak ediyorlar"

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Hasan Sinan Uslu da Türkiye'de her yıl 150 bine yakın bebeğin prematüre olarak dünyaya geldiğini dile getirerek, "İstanbul'da her yıl yaklaşık 15 bin kadar prematüre bebek karşımıza çıkıyor. 'Artık hiç prematüre doğum olmayacak' maalesef hayali bir düşünce. Keşke gerçek olsaydı" dedi.

Uslu, prematüre bebeklerin yeni doğan uzmanlarının ellerine doğması ve orada büyümesi gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Bundan sonraki hedefimiz kaliteli yaşam olmalı. Sadece yaşamak ya da yaşatmak değil kaliteli yaşamak çok önemli. Prematüre bebekler, kaliteli yaşamı hak ediyorlar."

Kurt: "Bir hayat çok şey değiştiriyor"

Prematüre aileleri adına konuşan, kendisi de prematüre olarak dünyaya gelen Nazlı Kurt ise yaşamayı doktorlarına borçlu olduğunu ifade ederek, "Doktorlarımın bilinci olmasaydı ya da başka bir hastanede olsaydım, muhtemelen şu anda ölmüş olurdum. Bence ben dünyanın en şanslı bebeğiyim, çünkü hem böyle bir aileye sahibim hem Türkiye gibi bir yerde ve de bu hastanede doğdum. Bana burada çok iyi baktılar. Felçli, sağır olabilirdim ya da gözlerim görmeyebilirdi. Şu anda böyle bir hayatım olmayabilirdi. Ben 19 yaşındayım, 8 yıldır keman çalıyorum. Kesinlikle hayatım değişti. Ailem çok zorluk çekti. Bu çok büyük bir sorumluluk. Bir hayat çok şey değiştiriyor" şeklinde konuştu.

Toplantıya, Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Güven Bektemür, Türk Neonatoloji Derneği yetkilileri ve prematüre doğan çocuklar ile aileleri katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Türkan Dağoğlu Hamidiye Türkiye Şişli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title