Haberler

1. Ordu Karargahı Selimiye Kışlası... - Atatürk'ün Doğumunun 125. Yılı Etkinlikleri Kapsamında Selimiye Kışlası, Yaklaşık 3 Bin 500 Davetliye Ve Basına Tanıtıldı

Atatürk'ün doğumunun 125. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında 1. Ordu Komutanlığı Karargahı Selimiye Kışlası, tanıtıldı.

Atatürk'ün doğumunun 125. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında 1. Ordu Komutanlığı Karargahı Selimiye Kışlası, tanıtıldı.

Etkinlik kapsamında Selimiye Kışlası'na davet edilen yaklaşık 3 bin 500 kişi ile basın mensupları, önce Selimiye Kışlası'nı gezerek kışla hakkında bilgi aldı.

Tanıtım dolayısıyla Selimiye Kışlası iç bahçesinde düzenlenen törende konuşan 1. Ordu Komutanlığı Genel Sekreteri Kurmay Albay Metin Gürak, dünyanın en büyük tarihi kışlalarından biri olan Selimiye Kışlası'nın yapımına, 3. Selim döneminde, yenileşme ve batılılaşma faaliyetleri kapsamında inşa edilen Selimiye Yerleşkesi'nin bir ünitesi olarak 1800 yılında başlandığını söyledi. Gürak, inşaatın 1806 yılında tamamlandığını ifade ederek, yerleşim alanında kışla, okul, han, hamam, cami, subay evleri, çeşitli atölyeler ve çarşı bulunduğunu anlattı.

Selimiye Kışlası'nın bu dönemde, batılı anlamda yeni ve ilk düzenli ordu olan Nizam-ı Cedid'e ev sahipliği yaptığını kaydeden Kurmay Albay Gürak, Sultan 3. Selim'in tahttan indirilmesi sonucu, batılılaşma gayretlerinin kesintiye uğramasıyla, 2. Mahmud döneminde yeni bir modernleşme hamlesiyle kurulan Sekban-ı Cedid'in de yine Selimiye'de konuşlandırıldığını bildirdi. Gürak, Sekban-ı Cedid ordusuna karşı yeniçerilerin ayaklanması esnasında Selimiye Kışlası'nın büyük bölümünün yakıldığını kaydederek, Sultan 2. Mahmud'un modernleşmedeki kararlılığının bir ifadesi olarak kışlanın, taş malzeme ile dönemin hassa baş mimarı Abdülhalim Efendi tarafından 2,5 yılda inşa edildiğini ve 1829 yılında yeniden ordunun hizmetine verildiğini ifade etti.

Selimiye Kışlası'nın yine modernleşmenin ve batılılaşmanın sembolü haline geldiğini vurgulayan Kurmay Albay Gürak, konuşmasına şöyle devam etti:

''İnşa edildiği günden bugüne kadar, başta 1843 yılında kurulan 1. Ordu Komutanlığı olmak üzere pek çok birliği barındıran, Kırım Harbi'nde modern hemşireliğin öncüsü Florence Nightingale'in aralarında bulunduğu İngilizlere hastane olarak hizmet veren, İstanbul'un işgalinde İtalyanların kontrolündeyken içinden kaçırılan silahlar ile milli mücadeleye destek olan, 6 Ekim 1923'te İstanbul'a ilk giren Türk kuvvetlerinin yerleştiği Selimiye Kışlası, bugün de ulu önder Atatürk'ün gösterdiği istikamette, tarihi misyonuna layık bir şekilde, bütün ihtişamıyla ordumuza ev sahipliği yapmaktadır.''

-MUSTAFA KEMAL ATATÜRK-

Kurmay Albay Metin Gürak, bu yılın, ulu önder Atatürk'ün doğumunun 125. yılı olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir imparatorluğun küllerinden bir ülke yaratmak, bir ülkeyi saldırılardan kurtarmak için, ezik, çaresiz, yoksul bir halktan hem millet, hem ordu yaratmak ve sonra o milletin toplumsal ve kültürel boyutlarını tesis etmekle geçen bir yaşamdır Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamı... Mustafa Kemal Atatürk, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve mücadeleci bir topluluğu simgelemektedir. Mustafa Kemal sizsiniz. Hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal O'dur.''

Türk Silahlı Kuvvetleri'ni diğer dünya ordularından ayıran özelliklerin başında, Türk Ordusu'nun milli ordu ve Türk milletinin ayrılmaz bir parçası oluşunun geldiğini vurgulayan Gürak, ''Türk Ordusu'nda Erzurumlu, Edirneli, Trabzonlu, Ankaralı, Diyarbakırlı, Vanlı, İzmirli, hepsi Türk milletinin evlatları, hepsi aynı cevherin damarlarıdır'' dedi.

Atatürk'ün deyişiyle Türk Ordusu'nun, ''Türk Birliği'nin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesi'' olduğunu kaydeden Gürak, şöyle konuştu:

''Türk Ordusu, Türk milletinin birliğinin ve Türk devletinin en göze çarpan unsurudur. Bu husus, bazılarını rahatsız edebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, hiçbir şey Türk milletinin ordusuna duyduğu sevgiyi ve güveni azaltamaz. Türk milletinin emrinde ve onun ayrılmaz bir parçası olan Türk ordusu, milletiyle el ele ulu önder Atatürk'ün çizdiği laik, demokratik ve çağdaş Türkiye hedefine inançla, güvenle ilerlemeye devam edecektir. O'nun fikir ve idealleri gelecekte de çağdaş uygarlık mücadelemizde yolumuzu aydınlatan meşale olacaktır.''

-KIŞLA GEZDİRİLDİ-

Selimiye Kışlası'na gelen konuklar, kışlanın ana giriş kapısında 1. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Uğur Uzal tarafından karşılandı.

Davetliler ve basın mensupları daha sonra, kışlanın koridorlarından yürüyerek kışlayı dolaştılar. Koridorlarda Çanakkale, Kurtuluş Savaşı ve Kore Savaşı'nın resimleriyle, 1. Ordu Komutanlığı yapan subayların fotoğraflarının yer aldığı görüldü.

Ziyaretçiler, buradan 1853-56 yılları arasında hastane olarak kullanılan ve modern hemşireliğin kurucusu sayılan Florence Nightingale'in adının verildiği müzeyi dolaştılar. Nightingale Müzesi'nde Kırım, Balkan ve Kurtuluş savaşlarını anlatan rölyefler yer alırken, müzenin, ameliyathaneye dönüştürülen dünyadaki ilk askeri kışla olduğu, ilk kez anestezi uygulaması yapılan yer olduğu bildirildi.

Müzenin, 1954 yılından bu yana sivil ziyaretlere de açık olduğu kaydedildi.

Konuklar daha sonra Atatürk resimlerinin bulunduğu koridorlardan geçerek, Selimiye Kışlası'nın güneybatı kulesini de gezdiler. Ziyaretçiler, daha sonra kışlanın dış bahçesine gelerek helikopter pistlerinin de bulunduğu alanda öğle yemeği yediler. Burada, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve eşi Sevil Başbuğ, kışlayı ziyarete gelen mülki erkan ile davetlileri karşıladı.

Öğle yemeği sırasında Türk Yıldızları da konuklara bir gösteri sundu. Yemeğin ardından, konuklar iç bahçeye geçerek, burada tanıtım etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 1. Ordu Komutanlığı Bandosu, TRT Gençlik Korosu ve Mehteran Konseri'yle Ferhat Göçer konserini de izlediler.

-TÜRKİYE'NİN EN YÜKSEK BAYRAK DİREĞİ-

Bu arada, kışlanın dış bahçesinde İstanbul'un bir çok noktasından görülebilen 68 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en yüksek bayrak direği ile gönderdeki Türk bayrağı da dikkati çekti.

Taban çapı 102 santimetre, tepe çapı 20 santimetre, ağırlığı 12 ton olan ve 20 Temmuz 2005 tarihinde hizmete giren bayrak direğinin gönderinde, 15x10 metre ebadında büyük bir Türk bayrağı bulunuyor.

Tanıtım etkinliğine, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Bengi, aralarında emekli Oramiral Nejat Tümer'in de bulunduğu general ve amiraller ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, sanatçılar Filiz Akın, Sezen Cumhur Önal, Macide Tanır ve iş adamı Şevket Sabancı'nın da yer aldığı çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title