Haberler

Zonguldak'ta Kar ve Sağanak, Kentin 4 Aylık Su İhtiyacını Karşıladı

Zonguldak'ta etkili olan kar ve sağanak, Ulutan Barajı'na kentin 4 aylık su ihtiyacını karşılayacak yaklaşık 6 milyon metreküp su bıraktı.

Zonguldak'ta etkili olan kar ve sağanak, Ulutan Barajı'na kentin 4 aylık su ihtiyacını karşılayacak yaklaşık 6 milyon metreküp su bıraktı.

Zonguldak'ta 150 bin kişinin faydalandığı 24 milyon metreküp kapasiteye sahip Ulutan Barajı'nın, kar yağışlarından önce geçen yıl sonu itibarıyla 16 milyon 600 bin metreküp civarındaki su oranı, 22 milyon bin metreküp oldu.

Mevcut doluluk oranıyla kentin 15 aylık su ihtiyacını karşılayabilecek konumdaki baraja, Doğanlı Deresi'nden yılda 10 milyon metreküp su akıtılması hedefiyle ilin en kurak dönemlerde bile sıkıntı yaşamaması amaçlanıyor.

Kente günde 30 bin metreküp arıtılmış su verilen, 24 milyon metreküp kapasiteli barajın 2003'te 1 milyon metreküpe kadar düşen su seviyesi, yıllar itibarıyla düzenli yağışlar sayesinde artarak kriz oluşturabilecek oranın üzerine çıktı.

Metropoliten Zonguldak Belediyeler Birliği Başkanı Ali Aslankılıç, AA muhabirine, geçen yıl sonu itibarıyla barajda 16 milyon 600 bin metreküp civarında su bulunduğunu ve son günlerde etkili olan yağışların kentin 4 aylık su ihtiyacını karşılayacak oranda katkı sağladığını söyledi.

Barajın yağmur ve kar suyuyla beslendiğini ifade eden Aslankılıç, şöyle konuştu:

"Devlet Su İşleri Müdürlüğünce hayata geçirilen Doğanlı Deresi'nden baraja tünelle su aktarılması da doluluk oranımızı olumlu etkiliyor. Geçen yıl sonu itibarıyla barajımızdaki su oranı 16 milyon 600 bin metreküptü. Geçen ay ilimizde etkili olan kar ve sağanakla birlikte 4 milyon metreküp ek su barajımıza akmış oldu. 24 milyon metreküpe sahip olan Ulatan Barajı son yağışlarla 22 milyon metreküp civarına ulaştı. Barajımızda kentin tüketim oranına göre hiç yağış olmasa bile yaklaşık 15 ay yetecek suyumuz bulunmakta. Kente günde 30 bin metreküp arıtılmış su veriyoruz. Şu anda herhangi su sıkıntımız yok ancak vatandaşlarımızdan su kaynaklarını dikkatli kullanmalarını ve israf etmemelerini istiyoruz."

Ali Aslankılıç, 5 Şubat'ta kontrollü şekilde baraj kapaklarından su saldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Su salınımının ardından baraj kapaklarını kapattık. Doğanlı Deresi'yle birlikte baraja gelen suyu kontrol ediyoruz. Daha kaliteli su alabilmek için su seviyemizi 178 kotuna getirmeyi düşünüyoruz. Bu işlerimizi Devlet Su İşleri Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte gerçekleştiriyoruz. Barajda suyun arıtılmasında kullanılan kimyasallar için de az harcama yapmış oluyoruz. Su salınımını gerçekleştirirken Kozlu ilçesinden geçen derenin de su seviyesini kontrol ediyoruz. Bu arada barajın üst kısmında bulunan bazı köy yolları sular altında kaldı. Köy muhtarlarımıza yolun kullanılması için uyarılarda bulunduk. Vatandaşlarımızı bilinçlendirmek adına da levhalar astık."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ali Aslankılıç Zonguldak Doğanlı Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title