Haberler

Yozgat'ta Nevruz Coşkuyla Kutlandı

Yozgat’ta Nevruz Bayramı coşku ile kutlandı.

Yozgat'ta Nevruz Bayramı coşku ile kutlandı.

Baharın başladığı, doğanın uyandığı gün olarak kabul edilen "21 Mart Nevruz Bayramı" Bozok Üniversitesi Kampüsünde düzenlendi.

Bozok Üniversitesi ve Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinliğe Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Belediye Başkan Vekili Talip Karslıoğlu, İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar, İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Lütfi İbiş ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan kutlama etkinliği Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Sevdanur Korkmaz, "Türklerde Nevruz Bayramının Tarihsel Geçmişi" konusunda açış konuşması yaptı. Korkmaz, Nevruzun Türk dünyasında 2 bin 800 yıldır coşkuyla kutlanan ve halen de 200 milyonu aşkın Türk topluluklarında sevinç ve neşeyle kutlandığını söyledi.

Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Lütfi İbiş'de "Nevruz Bayramı Türklerin en eski bayramlarından birisidir. Bu tarih baharın gelişinin müjdecisi olarak bilinir. Nevruz her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirilip özü itibari ile baharın gelişi için kutlandığı coşku ile karşılandığı bir gündür" dedi.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar'da yaptığı konuşmada baharın başladığı, doğanın uyandığı gün olarak kabul edilen 21 Mart Nevruz Bayramı'nı her yıl çeşitli etkinliklerle kutladıklarını belirterek, "Bugünler kardeşliğin, birlik ve beraberliğin pekiştiği önemli günlerimizdir. Sarısı, kırmızısı, mavisi, yeşili, beyazı hepsi bizim rengimiz ve hepsini kucaklıyoruz. Bu bayram tarihi bakımdan, Göktürk, Uygur, Hun, Selçuklu, Osmanlı ve cumhuriyet döneminde bir örf olarak kutlanmaktadır" diye konuştu.

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı ise nevruzun tarihimizde özgün bir yere sahip olduğunu kaydetti. Nevruzun İslamiyet'ten önce de Türk milletinin kutladığı bir bayram olduğunu ifade eden Vali Yazıcı, "Her ne kadar bu bayramı farklı sıkıntılara alet edip, sanki yeni icat edip kutladığımız bir bayrammış gibi gösterseler de 2 bin yıla yakın kutlandığını bildiğimiz güzel bir bayramdır. Baharın gelişini atalarımız kutlamış, bizler de kutluyoruz. Bu güzel günümüzün memleketimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Kutlama etkinlikleri örs üzerinde demir dövme geleneğinin yaşatılması, yumurta tokuşturma yarışmaları ve manilerin okunması ile devam etti. Etkinlikler Nevruz Ateşinin yakılmasının ardından katılımcılar yanan ateşin üzerinden atlayarak Nevruz coşkusuna ortak oldu. Program etkinlikler oyunların oynanıp halayların çekilmesiyle Nevruz coşkusu doyasıya kutlandı. Program katılımcılara yapılan ikramlarla sona erdi. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bozok Üniversitesi Nevruz Bayramı 21 Mart Yozgat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title