Haberler

Zeytin Karasuyu Sorunu Masaya Yatırıldı

Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İ Müdürlüğü'nün Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteği ile hazırladığı proje kapsamında İl genelinde yaşanan zeytin karasuyu sorunun çözülmesi hedefleniyor.

Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İ Müdürlüğü'nün Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteği ile hazırladığı proje kapsamında İl genelinde yaşanan zeytin karasuyu sorunun çözülmesi hedefleniyor.

Yaklaşık 3 aydır devam eden projenin kapanış ve değerlendirme toplantısı Aydın İl Kültür Müdürlüğü Hidayet Sayın Salonu'nda yapıldı. Değerlendirme ve sonuç toplantısında projeye katkı sağlayanlara plaketle teşekkür edildi.

Aydın'da uzun süredir tartışmalar neden olan ve çevreye olumsuz etkilediği için zaman zaman dere ve çaylarda balık ölümlerine neden olan zeytin karasuyu sorununun çözümü için Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü GEKA Desteği ile "Aydın'da mevcut zeytinyağı tesislerinin çevresel etkilerinin analizi, yeni kurulacak tesislerin ekolojik ve sosyo-ekonomik planlaması" konulu proje hazırlandı.

İl Müdürü Salahattin Varan ve Müdürü Yardımcılarından Raziye Yaralı öncülüğündeki ekip tarafından hazırlanan proje kapsamında, çevre sorununa neden olan zeytin karasuyunun buharlaştırılarak bertaraf edilmesi teknikleri konusunda katılımcılar bilgilendirildi. İl genelindeki zeytinyağı fabrikalarının durumunun da tüm detayları ile ele alındığı çalışma kapsamında zeytin karasuyunun daha erken buharlaştırılabilmesi için oluşturulan çukurların bir metreden derin olmaması gerektiği belirtildi.

Kapanış ve değerlendirme toplantısına Aydın vali Vekili Celal Ulusoy, Köşk Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Çine Kaymakamı Celalettin Cantürk, MHP İl Başkanı Fevzi Köse, Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Demet Pilevneli, Aydın Belediyesi eski başkanlarından Hüseyin Aksu, Ayzeyder, UZZK, Zeytin Araştırma Enstitüsü ve Tariş Yetkililerinin yanı sıra zeytinyağı fabrikası işletmecileri ve davetliler katıldı.

Değerlendirme toplantısı ve kapanışın ardından açıklama yapan Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, proje kapsamında hazırlanan envanterlerin Aydın ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını belirterek, projede emeği geçenlere teşekkür etti. Aydın'daki mevcut 154 zeytinyağı sıkma tesislerinin tüm detayları ile incelenip burada çalışan kişilerden, eğitim düzeylerine ve yıllık sıktıkları zeytine kadar her şeyin araştırıldığını belirten Varan, "Çevre bakımından ciddi sorunlara neden olan zeytin karasuyunun önümüzdeki dönemlerde çevreye olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Şunu da göz ardı etmemek gerekir ki Aydın'ın en önemli geçim kaynaklarının başında zeytin ve zeytinyağı gelmektedir. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde uygulanan sistemi uygulayarak bu sorunu çözmeyi gayret ediyoruz" diyerek projeye katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Toplantı sonunda Aydın valiliği, Köşk, Nazilli ve Çine Kaymakamlığı başta olmak üzere projeye destek veren kişi ve kurumlara teşekkür plaketi verildi.

(İK)

28.06.2012 21: 29: 27

TSI

NNNN - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Güney Ege Nazilli Aydın Çine Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title