Haberler

Van Gölü'nde Kuğuların Görsel Şöleni

Ali İhsan Öztürk - Yaz aylarında flamingoları ağırlayan Van Gölü, kışın da ötücü kuğularla renkleniyor.

Ali İhsan Öztürk - Yaz aylarında flamingoları ağırlayan Van Gölü, kışın da ötücü kuğularla renkleniyor.

Türkiye'deki yaklaşık 450 kuş türünün 210 çeşidini ağırlayan Van Gölü, Erçek Gölü ve çevresindeki sulak alanlar, kış aylarında da birçok kuş türünün konaklama alanı olmaya devam ediyor.

Van Gölü havzasındaki kuş türleriyle ilgili birçok araştırmaya imza atan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havzada kuş türlerinin yılın her ayında doğa sevenlere görsel şölen sunduğunu ifade etti.

Van Gölü'nün bu kış "ötücü kuğu" olarak adlandırılan bir türü ağırladığını anlatan Adızel, bu türün yöre halkı tarafından beyaz kaz olarak bilindiğini söyledi.

Ötücü kuğuların tükenme tehlikesi sınırındaki bir tür olduğuna dikkati çeken Adızel, şöyle konuştu:

"Ötücü kuğu, ilk defa Van Gölü havzasında çalışmalarımızla ortaya çıkarıldı. Van Gölü havzasında 4 noktada bine yakan kuğu tespit etmiş durumdayız. Ötücü kuğular yazın ülkenin daha çok kuzeyindeki bölgelerde kuluçkaya yatar, daha sonra kışı geçirmek üzere ülkemizde çeşitli bölgelere göç eder. Ötücü kuğular Van Gölü ile Japonya'nın Hokaido adasına giderler. Havzaya kasım ayı sonu gibi gelen kuğular, havaların ısınmasıyla mart ayı başlarında tekrar kuzeye geri döner. Van Gölü Havzası yazın flamingolarla, kışın ötücü kuğularla renkleniyor."

Nesli tükenmek üzere olan ötücü kuğuların korunması gerektiğini ve bu konuda vatandaşlar ile avcılardan anlayış beklediklerini belirten Adızel, daha önce başlatılan koruma çalışmaları sonucunda Erçek ve Van Gölü'nde kuş popülasyonunda ciddi anlamda artış yaşandığını sözlerine ekledi.

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu - VAN

Kaynak: AA / Yerel

ali ihsan öztürk ihsan öztürk van gölü erçek Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title