Haberler

Romanları "Kakava" Heyecanı Sardı

Romanlar, "Kakava" olarak adlandırdıkları Hıdrellez kutlamaları için hazırlıklara başladı Edirne'de iki gün sürecek kutlamalarda Romanlar ateş yakarak renkli kıyafetleriyle eğlenecek.

SALİH BARAN - Edirne'deki Romanları, "Kakava" olarak adlandırdıkları Hıdrellez kutlamalarının heyecanı sardı.

Romanlar, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları günü simgeleyen Hıdrellezi bayram havasında kutluyor. Hıdrellez için hazırlıklar havaların ısınmasıyla başlıyor. Romanların yoğun olarak yaşadığı Menzilahir Mahallesi'ndeki vatandaşlar, evlerine bakım onarım ve badana yapıyor, kutlamalarda giyecekleri kıyafetleri hazırlıyor.

Bereket getirmesi amacıyla saracakları karınca toprakları için kırmızı kumaştan bohça hazırlayan Romanlar'dan bazıları da Sarayiçi mevkisinde yapılacak kutlamalar için atını tımarlıyor.

Romanlar hazırlıklarını yaparken kendilerine özgü müzikleriyle eğlenmeyi de ihmal etmiyor. Vatandaşlar Kakava şenliklerine, davul zurna eşliğinde dağıtılan mektuplarla davet ediliyor.

Roman çeribaşı Fikri Ocak, AA muhabirine, Kakava'nın Romanlar için bayram anlamına geldiğini söyledi.

Kutlamaların, Kakava ateşinin yarın yakılmasıyla başlayacağını dile getiren Ocak, kutlamaların 6 Mayıs sabahına kadar süreceğini belirtti.

Mahalle sakinlerinden Ayşe Ocak da eskiden Kakava şenliklerinin daha güzel ve canlı geçtiğini ifade ederek, "Geçmişte daha güzeldi. Şimdi eskileri arar olduk" dedi.

Bu yılki kutlamalar

Kakava Şenlikleri, Edirne Belediyesi'nin organizasyonunda yarın akşam Sarayiçinde yakılacak Kakava ateşinin üzerinden atlanmasıyla başlayacak.

Sabaha kadar sürecek kutlamalar, Romanlar'ın "günahlardan arınma" anlamını taşıyan Tunca Nehri'nde el, yüz yıkama ritüeliyle sona erecek. - Edirne

Kaynak: AA / Yerel

Fikri Ocak Hıdrellez Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title