Haberler

'Midyat Adeviye Meydanı'nda 3 Günlük Mısır ve Suriye Nöbeti Başladı

Midyat' ta çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen yüzlerce kişi, Mısır'daki katliama dikkat çekmek için Cevatpaşa Camii avlusunda bir araya geldi.

Midyat' ta çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen yüzlerce kişi, Mısır'daki katliama dikkat çekmek için Cevatpaşa Camii avlusunda bir araya geldi. Grup, ' Midyat Adeviye Meydanı' adı verdikleri bahçede 3 gün nöbet tutacak.

Kur'an tilaveti ve dualarla başlayan nöbette alana "İhvan'a selam direnişe devam, Sen özgürsün kardeşim, Adeviyye şehitleri yolunuz yolumuzdur, Katlettiniz, Astınız, Yedirmeyiz" yazılı pankartları asıldı. Sık sık tekbir sloganlarının atıldığı meydanda Mısır ve Suriye'de hayatını kaybedenler için dualar edildi. Üzerinde "Rabia işareti" bulunan tişörtler giyen gruptakiler, zaman zaman elleriyle "Rabia işareti" yaptı. Meydanda kurulan sinevizyondan Mısır ve Suriye'nin değişik yerlerinde çekilmiş protesto ve katliam görüntüleri izletildi. Meydanda, Müslüman Kardeşler'in öldürülen kurucusu Hasan el-Benna, Mısır rejimi tarafından idam edilen yazar Seyyid Kutub ve Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafları ve hayatlarının görüntülendiği sinevizyon gösterisi sırasında bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı dikkat çekti. İhvan liderlerinden Muhammed el-Bilteci'nin Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda vurularak öldürülen kızı Esma el-Bilteci için yazdığı mektup Dursun Ali Erzincanlı'nın sesinden dinletildi. Kadınların da katılım gösterdiği eylemde konuşma yapan Midyat Eğitim Bir- Sen Temsilcisi A. Kadir Altay, Suriye'de atılan kimyasal gazlarla hayatını kaybeden çoğu çocuk olmak üzere bin 400 kişinin hayatını kaybettiği saldırıları kınadığını ve lanetlediğini belirtti. Altay, "Şam'dan Rojava'ya kadar yapılan katliamları kınıyor ve lanetliyoruz. Tüm Mısır halkının ortak direnişiyle iktidardan indirilen diktatör Hüsnü Mübarek'in darbeden sonra tahliye edilmesi batının, Amerika'nın ve İsrail'in hangi hesaplar içinde olduğunu göstermeye yetmektedir" ifadelerini kullandı.

Nerede çapulcular, nerede geziciler? Üç ağacın yer değiştirilmesini bahane edenler insanlık ölürken neredeler diyen Altay, "Suriye ve Mısır'daki kaostan çıkmanın tek yolu halkı müslüman olan ülkelerin girişimiyle mümkündür. Başta Türkiye olmak üzere İran, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin yöneticilerini, her türlü çıkarlarını bir kenara bırakarak Suriye ve Mısır için çözüm bulmalarını istiyoruz. Sivil silahsız kişilere karşı hedef gözetmeksizin katliam yapmak Birleşmiş Milletler'in kabul ettiği sözleşme ve anlaşmalara göre insanlığa karşı suç niteliğindedir. Zalim Esad, Firavun Sisi ve darbeci şefler uluslar arası mahkemelerde yargılanmalıdır" şeklinde konuştu.

Eylem yapılan dualarla son bulurken, protestonun 2 gün daha devam edeceği belirtildi. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Suriye Midyat Yerel Haberler

title