Haberler

Erzincan'da Eski Kitaplar Gün Işığına Çıkarılıyor

Erzincan İl Halk Kütüphanesi'nde Bulunan ve Tarihi 100 Yıl Öncesine Dayanan 2 Bin 660 Adet Eski Harfli Türkçe Yazım Kitaplar Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü'nce Başlatılan Bir Çalışmayla Araştırmacıların ve İlim Meraklılarının Hizmetine Sunuluyor.

Erzincan İl Halk Kütüphanesi'nde bulunan ve tarihi 100 yıl öncesine dayanan 2 bin 660 adet eski harfli Türkçe yazım kitaplar Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü'nce başlatılan bir çalışmayla araştırmacıların ve ilim meraklılarının hizmetine sunuluyor.

2003 yılından beri proje çalışmasını yürüten Erzincan Üniversitesi İlahiyat MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr. Fariz Çerçi, yaptığı açıklamada, ecdat yadigari bu eserlerin gün ışığına çıkarılarak daha fazla kişi tarafından paylaşımı için böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. İl Halk Kütüphanesi'nin özel bir bölümünde bulunan ve 1800'lü yıllarda yazılıp ve basılan 2 bin 660 adet kitabın katalog bilgilerini kapsayan bir çalışma ile CD ortamında kayıt altına alınarak kitap haline getirilmek üzere hazırlandığını belirten Çerçi," Bu kitaplar harf devrimi öncesi ve sonrası yazılan ve aslına uygun kitaplar olmaları nedeniyle kıymetleri daha da artmaktadır. Yaklaşık 3 yıllık bir çalışma sonucunda bütün kitaplar gözden geçirilerek kitabın yazarı, ismi, konusu, basıldığı yer ve tarih, kitabın sayfası ve kitabın katalog numaraları tek tek alınarak 374 sayfalık bir katalog haline getirildi. Bu çalışmanın başına kütüphanenin tarihçesi ve Erzincan'ın tarihcesi konularak kitap Türkçe basımlar katalogu , Arapca basımlar katalogu , Farsça basımlar katalogu ve Karahisar-ı Şarki eski milletvekillerinden merhum Mehmet Vasfi efendinin bağışladığı kitapların katalogu başlıkları altında incelenmiştir. Ayrıca bu çalışma yazar indeksi, kitap indeksi, konu indeksi ve matbaa indeksi olarak da dizayn edilmiştir. Kitap içeriği bakımından diplomasi, trafik, ormanlarımız, mantık, akait(inanç), askerlik, fizik, astronomi, çocuk sağlığı, tıp, musiki ve şehir tarihi gibi çeşitli konuları içermektedir"dedi.

ERZİNCANIN TANITIMI AÇISINDAN DA ÖNEMLİDİR

Bu eserlerin gün ışığına çıkarılmasının Erzincan'ın tanıtımı açısından önemli olduğuna dikkat çeken Yrd.Doç.Dr.Fariz Çerçi," Kültür tarihimizin halkalarından olan bu eserlerin kimliğini bir arada görme fırsatı veren bu kataloglar büyük önem arz etmektedir. İnternet ortamında yayınlandığında araştırmacıların ve ilim meraklılarının kilometrelerce yol katetmeden bir tuşla söz konusu eserlerin kimliğine ulaşabilme fırsatı vermektedir. Hem kitapları tanıtmak, hem de Erzincan'da böyle bir hazinenin bulunduğunu vurgulamak bakımından bu çalışmalar son derece önem arz etmektedir. Ecdadımızın alınteri göznuru olan bu eserlerin tanıtılması ve korunmamsı milli bir görevdir. Bilgisayar çağındaki medeni dünyada müsait olmayan bir ortamda tozlu raflarda derin uykuya dalan bu kitaplar layık olduğu ortama kavuşturulması bir insanlık borcudur. Kitap okumak kadar onları korumak da önemlidir. 3 yıl emek verilen bu eserlerin basımı ile hem eserleri telif edenlerin ruhları şad olacak, hemde kitabı dizayn edenin çalışma şevkini artıracaktır. Bize düşen görev bilim adamlarıyla bu kitaplarda bulunan gerçek bilgilerin ülkemiz ve dünya kamuoyuna doğru bir şekilde aktarılması çalışmalarına destek olmaktır. Temennimiz kitapların işin uzmanlarınca değerlendirilerek atıl durumdan kurtarılarak layık olduğu ortama biran önce kavuşturulsun"diye konuştu.

(BA-İRT-Y)

22.04.2007 15:47 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title