Haberler

Eğitim Her Engeli Aşar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyası 2. yıl değerlendirme toplantısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyası 2. yıl değerlendirme toplantısında, düzenlenen törende kampanyaya yardımlarından dolayı Vali Ahmet Altıparmak'a Hayrünnisa Gül tarafından plaket verildi.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ndeki törene KKTC, Arnavutluk, Karadağ ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının eşleri, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kampanyaya yardımlarından dolayı plaket alacak 15 il valisi, İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, iş, spor ve basın dünyasının temsilcileri ile sanatçılar katıldı.

Hayrünnisa Gül toplantıda yaptığı konuşmada, iki yıl önce engellileri eğitim imkanlarına kavuşturmak, böylece sosyal hayatta aktif ve üretken bireyler olarak yer almalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen "Eğitim Her Engeli Aşar" projesi çerçevesinde yapılan çalışmaları değerlendirmek ve projeye yeni bir ivme kazandırmak üzere toplanıldığını anlattı.

Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve hastalar gibi dezavantajlı grupların hakları konusunda alınması gereken daha çok mesafe olduğunu ifade eden Hayrünissa Gül, Türkiye'de son yıllarda sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda kaydedilen gelişmelere paralel olarak, engellilerin haklarını güvence altına almak adına önemli ilerlemeler sağlandığını belirtti. Hayrünnisa Gül, kampanyayla engellilerin eğitimi konusunda toplumsal duyarlılığın giderek yükseldiğini görmekten büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Proje kapsamında, Türkiye'nin 81 ilinde valilerin engelli çocuğu olan aileleri ziyaret ederek, devletin engellilere sağladığı eğitim imkânları hakkında bilgi verdiğini, bu şekilde yaklaşık 53 bin aileyle görüşüldüğünü ve kendilerine engelli çocuklarını evlere hapsederek koruyamayacaklarının anlatıldığını dile getiren Hayrünnisa Gül, şunları söyledi:

"Tüm bu çalışmalar neticesinde çok olumlu geri dönüşler aldık. Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki iki yıllık süre zarfında ülkemizde eğitim gören engelli sayısında yüzde 109 oranında bir artış sağlandı. Kampanyamızın başladığı 2009 yılında eğitim gören engelli sayısı yaklaşık 150 binken bugün bu rakam 316 bine ulaştı. Elde edilen bu başarı, projemize gönül veren herkes gibi beni de çok mutlu etti. Bu verilere sadece projenin başarısını gösteren rakamlar olarak bakmak mümkün. Ancak ben her rakamın arkasında, mutlu ve onurlu bir hayat imkânı yakalamış bir engellinin sevincini de görüyorum. "

Hayrünnisa Gül, engellilerin eğitim sistemine kazandırılması için toplumsal farkındalık kadar önemli diğer bir konunun da, okullar başta olmak üzere tüm sosyal çevrenin, engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi olduğunun altını çizerek, bu çerçevede kampanya kapsamında yapılan çalışmalarla bugüne kadar 44 okul ve bin 316 özel eğitim sınıfı yapıldığını bildirdi. Hayrünnisa Gül, "Bu sınıf ve okulların önemli bir bölümünün hayırsever vatandaşlarımız tarafından yapılması bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır" dedi.

Projenin en önemli hedeflerinden birinin de, engelli çocukların diğer çocuklarla aynı okullarda, aynı sınıflarda eğitim gördüğü kaynaştırmalı eğitimin yaygınlaştırılması olduğunu kaydeden Hayrünnisa Gül, bu sistemin engelli çocukların yaşadıkları çevreye uyum sağlayabilmeleri ve toplumsal hayatta birey olarak kendilerine yetebilmeleri adına çok önemli olduğunu vurguladı.

Hayrünnisa Gül şöyle konuştu:

"Biz iki yıl önce ailelerimize, çocuklarınıza güvenin, onların önüne bir engel de siz çıkarmayın. Bırakın çocuklarınız başarılarıyla sizleri gururlandırsınlar diye seslenmiştik. Bugün geldiğimiz noktada, kampanyamız aracılığıyla eğitime katılan binlerce çocuğumuz başta aileleri olmak üzere tüm topluma, kendilerine imkân verilirse neler yapabileceklerini ispat ettiler. Hepimizi gururlandırdılar. Artık hepsinin hayata daha mutlu, daha umutlu baktığına eminim. Hiçbir engel, hayatta mutlu ve başarılı olmaya engel değildir. Tek engel var o da eğitimsizlik. Bu nedenle biz diyoruz ki, eğitim her engeli aşar. "

Devlet Bakanı Kavaf evde bakım projesi ile 3 bin özürlüye hizmet verdiklerini ifade ederek, aynı zamanda 4 bin 800 bakım ihtiyacı olan özürlülere hizmet götürdüklerini belirtti.

İstanbul Milletvekili Ayva, "Özürlü olmak, eğitim görmek için engel değil. Ben eğer eğitim görmeseydim, özürsüz bir kardeşimden farkım olmayacaktı. Birçok arkadaşım özürsüz, tek engel oda eğitimsizlik" diye konuştu.

Daha sonra Sincan İlköğretim Okulunda özürlü öğrenciler 'Sessiz meleklerin dansı' konulu gösteri yaptı. Gösteri sonrasında başta Hayrünnisa Gül olmak üzere salondaki davetliler uzun süre alkışladı.

Hayrünnisa Gül törende, kampanyaya yardımlarından dolayı Vali Ahmet Altıparmak'ın da bulunduğu 15 ilin valisine plaket verdi. Hayrünnisa Gül daha sonra toplantıya katılan konuk cumhurbaşkanı eşlerine, ziyaretleri ve desteklerinden dolayı teşekkür ederek plaket takdim etti.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title