Haberler

"Dünyanın İlk Kadın Savaş Foto Muhabirine" 100. Yaş Gününde Onur Ödülü

"Allah savaşları bize hiç tattırmasın, savaş kadar kötü bir şey olamaz" dedi.

"Türkiye'nin ve dünyanın ilk kadın savaş foto muhabiri" Semiha Es, meslek hayatı boyunca birçok savaş gördüğünü belirterek,

"Allah savaşları bize hiç tattırmasın, savaş kadar kötü bir şey olamaz" dedi.

Türkiye'nin en kapsamlı fotoğraf yarışması olan "Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri" kapsamında, Semiha Es'e, 100. yaş gününde "2011 Onur Ödülü" verildi.

Rahatsızlığından dolayı ödül törenine katılamayacak olan Es'e, ödülü, Beşiktaş'taki evinde takdim edildi.

Evde düzenlenen sembolik törende, ödülünü, Olympus Türkiye Genel Müdürü Ebru Bekar'ın elinden alan Es, fotoğrafçılık yaptığı için hiç pişman olmadığını belirterek, "Bu kadar güzel gazetecilerin arasında olmak dünyanın en mutlu şeyidir. Daha ne isteyeyim ki, genç arkadaşların elinden ödül aldım ama eşimi çok özlüyorum" dedi.

Çok uzun yıllar savaşlarda fotoğraf çektiğini anlatan Es, "Kadın olarak foto muhabirliği yapmak o kadar zor bir şeydi ki, anlatamam. Ben hiç korkmazdım. Korku nedir bilmezdim. Vietnam harbini gördüm. Çok fena bir savaştı. Kore savaşını da gördüm. O, Vietnam kadar kötü olmasa da savaşların hepsi kötüdür. Allah savaşları bize hiç tattırmasın, savaş kadar kötü bir şey olamaz. Kore savaşında ölülerle birlikte aynı trende gitmiştim. Ölülerin kolları düşerdi. Bu görüntülere alışmıştım, normal geliyordu bana" diye konuştu.

Bir gazetecinin, çalışırken asker elbisesi giymek zorunda olduğunu, yaşıtı olan kadınları gördüğünde neler hissettiğini sorması üzerine Es, "Onları görünce kendimi ekseriyetle kadın gibi hissetmezdim. Bakardım öbür kadınlar gayet şık giyinmişler, çorapları ve diğer her şeyleri muntazamdı ama ben erkek gibi giyinirdim" dedi.

Es, gazetecilerin, "Son zamanlarda çekmek istediğiniz kimse oldu mu" sorusuna da "Çekmek için cazip kimseyi bulamadım" yanıtını verdi.

Konuşmasının ardından kendisi için hazırlanan yaş günü pastasının mumlarını söndüren Es, genç meslektaşlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Es, daha sonra Olympus firması tarafından hediye edilen fotoğraf makinesiyle basın mensuplarının fotoğrafını çekti. Deklanşöre basarken mutluluğu gözlerinden okunan Es, "Yıllar sonra yeniden deklanşöre basmak çok güzel bir şey" dedi.

Olympus Türkiye Genel Müdürü Ebru Bekar da "Fotoğraf Sanatçısı Ödüllerine verdiğimiz desteklerle beraber bu ödülü Semiha hanıma sunmaktan gurur duyduk. Olympus olarak firmamız kendisini bu tür kültürel etkinliklere adamıştır. Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri yapımcısı ve ekibine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz" diye konuştu.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title